Ο Ερντογάν «μανάβης»: Πώληση τροφιμών από τις… τουρκικές αρχές
Σε κατάσταση πανικού ο Ερντογάν, ο οποίος θα «ντυθεί» ουσιαστικά από πρόεδρος μανάβης, για να μην γίνει η Τουρκία… Βενεζουέλα λόγω της τεράστιας κρίσης πληθωρισμού που κτυπά
αλύπητα την χώρα, της οποίας οι πολίτες είναι στα πρόθυρα εξέγερσης.
Μετά από εντολή του Ερντογάν, οι τοπικές αρχές της Τουρκίας θα
αρχίσουν να πωλούν οι ίδιες φρούτα και λαχανικά, (μειώνοντας στο
ελάχιστο το κέρδος φυσικά), για να «επιβραδύνουν» το αυξανόμενο κόστος
των τροφίμων, επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών και ανάπτυξης Berat
Albayrak.
Οι δήμοι θα αρχίσουν να προσφέρουν φθηνότερα είδη φρούτων,
λαχανικών και γενικά ζαρζαβατικών από την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο
Τούρκος υπουργός, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Dünya.Η κυβέρνηση της Τουρκίας αναζητά τρόπους για να επιβραδύνει τον πληθωρισμό των τιμών, οι οποίες ξεπέρασαν το πενταετές υψηλό 25,2% τον Οκτώβριο, πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου.
Το ποσοστό υποχώρησε στο 20,3% τον Δεκέμβριο, αλλά η αύξηση των τιμών των τροφίμων έφθασε στο 20,4% τον περασμένο μήνα.
Είχαμε αναφέρει συγκεκριμένα ότι εάν θέλει κάποιος να μάθει τι κατάσταση επικρατεί σε μια χώρα πραγματικά, δεν έχει παρά να ρωτήσει πολίτες αυτής της χώρας, εκεί ακριβώς που χτυπά ο παλμός μιας κοινωνίας… στην λαϊκή αγορά όπου η φτωχή και η μεσαία τάξη κάνει τα απαραίτητα ψώνια της.
Έτσι και στην Τουρκία, βίντεο σε κοινωνικό δίκτυο δείχνει την πραγματική άγρια κατάσταση που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι στην κυριολεξία στενάζουν για να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα τρόφιμα.
Γυναίκες μιας κάποιας ηλικίας αλλά και παραγωγοί εκθέτουν με θυμό τον Τούρκο σουλτάνο και το «μυθιστόρημα του» για μια πλούσια χώρα, ζητώντας με προσοχή (λόγω ισλαμικού καθεστώτος) μάλιστα από τον ίδιο, «αν θέλει να πάει σε μια λαϊκή αγορά για να δει τις τιμές που καίνε», φέρνοντας σε απόγνωση το μεγαλύτερο μέρος της τουρκικής κοινωνίας.
Ποια είναι η πραγματική σημασία της κινήσεως του Τούρκου υπουργού τώρα και τι αποκρύβεται;
Ο μεγάλος πληθωρισμός ως κατάσταση σε μια οικονομία προηγείται συνήθως της πτώσης ενός κράτους.
Παράδειγμα η πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, η Βενεζουέλα και άλλα κράτη. Αυτή η κατάσταση εφόσον διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα επιφέρει κοινωνικές εξεγέρσεις και ταραχές σίγουρα, με όλα τα παρεπόμενα για την οποιαδήποτε κυβέρνηση.
Προχθές ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί βοήθεια από το διεθνές ταμείο IMF, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν πολλά τουρκικά κρατικά ομόλογα να λήγουν το καλοκαίρι, απαιτώντας πληρωμή, με την Τουρκία να μην είναι σε θέση να την πραγματοποιήσει.
Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, η χώρα πέρυσι είχε χρέος 453 δις δολάρια, ή 53% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.
Πέρυσι η τουρκική λίρα υπέστη μια κερδοσκοπική επίθεση από τους τραπεζίτες της Wall Street, αλλά στη συνέχεια ανακτήθηκε η αξία της. Η σημερινή ισοτιμία είναι 5,2 λίρες έναντι ενός δολαρίου.
Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε, τουλάχιστον κάτω από τον εξουσία του Ερντογάν, να μην απευθυνθεί ποτέ πλέον στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ούτε για συμβουλές ούτε για δάνεια.
Η Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ή να λάβει δάνεια από αυτό είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τι θα γίνει όμως σε ένα πιθανό σενάριο πολλαπλών προβλημάτων, με επιθέσεις στην τουρκική λίρα, αποπληρωμή των κρατικών ομολόγων και έναν καλπάζοντα πληθωρισμό;
Ουδείς γνωρίζει λόγω του σημερινού τουρκικού στυγνού καθεστώτος, το οποίο είναι σε θέση να κάνει τα πάντα στην κυριολεξία για να βγει από την δύσκολη θέση, ακόμα και πολεμική ανάφλεξη.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου