Στα ύψη τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στην Ελλάδα
Δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που εν μέσω πανδημίας υποφέρουν από ψυχολογικές διαταραχές και λαμβάνουν
ανάλογη φαρμακευτική αγωγή.Διαταραχές άγχους, κατάθλιψη, αϋπνία και διαταραχή μετατραυματικού στρες είναι μόνο μερικές από τις διαταραχές που «φούντωσαν» εν μέσω πανδημίας και παρατεταμένου lockdown. Αυτό αποτυπώνεται σε έρευνες διεθνών πανεπιστημίων και απ’ αυτή την πραγματικότητα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί και η Ελλάδα. Αύξηση της ζήτησης αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έφεραν τα μέτρα καθ όλη της διάρκεια των lockdown, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς: «Πρόκειται για μια λογική και αναμενόμενη αύξηση, όμως δεν μπορούμε ακόμα να εκτιμήσουμε με ακρίβεια το μέγεθος της. Παρακολουθούμε όμως το θέμα.» επισημαίνει στο o Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής.
Κρίσεις πανικού, άγχος, ταχυπαλμίες είναι μόνο μερικά από όσα αναφέρουν οι πολίτες στους φαρμακοποιούς, γνωστοποιώντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Στα Δωδεκάνησα καταγράφεται εκτόξευση της ζήτησης σε αγχολυτικά φάρμακα. Μιλώντας και επικαλούμενος σχετική έρευνα, ο Νίκος Φουτούλης, πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Δωδεκανήσου, αναφέρει ότι «υπάρχει αύξηση 25% στα συνταγογραφούμενα και 40% στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα Δωδεκάνησα».
Ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από διεπιστημονική μελέτη για το άγχος και την κατάθλιψη στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία το 9,31% του δείγματος εμφάνισε κλινική κατάθλιψη, το 23,31% όσων είχαν ιστορικό κατάθλιψης, υποτροπίασε, ενώ το 8,96% όσων δεν είχαν ιστορικό, εκδήλωσαν το πρώτο τους καταθλιπτικό επεισόδιο.
Τα Δωδεκάνησα επλήγησαν πέρσι με την ελάχιστη τουριστική κίνηση όπως σε όλη την Ελλάδα και πολλοί άνθρωποι έμειναν χωρίς εργασία, όπως παντού.
ΑπάντησηΔιαγραφή