Νιτρικό κάλιο: Το συστατικό που αγόρασε ο Lammot du Pont και οι ΗΠΑ κέρδισαν τον πόλεμο
Βρίσκεται στη Συμβολή των ποταμών Μπραντιγουάιν και Κρίστινα. Το Γουίλμινγκτον του Ντελαγουέρ ήταν από τα πιο σημαντικά κέντρα του 19ου αιώνα. Σήμερα η περήφανη ιστορία του τιμάται στο
μουσείο Χάγκλεϊ (Hagley museum).
Βρίσκεται εκεί όπου βρίσκονταν ο μύλος της εταιρείας DuPont. Υπάρχει μία τουρμπίνα νερού, ένα λατομείο και μία βιοτεχνία βικτοριανής εποχής. Ένα αντικείμενο όμως δε μοιάζει να ανήκει σε μία βιομηχανία αλλά σε φαρμακείο.
Έχει ύψος 12 εκατοστά και μία φθαρμένη καφέ ετικέτα που διαβάζεται δύσκολα. Σύμφωνα με τον αρχειοφύλακα Λούκας Κλόσον το περιεχόμενο του φιαλιδίου προκάλεσε μία εκρηκτική ιστορία ίντριγκας στον Εμφύλιο Πόλεμο. Η τύχη της Ένωσης εξαρτιόταν από το περιεχόμενο του μπουκαλιού.
Ποιο πολύτιμο αγαθό περιέχει αυτό το φιαλίδιο;
Είναι 21 Ιουλίου του 1861 στο Μανάσας της Βιρτζίνια. Στην πρώτη μεγάλη μάχη του Εμφυλίου Πολέμου ο στρατός της Ένωσης τα βρίσκει δύσκολα με τη Συνομοσπονδία. Είναι μια σοκαριστική ήττα. Η διοίκηση του Λίνκολν επανεξετάζει το σχέδιο της σύγκρουσης. Η πρώτη μάχη του Μανάσας απέδειξε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι δεν θα κέρδιζε γρήγορα τον πόλεμο και θα είχε μεγάλο πρόβλημα.
Τα εργοστάσια πυρομαχικών δεν έχουν αρκετό από το σημαντικό συστατικό για τη νίκη. Το νιτρικό κάλιο.
Το νιτρικό κάλιο είναι βασικό συστατικό της πυρίτιδας. Χωρίς νιτρικό κάλιο δεν φτιάχνεται πυρίτιδα
Η Συνομοσπονδία επί μήνες συγκεντρώνει νιτρικό κάλιο. Η ένωση τώρα βρίσκεται απίστευτα απροετοίμαστη για μια ευθεία μάχη. Η κυβέρνηση είχε νιτρικό κάλιο για να αντέξει ένα χρόνο, και γνώριζαν ότι δεν αρκεί αυτό. Και το χειρότερο ήταν σχεδόν όλες οι προμήθειες νιτρικού καλίου εξορύσσονται από τη Μεγάλη Βρετανία.
Ο Λευκός Οίκος φοβάται ότι αν οι Βρετανοί μάθουν πόσο χρειάζονται το νιτρικό κάλιο θα εφαρμόσουν ένα είδος εκβιασμού. Θα αυξήσουν αμέσως τις τιμές και η κυβέρνηση δεν θα έχει να πληρώσει.
Η κυβέρνηση Λίνκολν απελπισμένη καλεί έναν 30χρονο επιχειρηματία, τον Λαμότ Ντουπόντ (Lammot du Pont). Ο Λαμότ Ντουπόντ ήταν γνωστός στη λύση των προβλημάτων, και ήταν ο πρώτος που στράφηκαν να διορθώσει την κατάσταση.
Η εταιρία του αγοράζει καιρό το νιτρικό κάλιο ένα δείγμα του οποίου υπάρχει στο μουσείο Hagley για κατασκευή πυρίτιδας για εξορύξεις και ανασκαφές.
Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι ο Ντουπόντ μπορεί να καλύψει μια μεγάλη παραγγελία νιτρικού καλίου από τους Βρετανούς. Η εταιρεία του είχε ήδη διασυνδέσεις στην Αγγλία για αγορά νιτρικού καλίου. Δε θα εγείρονταν υποψίες στους Άγγλους εμπόρους.
Το φθινόπωρο του 1861 ο Ντουπόντ πάει στο Λονδίνο για να εφαρμόσει το σχέδιο. Ήταν μυστική αποστολή, αν αποτύγχανε οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να τελειώσουν τον πόλεμο.
Όταν έφτασε εκεί παραγγέλνει 1300 τόνους νιτρικού καλίου. Το νιτρικό κάλιο που αγόρασε αρκούσε για όλον τον πόλεμο. Στις 29 Νοεμβρίου ο Ντουπόντ φορτώνει το πολύτιμο φορτίο του σε τέσσερα πλοία για τις ΗΠΑ.
Ξαφνικά ένας Βρετανός αξιωματικός λέει να σταματήσει το πλήρωμά του. Είπε «λυπάμαι αλλά πρέπει να σταματήσετε»
Ένα διεθνές επεισόδιο σταμάτησε όλο το διατλαντικό εμπόριο. Ένα πλοίο των ΗΠΑ σταμάτησε ένα βρετανικό ταχυδρομικό πλοίο ενώ πήγαινε στη Βρετανία. Πήρε δύο εκπροσώπους των Νοτίων που πήγαιναν στη Βρετανία. Οι Βρετανοί θεωρούν την πράξη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας τους.
Ως αντίποινα απαγορεύουν την εξαγωγή οποιουδήποτε αγαθού στις ΗΠΑ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο, και αυτό περιλαμβάνει το νιτρικό κάλιο.
Σταμάτησε η αποστολή του Ντουπόντ. Τελείωσαν όλα. Το φορτίο του βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Ατλαντικού. Ο Ντουπόντ ξέρει ότι ο χρόνος τελειώνει. Πως θα βγάλει το νιτρικό κάλιο;
Οι Βρετανοί απαιτούν επίσημη συγγνώμη από τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Λίνκολν δε θέλει να φανεί αδύναμη και βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ήταν αδιέξοδο. Τα εφόδια όμως της Ένωσης σε πυρίτιδα μειώνονται. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποχωρήσει.
Οι ΗΠΑ εξέδωσαν επίσημη συγγνώμη στη Βρετανία. Η δημόσια αλλαγή πορείας αποδίδει. Σχεδόν αμέσως μόλις ζητάνε συγγνώμη οι ΗΠΑ οι Βρετανοί αφήνουν να φύγει το νιτρικό κάλιο.
Δύο μήνες αργότερα το φορτίο του Ντουπόντ φτάνει στις ΗΠΑ. Η εταιρεία του το μετατρέπει αμέσως σε μια τεράστια ποσότητα πυρίτιδας που διαρκεί σε όλη τη σύγκρουση.
Χωρίς το νιτρικό κάλιο που αγόρασε ο Lammot du Pont η κυβέρνηση των ΗΠΑ δε θα κέρδιζε τον πόλεμο. Σήμερα αυτό το φιαλίδιο είναι παράδειγμα της εκρηκτικής συνάντησης επιχείρησης, πολέμου και διπλωματίας. Και οι προσπάθειες ενός νεαρού διπλωμάτη έσωσαν την Ένωση.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου