BLACK LIST

 
 
Η μαύρη λίστα των εταιρειών που χρησιμοποιούν Γενετικά Μεταλλαγμένα
Τα παρακάτω προϊόντα είναι εξαιρετικά βλαβερά για την υγεία ! Διαβάστε αναλυτικά!…
 
1. Σοκολάτες Hershey’s Cadbury Fruit&Nut
2. Mars M&M
3. Snickers
4. Twix
5. Milky Way
6. Σοκολάτες ,….. κακάο Cadbury
7. Ferrero
8. Nestle
9. Ροφήματα….Nestle Nesquik
10. Ρόφημα Соса-Соla
11. Σπράϊτ, Φάντα, Κίνλι
12. Pepci-Со Pepsi
13. 7-Up
14. Φιέστα
15. ¨Όλα τα Kellogg’s
16. Σούπες Campbell
17. Ρύζι Uncle Bens , Mars
18. Σάλτσες Knorr
19. Τσάϊ Lipton
20. Μπισκότα Parmalat
21. Μαγιονέζες , Σάλτσες κ.α. της Hellman’s
22. Μαγιονέζες , Σάλτσες κ.α. της Heinz
23. Παιδικές τροφές Nestle
24. Παιδικές τροφές Hipp
25. Παιδικές τροφές Abbot Labs Similac
26. Γαλακτοκομικά, τυριά, παιδικές τροφές Denon
27. McDonald’s
28. Σοκολάτες, πατατάκια, καφές, παιδικές τροφές Kraft
29. Σάλτσες , σούπες Heinz Foods
30. Παιδικές τροφές κ.α. της Delmi Unilever
 
 
Σημ. για ανήξερους:
 
Τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα δεν είναι απλά πολύ επικίνδυνα για την υγεία, αλλά είναι και στείρα. Και όπως είναι γνωστό «είσαι ότι τρως». Σήμερα είναι όλο και πιο δύσκολο, σε μερικές περιοχές της χώρας μας ακόμη και αδύνατο, να βρει κανείς παραδοσιακούς σπόρους. Σχεδόν όλοι ο αγρότες αγοράζουν από τους λεγόμενους «γεωπόνους» και «φυτώρια» έτοιμους βλαστούς.
Μια φορά, όταν σκόπευα να αγοράσω βλαστούς ντομάτας, ρώτησα έναν «γεωπόνο» από πού είναι οι σπόροι η απάντηση με άφησε άφωνο: από το Ισραήλ γιατί το Ισραήλ είναι πρωτοπόρος στον βιογενετικό τομέα… Φυσικά ούτε και τα γενετικά τροποποιημένα δεν έχουν σχέση με την συνομωσολογία και την τροφική γενοκτονία αλλά είναι και αυτά για το «καλό μας» …
 
Εν τω μεταξύ να σας εφιστήσω την προσοχή καθώς μπορεί ένα προϊόν να μην είναι γενετικά τροποποιημένο, ΑΛΛΆ να περιέχει συστατικά που να είναι μεταλλαγμένα: 
 
Πως θα ξέρετε εάν υπάρχουν μεταλλαγμένα συστατικά στα τρόφιμα
 
Η σόγια και το καλαμπόκι είναι δύο από τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά. Η Greenpeace μας βοηθά με ερωτήσεις και απαντήσεις να εντοπίσουμε τα τρόφιμα που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά.
 
Εάν ένα τρόφιμο έχει μεταλλαγμένα συστατικά, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στην ετικέτα.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός 1829/2003 & Κανονισμός 1830/2003 για τη Σήμανση και την Ιχνηλασιμότητα μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών) καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση των προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά.
 
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο τυποποιημένο τρόφιμο περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά, αυτό πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του, και συγκεκριμένα στη λίστα των συστατικών. Συγκεκριμένα, θα αναγράφεται “περιέχει ή προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς” ή “αυτό το προϊόν παράγεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς”.
 
Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες Διάβασε τις ετικέτες. Μάθε να ξεχωρίζεις τα τρόφιμα με χημικά 
 
Μεταλλαγμένα συστατικά σε τρόφιμα
 
Υπάρχουν τρόφιμα με μεταλλαγμένα συστατικά στην Ελλάδα και πώς θα ξέρω αν ένα τρόφιμο περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά;
 
Η σόγια και το καλαμπόκι είναι δύο από τα πλέον γνωστά γενετικά τροποποιημένα προϊόντα που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά (τα άλλα δύο είναι το βαμβάκι και η ελαιοκράμβη), ενώ παράλληλα αποτελούν σημαντικές πρώτες ύλες στη βιομηχανία τροφίμων.
 
Προσοχή στη σόγια και ορισμένα παράγωγά της
 
Καλαμπόκι: Το πάλαι ποτέ ωφέλιμο προϊόν, που πρέπει να αποφεύγουμε
 
Περισσότερο από το 60% των τροφίμων περιέχει
 
παράγωγα σόγιας, όπως
 
– αλεύρι,
– πρωτεΐνες,
– λεκιθίνη (Ε322),
– φυτικά έλαια, κλπ ή
παράγωγα καλαμποκιού, όπως
– άμυλο,
– λάδι,
– αλεύρι,
– σορβιτόλη (Ε420),
– γλυκόζη,
– φρουκτόζη, κ.α.
 
Επομένως, τρόφιμα όπως μπισκότα, σάντουιτς, σοκολάτες ή παιδικές τροφές μπορεί να περιέχουν γενετικά τροποποιημένη σόγια ή καλαμπόκι.
 
Υπάρχουν τρόφιμα με μεταλλαγμένα συστατικά στην Ελλάδα;
 
Η έντονη αντίδραση των Ελλήνων καταναλωτών στη χρήση μεταλλαγμένων έχει υποχρεώσει το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας τροφίμων στην Ελλάδα να παράγει τρόφιμα χωρίς μεταλλαγμένα συστατικά. Μέχρι σήμερα, ελάχιστα προϊόντα με μεταλλαγμένα συστατικά έχουν βρεθεί στην ελληνική αγορά, τα οποία άλλωστε αποσύρθηκαν άμεσα έπειτα από τις διαμαρτυρίες των καταναλωτών.
Πώς θα ξέρω αν ένα τρόφιμο περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά;
 
Θα το ξέρω γιατί θα το γράφει στην ετικέτα. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός 1829/2003 & Κανονισμός 1830/2003 για τη Σήμανση και την Ιχνηλασιμότητα μεταλλαγμένων τροφίμων και ζωοτροφών) καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση των προϊόντων που περιέχουν μεταλλαγμένα συστατικά.
 
Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιο τυποποιημένο τρόφιμο περιέχει μεταλλαγμένα συστατικά, αυτό πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του, και συγκεκριμένα στη λίστα των συστατικών.
 
Συγκεκριμένα, θα αναγράφεται “περιέχει ή προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς” ή “αυτό το προϊόν παράγεται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς”.
 
Τι θα βλέπαμε ενδεικτικά στην ετικέτα μίας σοκολάτας;*
Σοκολάτα γάλακτος, ζάχαρη, αλεύρι, φυτικά λιπαρά, κακαόμαζα , άμυλο αραβοσίτου, γαλακτωματοποιητής: λεκιθίνη σόγιας (παράγεται από γενετικά τροποποιημένη σόγια), κανέλα, πλήρες γάλα σε σκόνη, διογκωτικό: σόδα, αλάτι, βανιλλίνη.
ή
Σοκολάτα γάλακτος, ζάχαρη, αλεύρι, σιρόπι καλαμποκιού (παράγεται από γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο), δεξτρίνη, γλάσο ζαχαροπλαστικής
* Οι παραπάνω ετικέτες είναι ενδεικτικές, δεν προέρχονται δηλαδή από κάποιο συγκεκριμένο προϊόν.
Προσοχή: σε πολλά προϊόντα αναφέρεται στη λίστα των συστατικών ότι περιέχουν τροποποιημένο άμυλο καλαμποκιού. Αυτή η τροποποίηση έχει γίνει με φυσικοχημικό τρόπο και όχι με γενετική μετάλλαξη. Το “τροποποιημένο άμυλο καλαμποκιού” μπορεί λοιπόν να προέρχεται από μεταλλαγμένο καλαμπόκι, μπορεί και όχι.
 
Προσοχή: Στο παρελθόν εντοπίσαμε σε προϊόν με σήμανση για μεταλλαγμένα, να αναφέρεται ότι «προέρχεται από γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο, με εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα τροποποίηση». Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι εγκεκριμένη, δε σημαίνει τίποτα παραπάνω πέρα από το ότι η κυκλοφορία του συγκεκριμένου προϊόντος είναι νόμιμη.
Όπως συμβαίνει όμως με όλα τα μεταλλαγμένα προϊόντα, οι επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες και απολύτως ανεξέλεγκτες.
 
Οι κίνδυνοι των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων που τα καθιστούν απαγορευτικά
Τι μπορείς να κάνεις!
 
Πριν αγοράσεις κάποιο προϊόν διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες με τα ψιλά γράμματα. Αν βρεις μεταλλαγμένο προϊόν σημείωσε τη μάρκα, το όνομα του παραγωγού, τη διεύθυνση του σούπερ-μάρκετ και την ημερομηνία που το εντόπισες, και EEEEDBBBD EEB σχετικά.
 
Επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του σούπερ-μάρκετ και απαίτησε να μην εμπορεύονται μεταλλαγμένα προϊόντα. Αν αγοράσεις κατά λάθος κάποιο μεταλλαγμένο προϊόν, επίστρεψέ το και ζήτησε την αντικατάστασή του από μη-μεταλλαγμένο.
 
Μην ξεχνάς!
 
Η σήμανση των προϊόντων ζωικής προέλευσης δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής όταν αγοράζει κρέας, κοτόπουλο, γάλα, τυρί, αυγά ή ψάρι δεν μπορεί να γνωρίζει αν αυτά προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένους οργανισμούς. Για να καλύψουμε αυτό το κενό στην ενημέρωση του καταναλωτή, δημοσιεύουμε τακτικά τον Οδηγό Καταναλωτών για τα ζωικά προϊόντα στην ελληνική αγορά.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις