Πώς τα «bunkers» της Αλβανίας από την εποχή του Ε. Χότζα έχουν γίνει αποθήκες ναρκωτικών του Έντι Ράμα;

Πώς τα «bunkers» της Αλβανίας από την εποχή του Ε. Χότζα έχουν γίνει αποθήκες ναρκωτικών του Έντι Ράμα; (φωτό, βίντεο) 

Η Αλβανία είναι γνωστό ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες «ναρκοχώρες» στον κόσμο με την ανομία να βρίσκεται σ’ επίπεδα ρεκόρ με ακόμα και την κυβέρνηση της χώρας, και τον ίδιο τον
πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, να βρίσκεται στην δίνη σκανδάλων περί ναρκωτικών - χωρίς βέβαια να ξεχνάμε και τις συχνές του επιθέσεις προς την Ελλάδα. Πώς όμως οδηγήθηκε εδώ; Τί «έφταιξε»;
Η φοβία του Εμβέρ Χότζα ότι η Αλβανία θα δεχόταν επίθεση από τους παγκόσμιους εχθρούς, οδήγησε στην κατασκευή εκατοντάδων χιλιάδων τσιμεντένιων οχυρωματικών έργων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.
Σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζεται πως υπάρχουν περίπου 750.000 πολυβολεία ή καταφύγια (στα αγγλικά ως bunker) τα οποία υποτίθεται ότι θα προστάτευαν τα 3 εκατομμύρια των Αλβανών.
Σήμερα, έχουν άλλους ρόλους. Ένας από τους ρόλους είναι και η χρησιμότητα τους ως αποθήκη ναρκωτικών.
Αφορμή στάθηκε ένα ρεπορτάζ της κρατικής ιταλικής τηλεόρασης Rai 3 που τάραξε ακόμα περισσότερο τα νερά στην Αλβανία, μετά και τις πολιτικές κόντρες που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στην γείτονα χώρα με αφορμή την συμμετοχή του άλλοτε υπερυπουργού της κυβέρνησης Ράμα σε διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών.



Όπως αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα «τόνοι ναρκωτικών κρύβονται στα τούνελ και τα οχυρά – bunker του αμυντικού συστήματος που είχε κατασκευάσει η Αλβανία κατά την περίοδο του Ενβέρ Χότζα, κατά μήκος των ακτών της χώρας, των χερσαίων συνόρων και γύρω από στρατιωτικού ενδιαφέροντος περιοχές (αεροδρόμια, λιμάνια ,βάσεις και βουνά)».



Τα bunker αυτά έχουν τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με σήραγγες χιλιομέτρων, δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα που το χρησιμοποιούν πλέον οι μαφιόζοι για να αποθηκεύουν ναρκωτικά και να τα διακινούν από περιοχή σε περιοχή μέχρι να τα εξάγουν από τη χώρα χωρίς να μπορεί να τους δει κανείς.
Οι κατασκευές αυτές βρίσκονται μέχρι και στις παραλίες και σε ολόκληρη την ακτογραμμή της Αλβανίας, οπότε είναι και πιο εύκολο για τους μαφιόζους να μετακινούν τα ναρκωτικά σε πλοιάρια που προσεγγίζουν την ακτή.



Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, μιλώντας στην εκπομπή «EstOvest», επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποθηκευμένοι 10.000 τόνοι ναρκωτικών κυρίως μαριχουάνας, σε τούνελ και πρόκειται να προωθηθούν στην Ιταλία. Ο ίδιος παραδέχεται μεταξύ άλλων πως η χώρα του έχει μετατραπεί σε μια «ναρκοχώρα».

Το ρεπορτάζ της ιταλικής τηλεόρασης ασχολείται μεταξύ άλλων και με το σκάνδαλο το οποίο έχει ξεσπάσει την Αλβανία και αφορά στην εμπλοκή του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, και πρώην υπουργού Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι με ναρκέμπρους.
Μάλιστα στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση που τονίζει ότι «η διακίνηση των ναρκωτικών από την Αλβανία γίνεται με την βοήθεια του κράτους».

Και όλα αυτά την ώρα που το πολιτικό σκηνικό στη χώρα του Έντι Ράμα έχει πάρει φωτιά με την αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή το οργανωμένο έγκλημα.

Τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας για το 2015 λένε πως το ποσοστό της κατασχεμένης κάνναβης προερχόμενης από Αλβανία (κύριος εισαγωγέας χασίς για την Ελλάδα) ήταν περίπου 26% και κύριος άξονας εισόδου είναι τα Δυτικά και τα Βορειοδυτικά της χώρας με την Ήπειρο να κατέχει τα πρωτιά με 8.763 κιλά το 2014 και την Αττική να ακολουθεί με 5.876 για την ίδια χρονιά ενώ το 2015 βλέπουμε μείωση των κατασχέσεων με Ήπειρο και Αττική να κατέχουν και πάλι τα πρωτιά με 631 και 951 κιλά αντίστοιχα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι συλληφθέντες είναι Έλληνες.



Τι ήταν τα bunker και πια η ιστορία τους




Τα bunker είναι πολεμικά οχυρά ή  οχυρωμένες αμυντικές εγκαταστάσεις. Βρίσκονται συνήθως κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, αν και υπάρχουν και μερικά που εξέχουν  ενώ ορισμένες φορές έχουνε και ορόφους.

Χρησιμοποιήθηκαν πολύ στον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, ογκώδη συγκροτήματα οχυρών χτίστηκαν για να στεγάσουν στρατηγικές υποδομές καθώς επίσης και κυβερνητικά πρόσωπα, ακόμα και για την ενδεχόμενη περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Στην περίπτωση της Αλβανίας όμως επί Χότζα κάθε Αλβανός, άντρας ή γυναίκα, εκτός από το σπίτι του, είχε και το bunker του. Μια φορά τον χρόνο και για έναν μήνα, έπρεπε να πάει στο bunker για εκπαίδευση. 

Όσο το καθεστώς βυθιζόταν σε διεθνή απομόνωση, τόσο αυξανόταν ο αριθμός των bunker , αφού οι έξωθεν «σατανάδες» καραδοκούσαν.

Όπως αναφέραμε αυτήν την στιγμή στην Αλβανία υπάρχουν περίπου 750.000 bunker, τα οποία καλύπτουν ολόκληρη την χώρα.

Όταν η δικτατορία κατέρρευσε, τα bunker ήταν ένα από τα απεχθή «σουβενίρ» που άφησε πίσω της.
Τα καρτέλ της κάνναβης και οι διαδρομές τους στην Ελλάδα



Με αεροπλάνα, τρένα, βαπόρια, αυτοκίνητα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς μεταφέρουν την κάνναβη από την Βαλκανική οδό και κυρίως από την Αλβανία, οι έμποροι ναρκωτικών.
Αφορμή σχετικά με την είσοδο αλλά και τις ποσότητες ναρκωτικών που εισέρχονται στην Ελλάδα από την Αλβανία, στάθηκαν οι επιτυχημένες επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο διάστημα με την εξάρθρωση κυκλωμάτων και κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων χασίς .

Καθημερινά το αστυνομικό δελτίο είναι γεμάτο με εξαρθρώσεις οργανώσεων και συλλήψεις ατόμων με μεγάλες ποσότητες κάνναβης. Από πού προέρχεται όμως η κάνναβη και πόσος είναι ο τζίρος της; 

Τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας για το 2015 λένε πως το ποσοστό της κατασχεμένης κάνναβης προερχόμενης από Αλβανία (κύριος εισαγωγέας χασίς για την Ελλάδα) ήταν περίπου 26% και κύριος άξονας εισόδου είναι τα Δυτικά και τα Βορειοδυτικά της χώρας με την Ήπειρο να κατέχει τα πρωτιά με 8.763 κιλά το 2014 και την Αττική να ακολουθεί με 5.876 για την ίδια χρονιά ενώ το 2015 βλέπουμε μείωση των κατασχέσεων με Ήπειρο και Αττική να κατέχουν και πάλι τα πρωτιά με 631 και 951 κιλά αντίστοιχα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι συλληφθέντες είναι Έλληνες.
Ωστόσο, από το δεύτερο εξάμηνο του 2014 παρουσιάζεται μεγάλη μείωση στις διακινούμενες από την Αλβανία ποσότητες κάνναβης, γεγονός που σηματοδότησε σημαντικές αλλαγές στην αγορά, στη διακίνηση και την καλλιέργειά της στην χώρα μας. Επισημαίνεται ότι ανάλογη μείωση στις κατασχέσεις του έτους 2015, της τάξης του 59%, παρατηρήθηκε και από τις Ιταλικές Αρχές.



Όπως βλέπουμε από την έκθεση της Αστυνομίας για το 2015 λοιπόν κύρια χώρα εισαγωγής αλλά και προμηθευτής κάνναβης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη είναι η Αλβανία. Επίσης είδαμε ότι το 2015 υπάρχει μια πτώση που οφείλετε σε αλλαγές στην αγορά, στη διακίνηση και την καλλιέργειά της στην χώρα μας αλλά και στις επιχειρήσεις που γίνονται τα τελευταία δύο χρόνια από την Αλβανική αστυνομία.

Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε την μεγάλη επιχείρηση που διήρκεσε μια ολόκληρη εβδομάδα και σε ένα μόνο χωριό της Αλβανίας, το Λαζαράτι. Το συγκεκριμένο χωριό είχε θεωρηθεί ως η «Μητρόπολη της Κάνναβης» των Βαλκανίων και όχι άδικα.


Σχεδόν κάθε οικογένεια στο συγκεκριμένο χωριό έχει τη δική της φυτεία ινδικής κάνναβης και ένα οπλοστάσιο, το οποίο τα μέλη της δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν, αν αισθανθούν ότι απειλείται το πολυτιμότερο για αυτούς αγαθό, δηλαδή οι καλλιέργειες τους.



Ακόμα και εκείνοι που δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με το επικερδέστατο «σπορ» υποχρεώνονται από τους άλλους να φυτέψουν λίγα δενδρύλλια στην αυλή ή έστω σε μία γλάστρα για να μη θεωρηθούν «καρφιά» της αστυνομίας

Υπολογίζεται ότι στο Λαζαράτι και στην γύρω περιοχή παράγεται το 50% του αλβανικού χασίς.
Τα κέρδη από την καλλιέργεια και το εμπόριο των ναρκωτικών μπορεί να ξεπερνούν και το επίσημο αλβανικό Α.Ε.Π., καθώς εκτός του Λαζαρατιού μεγάλες φυτείες χασίς υπάρχουν και σε άλλες 12 Περιφέρειες, μεταξύ άλλων αυτές της Αυλώνας, της Σκόδρας, του Αργυροκάστρου και του Δυρραχίου.



Την ίδια ώρα πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι βαρόνοι στο Λαζαράτι διαθέτουν υψηλές διασυνδέσεις στα Τίρανα, οι οποίες τους παρέχουν κάλυψη. Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος που μπορεί να εξηγήσει την ιδιότυπη ασυλία αυτού του χωριού.

Το χρήμα από τα ναρκωτικά τροφοδοτεί την τοπική οικονομία. Οι κάτοικοί του με το υψηλό εισόδημα αγοράζουν σπίτια και εκτάσεις, ενώ ξοδεύουν με άνεση τα χρήματά τους ενισχύοντας την αγορά. Παράλληλα, δίνουν δουλειά προσλαμβάνοντας εργάτες στη σπορά και τη συγκομιδή του χασίς.
Κύριος δρόμος εισόδου των ναρκωτικών είναι ο οδικός άξονας με τα ναρκωτικά να είναι κρυμμένα σε ειδικές κρύπτες που έχουν κατασκευαστή στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά.



Πολλές φορές μάλιστα τα οχήματα που κουβαλάνε τα ναρκωτικά περνάνε μέσα από τα συνοριοφυλάκια της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής ρισκάροντας όμως να τους πιάσουν ενώ λίγες είναι οι περιπτώσεις που τα ναρκωτικά τα περνάνε μέσα από τις κορυφογραμές των Ελληνοαλβανικών συνόρων.



Θερμική κάμερα της ΕΛΑΣ στα Ελληνοαλβανικά σύνορα 

Ένας άλλος τρόπος μεταφοράς ναρκωτικών είναι με φουσκωτά σκάφη από τα παράλια της Αλβανίας προ τα παράλια της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι περιστατικό που περιγράφουν αξιωματικοί της Αλβανικής αστυνομίας.



Πριν από λίγο καιρό δύο φουσκωτά σκάφη περίμεναν να «ανεφοδιαστούν» και να περάσουν απέναντι. Τα δύο σκάφη έκαναν «βόλτες» απέναντι ακριβώς από την Κέρκυρα στις παραλίες της Χειμάρρας και μόλις η ώρα έδειξε δύο τα ξημερώματα άρχισαν να κάνουν σινιάλο αναβοσβήνοντας τους προβολείς τους προς τα παράλια της Αλβανίας. 

Εκεί ερχόταν η «απάντηση» από τα πολυτελή τζιπ των συνεργών τους με τα φώτα τους να «παίζουν» ρυθμικά μέσα στο σκοτάδι. Μετά από λίγη ώρα και αφού τα σκάφη πλησίασαν την ερημική παραλία τα τζιπ μέσα από τους χωματόδρομους κατέβηκαν και παρέδωσαν το εμπόρευμα.

«Αυτό είναι ένα από τα δεκάδες περιστατικά που λαμβάνουν χώρα στα παράλια» εξομολογείται πολύ καλά ενημερωμένη αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία που εκδίδει το υπουργείο εσωτερικών της Αλβανίας τον περασμένο μήνα κατασχέθηκαν 889 κιλά κάνναβης.
 
Την ίδια στιγμή αρκετά μεγάλα είναι και τα νούμερα που δημοσιεύει το Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανίας για την μάχη κατά των ναρκωτικών. Μόνο για τον μήνα Αύγουστο οι Αλβανικές αρχές κατάσχεσαν 889 κιλά κάνναβης και συνέλαβαν περισσότερα από 240 άτομα.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος των ναρκωτικών στην Αλβανία από τις διωκτικές Αρχές με καθημερινές σχεδόν επεμβάσεις και καίρια χτυπήματα στις οργανώσεις.










ΠΗΓΗ












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις