Η σοβιετική φορολογία «τελειώνει» την αγορά και κλείνει τις επιχειρήσεις
Κυβέρνηση και δανειστές έχουν βαλθεί να δώσουν την χαριστική βολή στην πραγματική οικονομία της Ελλάδας, η οποία έχει γονατίσει από την σοβιετικού τύπου οικονομική πολιτική που ακολουθείται.
Έτσι, την έντονη αντίδραση του επιχειρηματικού και εμπορικού
κόσμου της χώρας προκαλεί η σχεδιαζόμενη αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% στο 24%, καθώς, όπως αναφέρουν οι ιδιώτες, θα δώσει θανάσιμο χτύπημα στην αγορά που πλήττεται από την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, την έλλειψη ρευστότητας και τα «λουκέτα».
Όπως λένε μάλιστα παράγοντες της αγοράς, περιθώρια απορρόφησης μιας νέας αύξησης του ΦΠΑ δεν υπάρχουν και τονίζουν ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε κύμα ανατιμήσεων ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής, σε υπηρεσίες και στον κλάδο της εστίασης.
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως βασικός παράγοντας για την οικονομία μιας χώρας είναι η ψυχολογία των πολιτών της. Οι υπέρογκοι φόροι διαλύουν τον ιδιωτικό τομέα και μειώνουν τα φοροειπρακτικά έσοδα του κράτους, τα οποία προέρχονται από αυτόν.
Η λογική υπαγορεύει, ότι σε δυσκίνητα και αναποτελεσματικά κράτη με μεγάλη φορολογία και γραφειοκρατία, ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει, αφού κανείς επενδυτής Έλληνας ή ξένος δεν θα θελήσει να «πετάξει» τα λεφτά του. Η μόνη λύση είναι να μειωθούν οι φόροι.
Σκοπός ενός επιχειρηματία είναι το κέρδος, που πρέπει να υπερτερεί των εξόδων.
Για να γίνει περισσότερο κατανοητό – Τα έξοδα της επιχείρησης είναι:
Οι μισθοί των εργαζομένων
Έξοδα λειτουργίας
Ασφάλεια εργαζομένων
Ασφάλεια εργοδοτών
Φόρος μισθωτών
ΦΠΑ
Φόρος στο τέλος της χρονιάς κτλ.
Ότι περισσέψει πάει στους μετόχους της εταιρείας και θεωρείται κέρδος. Από τα έξοδα των επιχειρήσεων τονώνεται η αγορά και λαμβάνει έσοδα το κράτος μέσω των φόρων. Επίσης οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν ως πελάτες στις επιχειρήσεις ξοδεύουν χρήμα, τονώνουν περαιτέρω την αγορά ενισχύοντας την κυκλική πορεία του χρήματος.
Η παράλογη φορολογία όμως έχει αναγκάσει πολλούς επιχειρηματίες να κλείσουν το «μαγαζί» τους, αφού τα κέρδη είναι μηδαμινά. Σε περίπτωση που καταρρεύσει ο ιδιωτικός τομέας θα καταρρεύσει και το κράτος, το οποία βασίζεται σε αυτόν.
Η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα από την 1η Ιουλίου όπως σχεδιάζεται, θα οδηγήσει σε «τσουνάμι» ανατιμήσεων. Οι πολίτες θα δουν τις τιμές να αυξάνονται και οι επιχειρήσεις τις πωλήσεις και τα κέρδη να μειώνονται δραματικά.
Ήδη, αυτά που έχουν αποφασιστεί είναι αρκετά για να διαλύσουν ότι απέμεινε από την ελληνική οικονομία. Μεταξύ αυτών:
-Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη περίπου κατά 4,5%, με στόχο την άντληση επιπλέον εσόδων της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ. Ο ειδικός φόρος από τα 670 ευρώ ανά 1.000 λίτρα που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στα 700 ευρώ. Μαζί με ΦΠΑ 23% ή 24%, η επιβάρυνση στην τιμή λιανικής θα φτάσει στα 4-5 λεπτά ανά λίτρο.
-Η αύξηση ειδικού φόρου κατά 10%-15% στο φυσικό αέριο, με στόχο την είσπραξη 25 εκατ. ευρώ.
-Η αύξηση του τέλους στην κινητή τηλεφωνία, που θα ξεκινά από 15% αντί 12% σήμερα
-Η αλλαγή του τέλους ανά στήλη του ΟΠΑΠ και έσοδα από τη λειτουργία των «κουλοχέρηδων» (VLTs) για να εισπραχθούν 500 εκατ. ευρώ από τα τυχερά παιχνίδια.
-Η επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση για περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως
-Η αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα, ο οποίος ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα θα φτάσει από το 82% στο 85%-90% επί της τιμής λιανικής, για να εισπραχθούν επιπλέον 100 εκατ. ευρώ.
-Η επιβολή τέλους διέλευσης στα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες για επιπλέον έσοδα περίπου 15 εκατ. ευρώ.
-Η αύξηση τέλους ταξινόμησης στα Ι.Χ.
-Η επιβολή ειδικού τέλους στα ξενοδοχεία ανά διανυκτέρευση δεν έχει διαψευστεί και βρίσκεται στο τραπέζι. Συγκεκριμένα επανέρχεται το σχέδιο για επιβολή του «ειδικού τέλους διανυκτέρευσης» στα ξενοδοχεία με ποσά της τάξεως του ενός ευρώ ανά... αστέρι. Δηλαδή, στα ξενοδοχεία τριών αστέρων θα επιβάλλεται τέλος τριών ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων τέσσερα ευρώ ανά διανυκτέρευση, στα πεντάστερα πέντε κ.λπ. για πρόσθετα έσοδα 350 - 400 εκ ευρώ.
-Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ώστε να κλείσει η «τρύπα» των 375 εκ ευρώ που έχει ανοίξει λόγω της πρόσφατης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Σχεδιάζονται αυξήσεις στους συντελεστές, ειδικά για τον συμπληρωματικό φόρο ενώ δεν αποκλείεται να μειωθεί το «αφορολόγητο» του συμπληρωματικού φόρου από τα 300.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου