Ο σκοτεινός κόσμος των γυμναστηρίων στην Ελλάδα: Τα αναβολικά και οι ζωές που κοστίζουν

 Τα αναβολικά στα γυμναστήρια ήρθαν πρόσφατα στο προσκήνιο, με το θάνατο 5 αθλητών σε μόλις ενάμιση χρόνο. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, οι απαγορευμένες ουσίες, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και οι συνέπειες
τους για τον οργανισμό είναι ολέθριεςΤο Εθνος της Κυριακής επικοινώνησε με χρήστες αναβολικών, ιδιοκτήτες γυμναστηρίων αλλά και ειδικούς ιατροδικαστές και τοξικολόγους, παρουσιάζοντας μία ολοκληρωμένη άποψη για το πώς διακινούνται αυτές οι ουσίες και τι επιδράσεις έχουν στο σώμα.

Οπως εξηγεί ο 34χρονος Γιώργος, χρήστης αναβολικών τα τελευταία 10 χρόνια, μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής «Τα αναβολικά γίνονται σε κύκλους για να μη διαλύσεις τα πάντα μέσα σου. Ο κάθε κύκλος διαρκεί ανάλογα με τα αποτελέσματα που θες να πετύχεις και τις αντοχές του σώματος σου. Εγώ κάνω από 8 – 10 βδομάδες. Κάποιοι κάνουν παραπάνω. Σταματώ 1-2 μήνες για να ξεκουραστεί το σώμα, να επανέλθει η ορμονική ισορροπία και ξαναξεκινώ»

 Η εύκολη και γρήγορη μυική δύναμη όμως έχει και συνέπειες, αφού, όπως εξηγεί ο Γιώργος «Καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου, έχω στυτική δυσλειτουργία, κάνω ανήσυχο ύπνο, ατροφούν οι όρχεις μου. Μετά το τέλος του κύκλου πέφτω σε κατάθλιψη και χρειάζομαι φάρμακα για αποθεραπεία.»
Οσο για το που μπορεί να βρει κανείς τα αναβολικά, η κατάσταση φαίνεται πώς είναι ανεξέλεκγτη. Ο Γιώργος, μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής, εξηγεί ότι γνώρισε τα αναβολικά από ένα φίλο που έκανε εντατική χρήση. Αρχικά τους τα παρείχε ένας φαρμακοποιός, παράγωγα τεστοστερόνης χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ. Πλέον αγοράζει από ένα κατάστημα με όργανα γυμναστηρίου και συμπληρώματα διατροφής και κοστίζουν από 150 μέχρι 200 ευρώ ο κάθε κύκλος.

Μία από τις κυριότερες οδούς που τα αναβολικά και οι παράνομες ουσίες φτάνουν στην Ελλάδα είναι μέσω του διαδικτύου και του ταχυδρομείου. Αμέτρητες ιστοσελίδες παρέχουν στεροειδή σε χάπια και ενέσεις καθώς και φάρμακα για την αποθεραπεία μετά από κάθε κύκλο. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, τα αναβολικά παράγονται συχνά σε παράνομα εργαστήρια σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία και η Μαλαισία.

Οι πλέον διαδεδομένες αναβολικές ουσίες, είναι τα στεροειδή και οι ορμόνες, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης ινσουλίνες και διουρητικά, σύμφωνα με τον αθλίατρο του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών όμηρο Εμμανουηλίδη.

Οι νέοι στον κόσμο του bodybuilding δυστυχώς φαίνεται να είναι πιο επιρρεπείς στη χρήση αναβολικών. Οπως εξηγεί ο 33χρονος bodybuilder Γιάννης Γιαντζόγλου που διατηρεί γυμναστήριο στις Σέρρες μιλώντας στο Εθνος της Κυριακής, «τα παιδιά που παίρνουν αναβολικά πωρώνονται και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα. Ξεκινούν ακόμη κι από τα 17. Κάποιοι παίρνουν ακόμη και αναβολικά που απευθύνονται σε ζώα, βόδια, ταύρους, άλογα ιπποδρόμου, επειδή είναι πιο φτηνά. Ομως είναι και πιο τοξικά». Ωστόσο θεωρούνται κατά μία έννοια σχεδόν ”απαραίτητα” , αφού όπως διευκρινίζει «στις μεγάλες κατηγορίες κιλών δεν μπορείς να επιβιώσεις χωρίς αναβολικά»

Η χρόνια χρήση αναβολικών οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις στο θάνατο, όπως αναφέρει στο Εθνος της Κυριακής η Χαρά Σπηλιοπούλου, καθηγήτρια ιατροδικαστικής και τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ: «Πολλά συστήματα του οργανισμού πλήττονται, κυρίως το συκώτι , αλλά και η καρδιά και το πεπτικό. Τα αναβολικά ενοχοποιούνται επίσης και για μυοκαρδιοπάθεια, αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο καρδιακής απολογίας»

 Στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχουν χάσει τη ζωή τους 5 άτομα από τον κόσμο του bodybuilding. Το Γενάρη του 2013, ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες bodybuilders βρέθηκε νεκρός στο γυμναστήριο του στο Αγρίνιο σε ηλικία 60 ετών. Τρεις μήνες αργότερα ένας 29χρονος πέθανε στη Σύρο, ενώ τον περασμένο Απρίλιο έπεσε νεκρός ένας bodybuilder σε παραλία της Εύβοιας. Τα επόμενα δύο θύματα ήταν ένας 45χρονος αθλητής από τη Χαλκίδα και ένας 54χρονος που είχε σταματήσει το άθλημα για μία δεκαετία.

Τα στατιστικά είναι τουλάχιστον ανησυχητικά, αφού, ακόμα κι αν ο χρήστης τα διακόψει, οι παρενέργειες τους στο σώμα είναι ισόβιες. «Μπορεί κάποιος να κάνει χρήση στα 20 και να του προκύψουν προβλήματα στα 50» εξηγούν οι ειδικοί.

πηγή


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις