Ανοίγει το Τζαμί Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, αλλά όχι ο Πανάγιος Τάφος

Ιερουσαλήμ: Η παγκόσμια Αγία πόλη 

Οι τόποι λατρείας στην Ιερουσαλήμ έμειναν κλειστοί για σχεδόν δύο μήνες στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της πανδημίας. Όπως έγινε γνωστό όμως
το περίφημο Τζαμί Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ ανοίγει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το ερώτημα σε κάθε κοινό νου “τι γίνεται με τον Πανάγιο Τάφο και τα άλλα χριστιανικά προσκυνήματα”...
Συγκεκριμένα, το Γραφείο Μουσουλμανικών Προσκυνημάτων (Wakfs) ανέφερε ότι το Τζαμί Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ θα είναι ανοιχτό στους πιστούς μετά τη γιορτή Eid al-Fitr (Uraza-Bairam), η οποία λήγει τον μουσουλμανικό ιερό μήνα του Ραμαζανιού.
"Το υπουργείο αποφάσισε να ανοίξει το ευλογημένο τζαμί Al-Aqsa για τους πιστούς μετά το Eid al-Fitr", δήλωσε η διοίκηση. Τα τζαμιά Al-Aqsa και Kubbat al-Sahra στέκονται στο όρος του ναού στην Ιερουσαλήμ. Είναι χτισμένα πάνω στα ερείπια αρχαίων εβραϊκών ναών και θεωρούνται το τρίτο σημαντικότερο ιερό του μουσουλμανικού κόσμου.
"Η απόφαση διαχείρισης λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική μείωση της εξάπλωσης του ιού (COVID-19 - ed.) Και μετά από διαβούλευση με τις αρμόδιες ιατρικές αρχές", ανέφερε η δήλωση.

Προσκυνήματα με μάσκες


Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς νόμους, τα μέτρα για την πρόληψη του κορονοϊού ισχύουν και για τους ιερούς τόπους του Χριστιανισμού, του Ισλάμ και του Ιουδαϊσμού, επομένως, μετά το άνοιγμα των συνόρων, οι προσκυνητές θα τους επισκεφθούν με μάσκες και από απόσταση, δήλωσε ο Ισραηλινός δικηγόρος Eli Herwitz στο RIA Novosti .
Τον Μάρτιο, το Ισραήλ εισήγαγε μια υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών για όλους τους τουρίστες και τους προσκυνητές λόγω της πανδημίας, η οποία οδήγησε στο πραγματικό κλείσιμο των συνόρων για τους μη πολίτες αυτής της χώρας κι αυτό οδήγησε στη μαζική ακύρωση των εκδρομών, ειδικά για το χριστιανικό Πάσχα. Αυτά τα μέτρα ισχύουν έως τις 31 Μαΐου.
Ταυτόχρονα όμως, το Ισραήλ είναι ένα από τα παγκόσμια κέντρα προσκυνήματος, καθώς περιέχει τα κύρια ιερά του Χριστιανισμού και του Ιουδαϊσμού, καθώς και τα ιερά της ισλαμικής θρησκείας. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, οι περισσότεροι επισκέπτονται το Δυτικό Τείχος, την Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, καθώς και η πόλη της Ναζαρέτ.
«Η ευκαιρία να εισέλθουμε στο Ισραήλ χωρίς καραντίνα, ακόμη και για τους Ισραηλινούς πολίτες, είναι αδιαμφισβήτητη. Δηλαδή, σήμερα, Ισραηλινοί πολίτες που εισέρχονται στο Ισραήλ πρέπει να μένουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες. Και οι πολίτες γενικά δεν μπορούν να εισέλθουν στο Ισραήλ. Πιστεύω ότι μετά από λίγο καιρό θα υπάρξει αλλαγή. Και οι πολίτες (άλλων χωρών) θα μπορούν να εισέλθουν χωρίς καραντίνα.. Ή ίσως, όταν ανοίξουν τα σύνορα για μη πολίτες, τότε θα είναι δυνατή η άμεση είσοδος χωρίς καραντίνα », λέει ο Eli Herwitz.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα καραντίνας στο Ισραήλ αρχίζουν να μαλακώνουν. Ωστόσο, σημείωσε, δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα αρθούν όλοι οι περιορισμοί για επίσκεψη στη χώρα. Τώρα οι περιορισμοί, σύμφωνα με το νόμο, ισχύουν για θρησκευτικά προσκυνήματα. Ο δικηγόρος παραδέχτηκε ότι το προσκύνημα σε αυτούς τους τόπους θα γίνουν με περιορισμούς.
«Τα ιερά μέρη, από το νόμο, υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο. Επομένως, θα υπόκεινται στον κανόνα της κοινωνικής απόστασης, και στην υποχρέωση να φορούν μάσκες και στην υποχρέωση απολύμανσης. Και το κράτος, από τη μία πλευρά, δεν θέλει να παρέμβει στο έργο των θρησκευτικών οργανώσεων περισσότερο από ό, τι απαιτείται. Αλλά από την άλλη πλευρά, όπως και στο Ισραήλ οι καφετέριες έκλεισαν, με τον ίδιο τρόπο, αν και με κάποια καθυστέρηση, οι συναγωγές έκλεισαν επίσης. Επομένως, οι περιορισμοί, μετά την είσοδο των προσκυνητών στη χώρα, θα ισχύσουν και για τα ιερά », είπε.













ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις