Το People's Convoy μπαίνει στην τελική του ώθηση στο 11ήμερο ταξίδι των 2.600 μιλίων, καθώς το καραβάνι των φορτηγών μήκους οκτώ μιλίων φτάνει στο Μέριλαντ πριν εισέλθει αύριο στην Ουάσινγκτον.

 

Την Παρασκευή, η αυτοκινητοπομπή έφτασε στο Hagerstown του Maryland - η τελευταία στάση πριν από μια τελευταία διαδρομή προς

την πρωτεύουσα του έθνους το πρωί του Σαββάτου, η οποία απέχει πλέον περίπου 75 μίλια ή περίπου 90 λεπτά οδήγησης. 



Οι θεατές ζητωκραύγαζαν από τις ανισόπεδες διαβάσεις καθώς μια σειρά οχημάτων πλησίαζε προς την πρωτεύουσα του έθνους ως μέρος μιας "αυτοκινητοπομπής ελευθερίας", σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς του COVID-19.


Ορισμένα από τα φορτηγά ταξίδεψαν από όλη τη χώρα, από την Καλιφόρνια και το Όρεγκον. Το κομβόι ξεκίνησε το 11ήμερο ταξίδι του προς την πρωτεύουσα της χώρας την περασμένη εβδομάδα αναμένεται να φτάσει στην Ουάσινγκτον αύριο, όπου θα ενωθούν μαζί του περίπου 25 άλλες καραβάνες φορτηγών.














Το κομβόι είναι απόρροια μιας διαμαρτυρίας στον Καναδά που ξεκίνησε από φορτηγατζήδες που ενοχλήθηκαν από τις απαιτήσεις εμβολίων για τη διέλευση των καναδικών συνόρων.



Πολλοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την "ιατρική ελευθερία" και θέλουν να σταματήσουν οι εντολές για μάσκες.


Η αυτοκινητοπομπή του λαού, όπως τους αρέσει να αποκαλούνται, απαιτεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να τερματίσει την εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε αρχικά στην αρχή της πανδημίας, καθώς και να καταργήσει κάθε εναπομείνασα εντολή για τον κορονοϊό. Οι φορτηγατζήδες ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση έχει παραβιάσει τα συνταγματικά τους δικαιώματα με τις εντολές.

 Ωστόσο, σχεδόν κάθε πολιτεία στην Αμερική είτε έχει άρει ή χαλαρώσει τις εντολές για μάσκες εσωτερικού χώρου είτε έχει ορίσει ημερομηνία για να το πράξει στο εγγύς μέλλον. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Χαβάη, η νησιωτική πολιτεία που είχε τις αυστηρότερες εντολές από οπουδήποτε αλλού στη χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Επιπλέον, μόνο 19 πολιτείες έχουν επί του παρόντος σε ισχύ εντολές εμβολιασμού - αλλά οι εντολές δεν ισχύουν για όλα τα άτομα και οι απαιτήσεις τους διαφέρουν ανά πολιτεία.

 Οι εντολές για μάσκες έχουν ήδη λήξει σε όλη τη χώρα, αφού οι νέες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αυτή την εβδομάδα αφαίρεσαν τις αυστηρές συστάσεις για μάσκες για μεγάλο μέρος της χώρας. Για παράδειγμα, η εντολή της πολιτείας της Ουάσινγκτον για μάσκες σε εσωτερικούς χώρους θα λήξει στις 12 Μαρτίου.

 

Υπάρχει όμως και μια πολιτική οπτική γωνία στην αμερικανική εκδοχή της φάλαγγας. Ένας οδηγός ημιφορτηγού, ο Chris Musey από το Spokane της Ουάσινγκτον, δήλωσε στην εφημερίδα The Spokesman-Review ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στο κονβόι επειδή πιστεύει ότι οι εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες. Τα δικαστήρια δεν έχουν βρει αποδείξεις για εκτεταμένη απάτη των ψηφοφόρων στις εκλογές του 2020. 



Οι διοργανωτές Heidi και Gene Westgate δήλωσαν ότι σχεδίασαν το κονβόι σε περίπου μία εβδομάδα από το σπίτι τους στο Renton του Όρεγκον. Οι κτηματομεσίτες δήλωσαν ότι είναι κατά των εντολών τόσο της κυβέρνησης όσο και των ιδιωτικών εταιρειών. 



Η αυτοκινητοπομπή - η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές που έγιναν μέσω του δικού της ιστότοπου - ξεκίνησε το ταξίδι της από την Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα για ένα 11ήμερο οδοιπορικό προς την Ουάσινγκτον. 



Η ομάδα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ειρηνική διαμαρτυρία κοντά στην πρωτεύουσα το Σάββατο και έχει ορκιστεί να μην διακόψει δρόμους ή γέφυρες όπως έκαναν οι Καναδοί συνάδελφοί τους. Οι διοργανωτές έχουν υποσχεθεί ένα "100% ασφαλές, νόμιμο και ειρηνικό ταξίδι" που "θα καταλήξει στην περιοχή της Ουάσινγκτον, αλλά ΔΕΝ θα μπει στην ίδια την Ουάσινγκτον". 



Η αυτοκινητοπομπή του Λαού έφτασε στη Μονρόβια της Ιντιάνα το βράδυ της Τρίτης για διήμερη στάση, πριν συνεχίσει το ταξίδι της προς την Ουάσινγκτον την Πέμπτη. 



Η ομάδα είναι το μεγαλύτερο από τα καραβάνια των φορτηγατζήδων που ταξιδεύουν στην Ουάσινγκτον για τη διαμαρτυρία του Σαββάτου. 














Τουλάχιστον 25 άλλα καραβάνια είχαν δηλώσει ότι θα πήγαιναν στην πρωτεύουσα της χώρας, αλλά η συμμετοχή παρέμεινε χαμηλή- τουλάχιστον δύο από τα ανακοινωθέντα κομβόι φορτηγατζήδων, συμπεριλαμβανομένου του Freedom Convoy USA 2020, έχουν διαλυθεί. Οι επικεφαλής αυτών των εκστρατειών ενθάρρυναν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στη λαϊκή αυτοκινητοπομπή. 


Η Ουάσινγκτον τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού ενόψει των αναμενόμενων διαδηλώσεων των φορτηγατζήδων, καθώς οι αξιωματούχοι των αρχών επιβολής του νόμου επικαλέστηκαν ανησυχία για ένα γεγονός παρόμοιο με εκείνο της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν πλήθος υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλε με επιτυχία στο Καπιτώλιο, διαταράσσοντας για λίγο την πιστοποίηση των εκλογών του 2020. 


Η περίφραξη γύρω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ έχει τοποθετηθεί ξανά "για λόγους προσοχής", δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου των ΗΠΑ Τόμας Μάνγκερ. Η περίφραξη είχε στηθεί για τελευταία φορά μετά την εξέγερση του Καπιτωλίου και παρέμεινε ψηλά για αρκετούς μήνες. 


Η αστυνομία του Καπιτωλίου ζήτησε επίσης πρόσθετη βοήθεια από εξωτερικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και την Εθνική Φρουρά. Ο επικεφαλής του Μητροπολιτικού Αστυνομικού Τμήματος Ρόμπερτ Κόντι δήλωσε τη Δευτέρα ότι το τμήμα του παρακολουθεί στενά τις μεταβαλλόμενες πληροφορίες και θα αφιερώσει πρόσθετη αστυνόμευση σε μια κυλιόμενη κατάσταση αυξημένου συναγερμού τις επόμενες εβδομάδες. 



Παραμένει ασαφές πόσοι θα παραστούν στη συγκέντρωση του Σαββάτου στην Ουάσινγκτον, αλλά αναμένεται σημαντική προσέλευση, δεδομένης της μεγάλης υποδοχής που έχει τύχει το People's Convoy σε εθνικό επίπεδο. 














Την Τρίτη - την ίδια ημέρα με την ομιλία του Μπάιντεν για την κατάσταση της Ένωσης - πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον συγκέντρωση προς τιμήν των φορτηγατζήδων, αλλά η εκδήλωση είχε μικρή συμμετοχή.



Οι διαμαρτυρίες των φορτηγατζήδων έρχονται καθώς σχεδόν όλες οι πολιτείες της Αμερικής είτε έχουν άρει τις διαταγές μάσκας είτε έχουν προγραμματίσει μια μέρα για να το κάνουν στο εγγύς μέλλον, με εξαίρεση τη Χαβάη. 



Ακόμη και το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, το οποίο είχε μια αμφιλεγόμενη εντολή για μάσκες από τότε που οι νομοθέτες επέστρεψαν το καλοκαίρι του 2020, ήρε τις εντολές για μάσκες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. 


Οι εντολές εμβολιασμού, ενδεχομένως οι πιο αμφιλεγόμενες εντολές που σχετίζονται με το COVID, αρχίζουν να αποτελούν παρελθόν, καθώς η πόλη της Νέας Υόρκης τις έχει καταργήσει για επιχειρήσεις όπως μπαρ και εστιατόρια.  


Οι αλλαγές στην πολιτική αποτελούν απάντηση στα κρούσματα του ιού σε ολόκληρη τη χώρα που έχουν μειωθεί κατακόρυφα από την κορύφωσή τους στις αρχές Ιανουαρίου, με την παραλλαγή Omicron να αποδεικνύεται λιγότερο πιθανό από τα προηγούμενα στελέχη να προκαλέσει θάνατο ή σοβαρή ασθένεια, ιδίως σε εμβολιασμένα και ενισχυμένα άτομα. 














Το CDC εξέδωσε επίσης νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον κοροναϊό την Παρασκευή, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την άρση των συστάσεων για μάσκες για το 70% των Αμερικανών. 
































ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις