Αποκάλυψη - Το τελικό σχέδιο για Ουκρανία - Θα χάσει το 30% των εδαφών της, πιθανός και ο διαμελισμός - Δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ
Το τελικό σχέδιο για την επίλυση
της ουκρανικής κρίσης αρχίζει και μορφοποιείται καθώς ολοένα και περισσότεροι διεθνείς παράγοντες, «παίκτες» και πολιτικοί ηγέτες αποκαλύπτουν τα σχέδια και τις προθέσεις τους για το ποια θα είναι τελικά η «μοίρα» της Ουκρανίας.Αν και έχουν διατυπωθεί αρκετές ιδέες, έχουν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια και προτάσεις και έχουν εκφραστεί πολλές απόψεις, όλες συγκλίνουν σε κάποιες βασικές παραδοχές:
1) Η Ουκρανία θα χάσει μέρος της επικράτειας της, ενδεχομένως και το 30% των εδαφών της
2) Δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
3) Θα της προσφερθούν εγγυήσεις ασφαλείας, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη ειρηνευτικής στρατιωτικής δύναμης.
Πρόκειται για θέσεις που σε πολύ μεγάλο βαθμό ικανοποιούν τη Ρωσία και τα αιτήματά της και που αφήνουν το Κίεβο με μια βαριά και πικρή αίσθηση… προδοσίας από τους Συμμάχους.
Άλλωστε ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky υποστήριξε πως η Ουκρανία θα διαιρεθεί εάν συμφωνήσει σε μια παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.
Αλλά και αυτό είναι ένα σενάριο που εξετάζει η Δύση, όπως για παράδειγμα το έθεσε και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico.
Η Δύση να θυσιάσει την Ουκρανία όπως έκανε με την Τσεχοσλοβακία το 1938
Σε δηλώσεις του στη βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de S.Paulo ο Fico υποστήριξε ότι η Δύση μπορεί να θυσιάσει την Ουκρανία και να τη διαμελίσει, όπως έπραξε το 1938 με την Τσεχοσλοβακία.
«Θα έρθει μια στιγμή που η Δύση θα πει: «Λοιπόν, αποτύχαμε να νικήσουμε τη Ρωσία, επομένως θα θυσιάσουμε την Ουκρανία» είπε ο Fico, ο οποίος ανέτρεξε στο παρελθόν.
«Το 1938, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία υπέγραψαν τη Συμφωνία του Μονάχου, βάσει της οποίας η Τσεχοσλοβακία παρέδωσε τις παραμεθόριες περιοχές της στη ναζιστική Γερμανία.
Φοβάμαι ότι μια παρόμοια μοίρα μπορεί να περιμένει την Ουκρανία» υποστήριξε ο Fico.
Θα χάσουν το 30% των εδαφών τους
«Πιστεύω ότι η Ουκρανία θα χάσει το ένα τρίτο του εδάφους της, αλλά θα της προσφερθούν εγγυήσεις ασφαλείας, για παράδειγμα, η παρουσία ξένων στρατευμάτων.
Αν αυτό θεωρείται η επιτυχία για την Ουκρανία, για την οποία όλοι μιλούν, τότε πιστεύω ότι οι Ουκρανοί θα έχουν προδοθεί» ανέφερε ο Fico, τονίζοντας ότι η Ουκρανία έπεσε θύμα των δυτικών φιλοδοξιών για να αποδυναμωθεί η Ρωσία.
Δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ
«Η Ουκρανία επέτρεψε να παρασυρθεί σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να τελειώσει καλά για τη χώρα.
Θα χάσει εδάφη και δεν θα προσκληθεί στο ΝΑΤΟ» επισήμανε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι οι συνέπειες της σύγκρουσης θα έχουν πολύ σοβαρό αντίκτυπο στην εσωτερική σταθερότητα του ουκρανικού κράτους.
Όπως είπε, η Σλοβακία δεν πρόκειται να υποστηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τουλάχιστον όσο αυτός είναι πρωθυπουργός.
«Όσο κατέχω τη θέση του πρωθυπουργού, δεν θα υποστηρίξω ποτέ την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», είπε ο Fico, αναφέροντας ωστόσο πως θα υποστηρίξει την κίνηση της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την επίλυση της σύγκρουσης.
Απέτυχε η Δύση να αποδυναμώσει τη Ρωσία
Η Δύση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία για να αποδυναμώσει τη Ρωσία, αλλά η πολιτική της για κυρώσεις απέτυχε επισήμανε ο Fico.
«Η Δύση αποφάσισε να εκμεταλλευτεί αυτή τη σύγκρουση για να αποδυναμώσει τη Ρωσία, και επέβαλε κυρώσεις.
Δισεκατομμύρια ευρώ και δολάρια δαπανώνται για την Ουκρανία, η οποία λαμβάνει πολλή ανθρωπιστική βοήθεια και άφθονα όπλα.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα;
Τα ρωσικά στρατεύματα καταλαμβάνουν όλο και περισσότερα εδάφη, ενώ οι κυρώσεις δεν λειτουργούν και η Ουκρανία δεν μπορεί πλέον να διεξάγει συνομιλίες από ισχυρή θέση» είπε ο Fico, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευση του για το γεγονός ότι οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δεν συμμερίζονται τη θέση της Σλοβακίας για την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και έναρξης διαπραγματεύσεων.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το ζήτημα που με έχει μετατρέψει στο μαύρο πρόβατο της ευρωπαϊκής οικογένειας επειδή οι απόψεις μου είναι διαφορετικές από εκείνες των άλλων χωρών της ΕΕ», σημείωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.
Δεν θα πετύχει ο Trump
Μάλιστα ο Fico εκτίμησε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει τη δέσμευση του να επιτύχει την ειρήνη στην Ουκρανία μέσα... σε 24 ώρες.
«Ο Trump υποσχέθηκε να τερματίσει τον πόλεμο σε 24 ώρες.
Φυσικά, αυτό ήταν προεκλογική ρητορική, αλλά θα πρέπει να αναλάβει δράση για να επιλύσει τη σύγκρουση.
Ήδη βλέπουμε κάποιες διφορούμενες δηλώσεις» είπε ο Fico, ο οποίος εκτίμησε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Trump θα διαφέρουν από αυτά που έχει πει προεκλογικά.
Τα σχέδια των ΗΠΑ
Το περασμένο Σάββατο 7 Δεκεμβρίου ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump συναντήθηκε με τον Zelensky στο Παρίσι με τη συμμετοχή του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron για περίπου 35 λεπτά.
Κατόπιν της συνάντησης ο Trump δεν αποκάλυψε τι ειπώθηκε αλλά άφησε να υπονοηθεί ότι η αμερικανική βοήθεια υπό τη διακυβέρνηση του θα είναι πολύ πιο περιορισμένη από ότι συμβαίνει σήμερα.
Έως σήμερα ο Trump δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και δεν έχει αποκαλύψει ποιες θα είναι οι κινήσεις του για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Ωστόσο, το περιβάλλον του έχει διαρρεύσει και σκιαγραφήσει τις βασικές παραδοχές του νέου σχεδίου των ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Βάσει αυτών, ο πρόεδρος Trump δεν έχει καμία διάθεση να δεχθεί την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, ενώ είναι πολύ κοντά στην αποδοχή ότι η Ουκρανία θα χάσει τουλάχιστον το 20% των εδαφών που έχει καταλάβει έως σήμερα ο ρωσικός στρατός.
Το εάν θα συνεχιστεί η αποστολή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας είναι ένα θέμα που εξετάζεται, κυρίως στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θέλει να διεξάγει ο πρόεδρος Trump με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin.
Οι 3 προτάσεις
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο επίσημο σχέδιο για το τέλος του πολέμου που οδεύει προς τη συμπλήρωση τριών χρόνων, οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από την πλευρά της ομάδας Trump είναι οι εξής:
- Το σχέδιο του Keith Kellogg: Συντάχθηκε από κοινού με τον πρώην στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Fred Fleitz και παρουσιάστηκε στον Trump νωρίτερα αυτό το έτος, απαιτεί πάγωμα των συγκρούσεων στις σημερινές γραμμές μάχης.
Βάσει του σχεδίου αυτού, ο Trump θα συμφωνούσε να δώσει περισσότερα όπλα στο Κίεβο μόνο εάν αυτό συμφωνούσε σε ειρηνευτικές συνομιλίες.
Την ίδια στιγμή, θα προειδοποιούσε τη Μόσχα ότι θα αύξανε τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, εάν η Ρωσία αρνούνταν να διαπραγματευτεί.
Όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αυτή θα αναστελλόταν ενώ όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την ενίσχυση προμηθειών όπλων μετά την επίτευξη συμφωνίας.
- Η πρόταση του J.D Vance, ο οποίος ως γερουσιαστής των ΗΠΑ είχε αντιταχθεί στη συνέχεια της βοήθειας προς την Ουκρανία, βάσει της οποίας μια συμφωνία πιθανότατα θα περιλάμβανε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη στις υπάρχουσες γραμμές του μετώπου.
Η ζώνη αυτή θα ήταν «πολύ οχυρωμένη» ώστε να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις από τη Ρωσία.
Και σε αυτήν την πρόταση αρνούνταν στην Ουκρανία η ένταξη στο ΝΑΤΟ.
- Μια τρίτη ιδέα είναι αυτή που διατύπωσε ο Richard Grenell, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία επί θητείας Trump, ο οποίος υποστήριξε τη δημιουργία «αυτόνομων ζωνών» στην ανατολική Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας στρογγυλής τραπέζης του Bloomberg τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μάλιστα είχε υποστηρίξει ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
O Grenell δεν έχει εξασφαλίσει κάποια θέση στη νέα κυβέρνηση Trump, αν και λέγεται πως παραμένει ο άνθρωπος που ενημερώνει για όλα τα ευρωπαϊκά ζητήματα τον πρόεδρο.
Αναφέρεται μάλιστα πως ο Grenell ήταν από τους ελάχιστους ανθρώπους που ήταν παρόντες στη συνάντηση του Trump με τον Zelensky στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Τι ζητά η Ρωσία
Οι θέσεις αυτές είναι κοντά στα αιτήματα που θέτει η Μόσχα για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov σε συνέντευξη του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson είχε επισημάνει πως η επίλυση της ουκρανικής κρίσης δεν είναι μόνο στα χέρια της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, τονίζοντας πως για να υπάρξει ειρήνη θα πρέπει η Ουκρανία να κάνει ορισμένα βήματα, όπως μεταξύ άλλων να εγκαταλείψει τα σχέδια της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Η Μόσχα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη των γεγονότων γύρω από την Ουκρανία, αλλά προτιμά μια ειρηνική διευθέτηση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας.
Εάν η Ουκρανία θέλει ειρήνη, θα πρέπει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, να κλείσει τις δυτικές στρατιωτικές βάσεις και να ακυρώσει τις ασκήσεις με ξένα στρατεύματα» είπε ο Lavrov, αναφέροντας πως «η ουκρανική σύγκρουση θα πρέπει να επιλυθεί βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά στο σύνολό του».
Μέρος της Ρωσίας το Donbass, η Kherson και η Zaporizhia
Επιπλέον, ο Lavrov είχε επισημάνει πως πλέον έχει διαμορφωθεί μια νέα πραγματικότητα στο έδαφος, η οποία πρέπει να ληφθεί υπόψη και να γίνει αποδεκτή.
«Η πραγματικότητα στο έδαφος δεν είναι μόνο η γραμμή επαφής στο μέτωπο, αλλά και οι αλλαγές στο ρωσικό Σύνταγμα μετά τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις Δημοκρατίες του Donetsk, του Luhansk και στις περιφέρειες Kherson και Zaporizhia.
Και αυτές πλέον είναι μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Και αυτό είναι μια πραγματικότητα» σημείωσε ο Lavrov.
Τι είχε προτείνει ο Putin
Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιούνιο ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin είχε διατυπώσει τις προτάσεις του για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία.
Ανάμεσα σε αυτές, ξεχώριζαν εκείνες που ζητούσαν να απομακρυνθεί οριστικά και αμετάκλητα το σενάριο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να αποσυρθούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τα διοικητικά όρια των επαρχιών Kherson και Zaporizhia και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk.
Με λίγα λόγια ο Putin ζητούσε να του δοθούν εδάφη των ουκρανικών αυτών επαρχιών που δεν έχει καταλάβει ακόμα ο ρωσικός στρατός.
Εκτιμάται ότι οι Ρώσοι ελέγχουν αυτή τη στιγμή πάνω από το 70% των εδαφών στις επαρχίες Kherson, Zaporizhia και πάνω από το 80% στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk.
Και παλι ρηγμενη η ρωσια σε αυτο το σεναριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛΟΚΙ