Αλλάζει ο χάρτης της Ευρασίας: Το Ισραήλ ζήτησε να μπει στην Ευρασιατική Ένωση!

 
Σε μια εξέλιξη τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας εξέλιξη, το Ισραήλ προχώρησε στην υποβολή αίτησης προσχώρησης στην τελωνειακή Ευρασιατική Οικονομική Ένωση στην οποία ηγείται η Ρωσία και μετέχουν επίσης το Καζακστάν και η Λευκορωσία, ενώ είναι θέμα χρόνου να συμμετάσχουν και η
Ουκρανία, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν.
Το μεγάλο όραμα του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν, όχι απλώς λαμβάνει "σάρκα και οστά", αλλά κερδίζει και μια χώρα που μέχρι σήμερα σίγουρα δεν μπορούσε να συγκαταλεγεί στους συμμάχους της Μόσχας...


Όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Διεθνούς Εμπορίου του Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα ο Ισραηλινός  ανώτερος αξιωματούχος του Γραφείου,  Idan Posin: « Το πρώτο βήμα έγινε  προς την υπογραφή μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ισραήλ , Ρωσίας , Καζακστάν και Λευκορωσίας»!
Η εξέλιξη αυτή αν συνδυαστεί με την διαρκώς μειούμενη αμερικανική παρουσία στο χώρο της Α.Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η στρατιωτική υπερδύναμη, σημαίνει δείχνει ότι το Ισραήλ έχει λάβει τα μηνύματα των καιρών και προκειμένου να εξασφαλίσει την μελλοντική επιβίωσή του, αγκαλιάζει την Μόσχα σε μία ιστορική γεωστρατγική στροφή η οποία ακολουθεί αυτή της Αιγύπτου.
Στην σχετική ισραηλινή δημοσίευση αναφέραται  ότι πριν από μία εβδομάδα στην Ινδονησία συναντήθηκαν ο ισραηλινός υπουργός οικονομίας Naftali Bennett , ο υπουργός οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Alexei Ulyukaev  με τον υπουργό εμπορίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής Αντρέι Slepnevo και συμφώνησαν να  «αναβαθμίσουν σε ένα νέο επίπεδο τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ , της Ρωσίας , του Καζακστάν και της Λευκορωσίας».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα το Ισραήλ εξάγει στις χώρες της  ευρασιατικής τελωνειακής ένωσης, μόνο το 2 % της συνολικής παραγωγής του που εξάγεται στο εξωτερικό. Αυτό το ποσοστό αναμένεται να φτάσει το 21% μέσα σε 5 χρόνια αυξάνοντας κατά 33% συνολικά τις ισραηλινές εξαγωγές!.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό Γραφείο Διεθνούς Εμπορίου , μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, το Ισραήλ θα είναι σε θέση να αυξήσει τις εξαγωγές του προς τις χώρες αυτές τουλάχιστον στο διπλάσιο  .
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Α. Λίμπερμαν, ο οποίος ομιλεί άπταιστα την ρωσική γλώσσα ως πρώην υπήκοος της Μολδαβίας (στα 19 του πήγε στο Ισραήλ) δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιδιώξει την συμμαχία  με άλλο στρατηγικό εταίρο , αντί των ΗΠΑ .
 «Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του κύριο στρατηγικού εταίρου του που είναι οι ΗΠΑ έχουν αποδυναμωθεί αρκετά» . Αυτό δήλωσε ο Λίμπερμαν , μιλώντας σε ένα δημόσιο φόρουμ στην πόλη  Σντερότ ξαφνιάζοντας την διεθνή κοινότητα από την τροπή των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ .
«Πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε  και αντί αυτών να αναζητήσουμε συμμαχία με   χώρες που δεν εξαρτώνται από χρήματα του αραβικού ή ισλαμικού κόσμου και που θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μας στη βάση της καινοτομίας » κατέληξε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ  .
Σύμφωνα με τον Yevgeny Satanovsky , πρόεδρο του Ινστιτούτου για το Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή στην Ρωσία, "Η συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών είναι πολύ θετική οικονομικά τόσο για το Ισραήλ όσο και για την  Ρωσία και στρατηγικά είναι κορυφαίας σημασίας και για τον λόγο αυτό θα αντιμετωπίσει την αντίδραση της ΕΕ και των ΗΠΑ".
Ως εκ τούτου , σύμφωνα με τον Satanovskiy οι Ευρωπαίοι θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να  «εμποδίσουν»  το Ισραήλ να υπογράψει  μια τέτοιου είδους συμφωνία όπως με την ευρασιατική ένωση, βάζοντας πάνω από όλα τις πολιτικές και  οικονομικές σκοπιμότητες και τα συμφέροντα της ΕΕ.
«Αλλά αυτό είναι ένα νομικό ζήτημα , που θα ασχοληθούν οι ισραηλινοί δικηγόροι οι οποίοι  , νομίζω ότι θα βρουν τα κατάλληλα  επιχειρήματα για να απαντήσουν στις ευρωπαϊκές αιτιάσεις» κατέληξε ο ίδιος μιλώντας στην Μόσχα .

πηγη
defencenet

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις