Γιατί τα καρύδια μοιάζουν με τον εγκέφαλο;

Καρύδι και Εγκέφαλος


Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο όμορφο ή ελκυστικό από μια θεραπευτική τροφή που μοιάζει κιόλας με το όργανο που θρέφει και θεραπεύει.
Παρ’ όλο που γενικά θεωρείται απλή σύμπτωση είναι δύσκολο για μένα να παραδεχτώ το εξαιρετικό σχέδιο του καρυδιού, του
οποίου το εσωτερικό μοιάζει με τα 2 ημισφαίρια του εγκεφάλου και είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, χωρίς να λάβω υπόψη την πιθανότητα η Μητέρα Φύση να δημιούργησε μια υψηλού βαθμού συνεξελικτική μη αυθαίρετη διαδικασία στη φυσική τάξη των πραγμάτων. Είναι γνωστό ότι τα καρύδια διαθέτουν μια δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα λιπαρών οξέων, ειδικά τα ωμέγα-3 EPA / DHA και το άλφα λινολενικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.
Επιπλέον, τα καρύδια περιέχουν γνωστές νευροπροστατευτικές ενώσεις, όπως γαλλικό οξύ, ισομερή βιταμίνης Ε, μελατονίνη, φυλλικό οξύ και πολυφαινόλες. Πρόκειται για σύμπτωση ή η Μητέρα Φύση μας δίνει ενδείξεις τόσο ξεκάθαρες που θα πρέπει να είμαστε τουλάχιστον ανόητοι για να τις παραβλέψουμε;
Σκεφτείτε την περίπτωση του ροδιού, το οποίο θεωρείται σε όλο τον κόσμο ως μια τροφή που βοηθά στην αναζωογόνηση, τη γονιμότητα και την ευημερία ενώ διαθέτει βαθιά πολιτιστική και μυθολογική σημασία. Περιέργως, το ρόδι δεν μοιάζει μόνο με τις ωοθήκες των θηλαστικών, αλλά αποτελεί κυριολεκτικά την «ωοθήκη» του φυτού που παράγει ορισμένες παρόμοιες ορμόνες (π.χ. οιστρόνη και τεστοστερόνη) τις οποίες παράγουν συνήθως μόνο τα ζώα και που μπορούν ακόμη και να αντικαταστήσουν τη λειτουργία τους σε περιπτώσεις ωοθηκεκτομής που επιφέρουν εμμηνόπαυση.
Τα παραδείγματα αυτά καθρεφτίζουν το φαινόμενο που κάποτε θεωρούνταν μέρος του «δόγματος των υπογραφών», μια έννοια που έχει τις ρίζες της τουλάχιστον 500 χρόνια πριν στην εποχή του Παράκελσου (1491-1541), ο οποίος είχε πει τα εξής: «Η Φύση χαρακτηρίζει κάθε είδους φυτό… ανάλογα με το θεραπευτικό του όφελος». Παρ’ όλο που στην αρχαιότητα αυτή η ιδέα μερικές φορές λαμβανόταν υπόψη κυριολεκτικά με τις επιφανειακές ομοιότητες ανάμεσα στα φυτά και τα ανθρώπινα όργανα συχνά να αποδεικνύονται λανθασμένες, είχε σημαντική ιατρική αξία και αναμφίβολα υπάρχει βαθιά σοφία κρυμμένη στα αρχαία ιατρικά κείμενα, τις έννοιες και τις μεθόδους.
Πιστεύω ότι πλησιάζουμε στη χρυσή εποχή της αμοιβαίας αξιολόγησης, όπου ο αρχαίος και ο σύγχρονος κόσμος θα συναντηθούν για να επιβεβαιώσουν ο ένας τον άλλο ενισχύοντας την επίγνωση ότι η φυσική θεραπεία και η αυτοΐαση αποτελούν τον μοναδικό λογικό δρόμο που αξίζει να ακολουθήσουμε τουλάχιστον σε περιπτώσεις μη επειγόντων ιατρικών προβλημάτων.

Ρόδι: μια θεραπευτική τροφή για τις ωοθήκες, την καρδιά και το αίμα

Το ρόδι αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας τροφής που περιλαμβάνεται στο δόγμα των υπογραφών, διότι μοιάζει αλλά και θεραπεύει πολλά όργανα. Δεν είναι μόνο ένα φυτό που ενισχύει, θρέφει και θεραπεύει τις ωοθήκες των ζώων, αλλά μοιάζει με καρδιά και βγάζει έναν καταπληκτικό, στυπτικό χυμό που όποιος τον έχει δοκιμάσει γνωρίζει ότι αφήνει στο στόμα μια αίσθηση καθαριότητας. Η στοματική κοιλότητα είναι επενδεδυμένη με τον ίδιο επιθηλιακό ιστό που υπάρχει στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων (ενδοθήλιο).
Η ίδια αίσθηση καθαριότητας που νιώθετε στο στόμα σας ισχύει επίσης και για τις αρτηρίες σας, κι αυτός είναι ο λόγος που το ρόδι έχει αποδειχτεί κλινικά ότι αντιστρέφει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες μετά από μόλις μερικούς μήνες κατανάλωσης. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν τα εκατομμύρια ανθρώπων που λαμβάνουν στατίνες χωρίς κανένα όφελος στην καρδιαγγειακή υγεία τους αντί γι’ αυτό να καταναλώνουν ρόδια; Αν τα τρόφιμα χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο θα μπορούσε να υπάρξει επιβράδυνση, ίσως ακόμη και υποχώρηση αυτής της ολοένα διευρυνόμενης εξάπλωσης της νόσου παγκοσμίως.
Ο χυμός του ροδιού που μοιάζει με το αίμα έχει μελετηθεί κλινικά και βρέθηκε ότι αυξάνει την υγεία και την ενέργεια του αίματος. Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Applied Physiology, Nutrition and Metabolism» και είχε τίτλο «Οι επιδράσεις του εκχυλίσματος ροδιού στη ροή του αίματος και την αντοχή στο τρέξιμο», διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος ροδιού 30 λεπτά πριν από την άσκηση αυξάνει τη διάμετρο των αγγείων και τη ροή του αίματος και καθυστερεί την κόπωση κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η ομάδα που κατανάλωσε ρόδι παρατήρησε επίσης σημαντική αύξηση της ενέργειας μετά την άσκηση.
Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι παρατήρησα ότι μετά την κατανάλωση χυμού ροδιού είχα την ίδια αίσθηση της αυξημένης ροής του αίματος. Μέχρι να διαβάσω τη μελέτη, δεν ήμουν σίγουρος αν αυτό ήταν κάτι που απλώς ανήκε στη φαντασία μου ή αν ήταν δυνατόν με τον χυμό ροδιού να παρατηρήσω διαφορές στη ροή του αίματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας άλλος χυμός που μοιάζει με το αίμα, δηλαδή ο χυμός παντζαριών, έχει βρεθεί επίσης ότι διαθέτει ιδιότητες που κάνουν καλό στο αίμα.
Σε μια πρόσφατη μελέτη, αποδείχτηκε ότι μία δόση χυμού παντζαριών έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας εντός 90 λεπτών, γεγονός που οι ερευνητές απέδωσαν στην ικανότητά του να επιδρά θετικά στη ροή του αίματος (αιμοδυναμική απόκριση) στον μετωπιαίο φλοιό. Ένας από τους μηχανισμούς που εντοπίστηκαν είναι η παρουσία νιτρικών στον χυμό, τα οποία διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.
Για όσους ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δόγμα των υπογραφών, ο βοτανολόγος Mathew Wood παρέχει μια ξεκάθαρη εικόνα σε ένα άρθρο του σχετικά με το θέμα με τίτλο «Οι δυνάμεις της Φύσης και η δημιουργία του δόγματος των υπογραφών»:
«Κάθε φυτό αντιπροσωπεύει μια ήπια διαμορφωμένη αντίδραση στο περιβαλλοντικό στρες, το ίδιο ακριβώς στρες που και τα ανθρώπινα όντα πρέπει να αντιμετωπίσουν προκειμένου να παραμείνουν υγιή.
Η μεγάλη ποικιλία χημικών ενώσεων που υπάρχουν στα φυτά, καθώς και το σχήμα, το χρώμα και η περιβαλλοντική τους θέση αντιπροσωπεύουν την προσαρμογή στο στρες. Τα φυτά έχουν διαμορφωθεί ως αντίδραση στο στρες. Δεν υπάρχει χώρος για επιπλέον χημικές ουσίες ή χρώματα ή περίεργα σχήματα. Αποτελούν επιζώντες και οτιδήποτε μπορούν να κάνουν γι’ αυτά τα ίδια μπορούν να το μεταφέρουν και σε εμάς με τη μορφή φαρμάκου.
Ο φιλόσοφος Rudolf Steiner επεσήμανε ότι οι ίδιες δυνάμεις που προκαλούν ασθένειες στον ανθρώπινο σκελετό προκαλούν τη συστροφή του φυτού. Έτσι, η «συστροφή» ή τα σχήματα και τα χρώματα, για να μην αναφέρουμε την περιβαλλοντική θέση στην οποία ζει το φυτό, αποτελούν τις «σφραγίδες» που απεικονίζουν το στρες και τις ασθένειες στα οποία το φυτό λειτουργεί θεραπευτικά.
Υπάρχει όμως κι ένα βαθύτερο νόημα. Το δόγμα των υπογραφών μας μαθαίνει να βλέπουμε την ασθένεια και τη θεραπεία με «χαρακτηρολογική» έννοια, είτε ως ιδιαίτερα μοτίβα είτε ως μοτίβα ταυτότητας διαμορφωμένα ως αντίδραση στο στρες. Κάθε φυτό διαθέτει μια έμφυτη ξεχωριστή λογική και νοημοσύνη. Οι αντιδράσεις αυτές δημιουργούν μοτίβα ή «σφραγίδες» που θα πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε σε κάθε φυτό όπως και σε κάθε άτομο».


www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24938889
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3558213/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3024065/
www.youtube.com/watch?v=3W_rJ0H7N5w
www.nrcresearchpress.com/doi/abs/10.1139/apnm-2014-0137#.VwE-FKSLS71
http://www.greenmedinfo.com/blog/beet-juice-boosts-cognitive-function-one-dose
http://www.portlandherbalschool.com/wp-content/uploads/2011/03/The-Doctrine-of-Signatures.pdf



 ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις