ΤΟΡΠΙΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ... ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΑΣΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΣΩΝ


Φωτογραφία ΑΠΕ - ΜΠΕ


Θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (04.04.2016) η εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία με την επαναπροώθηση μεταναστών που πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου στην Τουρκία; Ιδού το μέγα ερώτημα και απάντηση, για την ώρα, δεν
υπάρχει. Γιατί κατά την προσφιλή τους συνήθεια, οι Τούρκοι βάζουν εμπόδια...

Η συμφωνία των Βρυξελλών ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία προέβλεπε πως από τις 4 Απριλίου θα ξεκινήσει η επαναπροώθηση από την Ελλάδα στην Τουρκία στους μετανάστες που πέρασαν παράνομα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τους δοθεί άσυλο.

Βάσει του σχεδιασμού, οι μετανάστες που θα γυρίζουν από την Ελλάδα στην Τουρκία θα οδηγούνταν στο Δικέλι. Αλλά εκεί, η εταιρεία που διαχειρίζεται το λιμάνι της πόλης, ονόματι LIMAK με επιστολή της απαγόρευσε τη χρήση του λιμανιού ως σημείο αποβίβασης επαναπροωθούμενων μεταναστών! Όπως υποστηρίζεται, το επόμενο διάστημα πρόκειται να δέσουν στο λιμάνι του Δικελί 30 κρουαζιερόπλοια κάτι που φυσικά όπως λένε δεν θα γίνει αν αποβιβάζονται επαναπροωθούμενοι μετανάστες.Και ενώ η κατάσταση στα ελληνικά νησιά, όπως η Χίος και η Μυτιλήνη, παραμένει έκρυθμη, με τους μετανάστες να μην πείθονται από τις ελληνικές αρχές και τον ΟΗΕ να επιστρέψουν στην Τουρκία ή να μετακινηθούν σε χώρους φιλοξενίας, οι Τούρκοι βάζουν νέα εμπόδια.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει, για την ώρα σε αυτό. Και αυτό γιατί υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρέχει να... προετοιμαστεί και να φτιάξει τα κέντρα καταγραφής που απαιτούνται από τη συμφωνία.

Περίπου 750 μετανάστες αναμένεται να αναχωρήσουν από τη Λέσβο για το Δικελί, κάποια στιγμή μεταξύ Δευτέρας και Τετάρτης με δύο τουρκικά πλοία που τελούν υπό τη διοίκηση του Frontex. Τοπικοί αξιωματούχοι στο Δικελί, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο, δήλωσαν ότι ετοιμάζουν ένα κέντρο υποδοχής για τους μετανάστες που μεταφέρονται από την Ελλάδα. Ωστόσο εικόνες που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV την Παρασκευή έδειχναν ένα άδειο οικόπεδο στη θέση όπου θα βρίσκεται το κέντρο υποδοχής.


Στο μεταξύ, η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ετοιμάζει έναν νέο προσφυγικό καταυλισμό, χωρητικότητας 5.000 ατόμων, πιο μακριά, στην ενδοχώρα, στη Μανίσα της δυτικής Τουρκίας, για να αντιμετωπίσει τις νέες αφίξεις, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.Σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet, μέχρι να ετοιμαστεί το κέντρο αυτό, οι πρώτοι μετανάστες μπορούν να φιλοξενηθούν σε αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης. Νοτιότερα, εργασίες έχουν αρχίσει στο παραθαλάσσιο θέρετρο Τσεσμέ, στη επαρχία της Σμύρνης, απέναντι από τη Χίο. Έχει γίνει η εγκατάσταση σωλήνων νερού και ηλεκτρικών καλωδίων σε ένα χώρο 500 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο λιμάνι, το οποίο θα χρησιμεύσει ως κέντρο, δήλωσε ο δήμαρχος Μουχιτίν Νταλγίτς στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Στον χώρο αυτό θα υπάρχουν σκηνές στις οποίες οι υπάλληλοι θα μπορούν να προχωρούν στην ταυτοποίηση και καταγραφή των μεταναστών, οι οποίοι στη συνέχεια θα περνούν από υγειονομικό έλεγχο.

Υπό την πίεση της Ευρώπης να μειώσει τις ροές στο Αιγαίο, η Άγκυρα αποφάσισε τη συγκρότηση από την Αστυνομία ειδικής υπηρεσίας με εντολή «μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να έχει κλείσει το κεφάλαιο ροών προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου». Η υπηρεσία αυτή συγκροτήθηκε και ήδη με τη χρήση ειδικών δυνάμεων του Στρατού και συγκεκριμένα μονάδων ορεινών καταδρομών έχουν κλείσει διόδους μετακίνησης προς την Κω μέσω της περιοχής του Μπόντρουμ και προς τη βόρεια Λέσβο μέσω του Ακτσάϊ (περιοχή αρχαίας Άσου - Μπεχράμ Καλέ).





ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις