ΤΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ Η…ΦΑΚΑ!

ΤΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ Η…ΦΑΚΑ! Η κυβέρνηση αν και έχει συμφωνήσει στήνει σκηνικό θρίλερ – Ποιο σύνθημα περιμένει για τη νέα συνθηκολόγηση


Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε όλοι μας για μια ακόμα φορά.
Το Μέγαρο Μαξίμου αν και όπως φαίνεται έχει πει «ναι σε όλα» έχει στήσει σκηνικό θρίλερ προκειμένου να πείσει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ότι διαπραγματεύεται αλλά και ότι δεν θα κάνει πίσω στις
κόκκινες γραμμές της. Το ίδιο προσπαθεί να πείσει και τους Έλληνες πολίτες.
Στην ουσία όμως η κυβέρνηση δεν παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από την κλασική στρατηγική της πολιτικής αστάθειας. Κάθε φορά που ετοιμάζεται να προχωρήσει σε συνθηκολόγηση με τους δανειστές εις βάρος του ελληνικού λαού, κάθε φορά που πρέπει να βάλει στην άκρη τις «κόκκινες γραμμές» και να επιβάλει νέα μνημονιακά μέτρα, το πρωθυπουργικό επιτελείο στήνει το ίδιο σκηνικό. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη δηλ. και το περασμένο καλοκαίρι.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και τα σενάρια περί παραίτησης και εκλογών που διακινούνται δεξιά και αριστερά από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου και επισήμως διαψεύδονται στη συνέχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Δεν περνάει καν από το μυαλό του. Άλλωστε δεν το έκανε το περασμένο καλοκαίρι όταν αναγκάστηκε μέσα σε μια νύχτα να μετατρέψει το πανηγυρικό «όχι» του δημοψηφίσματος σε «ναι», γιατί να το κάνει τώρα; αναρωτούνται πολιτικοί αναλυτές που παρατηρούν τα «βήματα» του κ. Τσίπρα από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και μετά. Σύμφωνα με τους ίδιους από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη… γιορτή που είχε στηθεί για την πώληση του ΟΛΠ στην Cosco δεν έχει κανένα λόγο να μην αποδεχθεί και τα νέα μέτρα, προκειμένου να μην παραδώσει τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου.
Το σκηνικό θρίλερ
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το σκηνικό θρίλερ παραμένει. Η φάκα έχει στηθεί και δυστυχώς στόχος είναι να πιάσει τους Έλληνες πολίτες. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει να επιστρέφει και ο εφιάλτης των άδειων ταμείων και έκτακτων Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Από τις Βρυξέλλες όμως διαμηνύεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτό συνέβη το καλοκαίρι όταν υπήρχε ουσιαστικός λόγος, όταν για παράδειγμα πρέπει να εκταμιευθούν άμεσα χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών. Δεν γίνεται για να επικυρωθεί μια συμφωνία.
Το… σύνθημα
Στο δια ταύτα, λοιπόν, ένα είναι το σύνθημα που περιμένει η κυβέρνηση για τη νέα συνθηκολόγηση. Μια δέσμευση (έστω και προφορική) για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Αυτό προσπαθεί να πετύχει η κυβέρνηση προκειμένου να βάλει την υπογραφή στα νέα μνημονιακά μέτρα. Εάν συμβεί αυτό –όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές- η κυβέρνηση θα περιορίσει τις αντιστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να ψηφιστούν από τώρα –στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης- μέτρα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ τα οποία θα εφαρμοστούν εάν διαπιστωθεί ότι τα 5,4 δισ. ευρώ στα οποία συμφωνεί η Αθήνα δεν επαρκούν. Άλλωστε, οι «διαπραγματεύσεις» που γίνονται σχετικά τα 3 δισ. ευρώ εστιάζονται στο πως θα αναφέρονται. αν δηλ. για παράδειγμα θα είναι περιγραφικά, εάν θα είναι συγκεκριμένα, εάν θα ειναι ένας απλός κατάλογος, εάν θα είναι ένας απλός αριθμός κλπ.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις