Fake news ότι οι Ρώσοι έκλεψαν την «συνταγή» εμβολίου της AstraZeneca
Φαίνεται πως τελικά επρόκειτο για fake news ότι η Ρωσία έκλεψε τη
συνταγή του εμβολίου για τον κορωνοϊό από τη βρετανική AstraZeneca. Συγκεκριμένα, η Daily Express απέσυρε αυτόν τον ισχυρισμό.Η Βρετανική Sun απλώς πρόσθεσε ένα απόσπασμα και συνεχίζει να διατηρεί αναρτημένη αυτή την απίστευτη θεωρία συνωμοσίας που όμως αναπαράχθηκε πρόθυμα από εκατοντάδες δυτικά ΜΜΕ. Μεταξύ των οποίων, και πολλά ελληνικά.
Σε μια «αποκάλυψη – βόμβα», η εφημερίδα Sun ισχυρίστηκε ότι οι κατάσκοποι του Ηνωμένου Βασιλείου «έχουν απόδειξη» ότι το εμβόλιο της Μόσχας για τον Covid-19, το Sputnik V, ήταν εμπνευσμένο από έγγραφα που «αποσπάστηκαν» από την AstraZeneca «αυτοπροσώπως από έναν ξένο πράκτορα». Η βρετανική Express δημοσίευσε αργότερα αντίστοιχη ιστορία, επικαλούμενη όμως την Sun.
Εχθές όμως η Express απέσυρε την ιστορία – αφήνοντας τον αρχικό τίτλο, αλλά αντικατέστησε ολόκληρο το περιεχόμενο με το κείμενο μιας δήλωσης του Russian Direct Investment Fund, του φορέα που χρηματοδότησε την ανάπτυξη του Sputnik V στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Gamaleya στη Μόσχα.
«Το άρθρο περιείχε επίσης ψευδείς πληροφορίες (!!) Ως συγγνώμη, αναφέρουμε τα πραγματικά περιστατικά », ανέφερε η Express στο κείμενο επανόρθωσης.
Η ανακοίνωση του Ρώσικου RDIF εξηγεί ότι το Sputnik V χρησιμοποιεί δύο φορείς ανθρώπινου αδενοϊού, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca επέλεξε έναν αδενοϊό χιμπατζή. Το Sputnik V, το οποίο είναι το πρώτο καταγεγραμμένο εμβόλιο στον κόσμο κατά του νέου κορωνοϊού που προκαλεί τον Covid-19 (πριν δηλαδή το AstraZeneca), βασίστηκε επίσης σε χρόνια προηγούμενης έρευνας στον τομέα, γεγονός που είναι εύκολα επαληθεύσιμο μέσω δημόσιων αρχείων.
«Αντί να διαδίδουν ψεύτικες ιστορίες, τα βρετανικά ΜΜΕ και οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα πρέπει να προστατεύουν καλύτερα τη φήμη της AstraZeneca, ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου που δέχεται συνεχώς επιθέσεις από ανταγωνιστές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με ανυπόστατα στοιχεία», ανέφερε το RDIF, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα το Βρετανικό κράτος και τα ΜΜΕ. Αφού όντως το βρετανικό εμβόλιο έχει δεχτεί ανελέητο επικοινωνιακό πόλεμο, χωρίς απαραίτητα να έχουν αποδειχθεί περισσότερες παρενέργειες από τον μεγάλο ανταγωνιστή του, το εμβόλιο της Pfizer.
Ωστόσο, η εφημερίδα Sun δεν έχει αποσύρει ή διορθώσει το άρθρο της. Απλώς πρόσθεσε ένα απόσπασμα μιας φράσης από μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων του Λονδίνου που εκπροσωπεί το RDIF στο τέλος του άρθρου, περιγράφοντας την αρχική ιστορία ως «άλλη μια ψεύτικη είδηση και ένα κραυγαλέο ψέμα βασισμένο σε ανώνυμες πηγές».
Στρίβειν διά τού αρραβώνος....βεβαίως βεβαίως.
ΑπάντησηΔιαγραφή