Αρχιζει να Τραμπίζει ο Στάρμερ – Φυλάκιση σε όσους προσλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες

 

Πρόστιμα πολλών δεκάδων χιλιάδων

και φυλάκιση πέντε ετών περιμένει τους εργοδότες που θα απασχολούν παράτυπους μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ αυστηροποιεί σημαντικά τη μεταναστευτική νομοθεσία.

Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ιβέτ Κούπερ, έχει δεσμευτεί να τερματίσει τις «θέσεις εργασίας» για τους παράτυπους μετανάστες κλείνοντας τα παραθυράκια στους χαλαρούς νόμους για τα σύνορα της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, οι εταιρείες πρέπει να διενεργούν ελέγχους για το δικαίωμα στην εργασία των εργαζομένων, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνουν όταν χρησιμοποιούν αυτοαπασχολούμενους.

Σύμφωνα με τη κυβέρνηση υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες στη χώρα που χρησιμοποιούν ευέλικτες ρυθμίσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν επαληθεύσει το καθεστώς βίζας πολλών ατόμων που προσλαμβάνονται σε τομείς όπως η διανομή τροφίμων, οι κατασκευές, τα ινστιτούτα αισθητικής και οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών.

Έτσι, φαγητό σε πακέτο, εστιατόρια, πλυντήρια αυτοκινήτων και κουρεία είναι μεταξύ των επιχειρήσεων που είναι πιο πιθανό να προσλάβουν παράτυπους μετανάστες.

Κερδίζουν

Όπως αναφέρει η βρετανική The Telegraph που ανέδειξε το θέμα, σε ελέγχους που πραγματοποίησαν οι αρχές τον Απρίλιο του 2023, ανακάλυψαν πως δύο στους πέντε αναβάτες παράδοσης τροφίμων εργάζονταν παράνομα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αιτούντες άσυλο που ζούσαν σε ξενοδοχεία χρηματοδοτούμενα από τους φορολογούμενους διαπιστώθηκε ότι κερδίζουν έως έως σχεδόν 1.800 τον μήνα από τέτοιες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με έκθεση του 2019 από το Pew Research Center, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψηςκ οι παράνομοι μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχονται μεταξύ 800.000 και 1,2 εκατ. Περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες χωρίς έγγραφα στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονταν από την Ασία, ενώ ο 1 στους 5 ήταν από την Υποσαχάρια Αφρική.

Η Βρετανία θεωρείται ότι παρουσιάζει μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα μαύρη αγορά για εργοδότες και παράνομους μετανάστες λόγω των σχετικά χαλαρών συνοριακών της νόμων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις