Από χώρα transit, η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα εγκατάστασης λαθρομεταναστών....!!!!!!!
Η κατάσταση αυτή με τους μετανάστες στη χώρα μας θα κρατήσει για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει.
Απευθυνόμενος στους δημάρχους στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι η χώρα μας, από
χώρα transit, μετατρέπεται σε χώρα εγκατάστασης. «Μην πανικοβάλλεστε» φέρεται να είπε ωστόσο, «το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο».
Ο υπουργός εκτίμησε ότι θα μείνουν μόνιμα οι πρόσφυγες στη χώρα μας για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Έτσι, σημείωσε ότι, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, πρέπει να τους μαζέψουμε, να μην είναι στους δρόμους.
Ο κ. Μουζάλας παρομοίασε την κατάσταση με ένα σεισμό, ο οποίος βρίσκεται στις πρώτες ημέρες του και τόνισε ότι θα υπάρχουν «μετασεισμοί». Σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτίμησε, μιλώντας στους δημάρχους, ότι η Ειδομένη -ελληνοσκοπιανά σύνορα- θα παραμείνει κλειστή για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.
«Κατά τη δική μου την άποψη το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Αυτές οι χώρες παρά την την πίεση που δέχτηκαν από το πρόεδρο την ΕΕ, από τον Σουλτς, από τον Γιούνκερ,από τη Μέρκελ, από τον Πάπα, από τον ΟΗΕ, από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού -δεν υπάρχει σημαντικός άνθρωπος που να μην τους κατηγόρησε- επιμένουν», υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο. Να προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης. Αυτό κάνουμε τώρα και για αυτό συζητάμε και με την ΚΕΔΕ και με την περιφέρεια».
«Κατ' αρχήν θέλω να πω ότι σήμερα συναντηθήκαμε και συνεργαστήκαμε με την ένωση των Περιφερειών και με την ΚΕΔΕ κι αυτό το πράγμα εκτιμώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη συνεργεία που θα πρέπει να υπάρξει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και παράλληλα του μεταναστευτικού στη χώρα που επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά είναι διαχειρίσιμη», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, όσο το σύνορο είναι κλειστό και μέχρι να λειτουργήσει ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, το relocation της Ευρώπης και το resettlement, η μετεγκατάσταση απευθείας από την Τουρκία, που είναι οι αποφάσεις της Ευρώπης, για κάποιο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν στη χώρα μας.
«Κάποιοι από αυτούς θα πρέπει να τύχουν μιας φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο που υλοποιούμε είναι για μια πρόχειρη φιλοξενία. Αμέσως μετά αφού μαζευτούν από τους δρόμους θα υπάρξει μια μέριμνα για την καλύτερη φιλοξενία αυτών που νομικά τη δικαιούνται», υπογράμμισε.
Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ συμφωνήθηκε επίσης να γίνουν 1.600 προσλήψεις στους δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες σε προσωπικό για τους χώρους φιλοξενίας.
Νωρίτερα, ο Γιάννης Μουζάλας παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ και ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 20.000 voucher για διαμονή-διατροφή των προσφύγων/μεταναστών.
Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους περιφερειάρχες λίστα με χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών ιδίως στις περιφέρειες που βρίσκονται στο δρόμο τους, δηλαδή Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Κοτζιάς: Αντέχουμε 150.000 μετανάστες!
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μουζάλα έρχονται σε συνέχεια εκείνων που έκανε χθες βράδυ στον Σκάι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, «προλειαίνοντας» ουσιαστικά το έδαφος, για να... συνηθίσουμε στην ιδέα ότι οι πρόσφυγες ήρθαν για να μείνουν και πώς η διαχείριση του προβλήματος, ακόμη και αποβεί αποτελεσματική, σε βάθος χρόνου, δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τώρα, άμεσα, το «status quo» που διαμορφώνουν οι προσφυγικές ροές.Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως είναι διαχειρίσιμες οι προσφυγικές ροές, τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες και επισήμανε πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χρειάζεται πανικός, αλλά νηφαλιότητα.
Ωστόσο, όπως ανέφερε, «ο εφιάλτης μου είναι να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες».
Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι τον ανησυχεί «μία Ευρώπη που οι αποφάσεις της, εκλεγμένων πολιτικών, ανατρέπονται από διευθυντές αστυνομικών».
Σχετικά με την Τουρκία, αναφέρθηκε στη μεγάλη «μπίζνα» των 6 δισ., αλλά και για διεφθαρμένες ΜΚΟ. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως για να κινηθούν οι Τούρκοι στη Συρία πρέπει να έχουν ευρύτερες πλάτες δηλαδή το ΝΑΤΟ.
«Εκνευρισμό καταγράφω στο Αιγαίο όχι ένταση. Δεν θα το έλεγα επιθετικότητα, αλλά νευρικότητα της Τουρκίας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας πως, παρά τις δυσκολίες, έχουμε ένα διπλωματικό διάλογο.
«Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα αλλά να ηγεμονεύσει στην περιοχή. Έχουμε δίαυλους επικοινωνίας» ανέφερε και επισήμανε πως ο Ερντογάν δεν έχει κάνει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια: «Εγώ το θεωρώ θετικό αυτό».
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου