Αυτή είναι η εταιρεία που έχει αναλάβει τη λογοκρισία στο Facebook
Η εταιρεία Teleperformance, μία από τις πρώτες εισπρακτικές που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα, είναι αυτή που έχει αναλάβει τη
λογοκρισία στο Facebook, με το πρόσχημα των «αλγορίθμων που λειτουργούν κάπου στην Άπω Ανατολή» και εμποδίζουν αναρτήσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για υλοποίηση εντολών για λογοκρισία, που έχουν γίνει πλέον ορατές στην υπόθεση απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, αφού το facebook λογοκρίνει κάθε ανάρτηση που αναφέρεται στην υπόθεση. Από τις ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μέχρι στίχους του Ρίτσου.Το facebook με απάντησή του στην «Αυγή» που έθεσε επισήμως το ερώτημα για τη λογοκρισία, απάντησε γενικόλογα πως οι αναρτήσεις δεν ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές του facebook. Ποιος όμως είναι ο εντολέας; Ποιος δηλαδή έδωσε την αρχική εντολή να κόβεται οτιδήποτε αποτελεί αναφορά στην απεργία πείνας του Κουφοντίνα, από νομικές απόψεις έως διαμαρτυρίες συγγενών του;
Δεν υπάρχει ούτε από μηχανής εντολέας, ούτε αλγόριθμος. Οι εντολές δόθηκαν από φυσικό πρόσωπο της εταιρείας Teleperformance, στο τμήμα που έχει αναλάβει να κάνει content moderator, έλεγχο ακατάλληλου περιεχομένου.
Η Teleperformance ανέλαβε τη διαχείριση του περιεχομένου του facebook λίγο πριν από τις εκλογές του 2019. Τότε δεκάδες site, ανάμεσά τους και το Documento, είχαν διαμαρτυρηθεί για λογοκρισία. Μία ομάδα πρώην υπαξιωματικών του Στρατού, που εμφανίστηκαν ως fact checkers (ελεγκτές) με τον τίτλο ellinikahoaxes και ουσιαστική οργανική σχέση με νεοφιλελεύθερα έντυπα όπως το Athens Voice, παρουσίαζαν περιεχόμενο πολλών αντιπολιτευτικών Μέσων ως fake news, για να δικαιολογήσουν τον αποκλεισμό τους από το facebook. Τα δημοσιεύματα αυτών των site δεν εμφανίζονταν στο facebook γιατί είχαν κριθεί αυθαιρέτως ως ακατάλληλα.
Η συγκεκριμένη λογοκρισία, όλως τυχαίως ευνοούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Οι διαμαρτυρίες προς το facebook ήταν χωρίς αποτέλεσμα, αφού έριχνε την ευθύνη στα ellinikahoaxes. Λίγο αργότερα, η λογοκρισία επεκτάθηκε σε προσωπικά ιστολόγια ή σε πρόσωπα.
Στην περίπτωση της λογοκρισίας για την απεργία του Δημήτρη Κουφοντίνα, η λογοκρισία έγινε απροκάλυπτη και γενικευμένη. Νομικοί διαμαρτύρονται γιατί λογοκρίνονται ακόμη και καθαρά νομικές απόψεις που εκφράζουν στο facebook. Φυσικά τέτοιου είδους μαζική παρεμπόδιση και λογοκρισία απόψεων, δεν μπορεί να την κάνουν τα ellinikahoaxes τα οποία άλλωστε είναι απαξιωμένα. Στο ερώτημα που ακούγεται από παντού «ποιος είναι ο λογοκριτής» η απάντηση είναι η Teleperformance. Η εταιρεία πέρασε από το ιερό έργο της πιεστικής είσπραξης ως εισπρακτική εταιρεία, στην ιερά εξέταση και λογοκρισία. Ανέλαβε το ρόλο αυτό , τότε που εντοπίστηκαν τα πρώτα φαινόμενα λογοκρισίας, δηλαδή πριν από τις εκλογές του 2019. Στα γκρίζα κτήρια της οδού Πειραιώς 39-43 της εταιρείας, έχει εγκατασταθεί η «ομάδα facebook» η οποία περιλαμβάνει άτομα από όλη την Ευρώπη. Η λειτουργία του «τμήματος λογοκρισίας» γίνεται με αυστηρούς κανόνες που θυμίζουν περισσότερο μυστικές υπηρεσίες παρά εταιρεία. Κανένας εργαζόμενος ή στέλεχος, δεν μπορεί να μπει στα γραφεία έχοντας το κινητό του τηλέφωνο, ενώ υπογράφει σύμφωνο εμπιστευτικότητας με πολύ ισχυρές ρήτρες.
Από την πρώτη ημέρα της απεργίας πείνας του Κουφοντίνα, δόθηκε εντολή στο τμήμα Facebook της Teleperformance , να κόβει οτιδήποτε τον αφορά. Δεν πρόκειται για τη λειτουργία κάποιου αλγόριθμου που λειτούργησε αυτόματα για να προστατεύσει το κοινό του facebook αλλά για εντολή να δημιουργηθεί αλγόριθμος λογοκρισίας.
Τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα (η έρευνα συνεχίζεται) καταδεικνύουν ισχυρή σχέση της εταιρείας και των στελεχών της με το περιβάλλον του κυβερνώντος κόμματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Teleperformance , στο ξεκίνημα της πανδημίας, ανέλαβε εν κρυπτώ να λειτουργεί ως τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ για την ενημέρωση του κοινού. Υπάρχουν χιλιάδες καταγγελίες για πλημμελή ενημέρωση του κόσμου από το τηλεφωνικό κέντρο 1135, που τελικώς διαχειριζόταν η Teleperformance με ανειδίκευτο προσωπικό. Είναι εντυπωσιακό γιατί ενώ η εταιρεία εμφανίστηκε να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της, η «προσφορά» της κρατήθηκε μυστική, μέχρι που αποκαλύφθηκε από δημοσιεύματα.
Εναντίον της συγκεκριμένης εταιρείας υπάρχουν δημοσιεύματα και καταγγελίες για τον τρόπο χειρισμού των εργαζομένων . Αυτή τη φορά όμως οι καταγγελίες αφορούν την καταπάτηση συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών να διακινούν ελεύθερα τις απόψεις τους. Υλοποιεί η Teleperformance σχέδιο λογοκρισίας των πολιτών της χώρας σε συνεργασία με την κυβέρνησή της; Πρέπει να απαντήσει.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου