Νησιά Μάρσαλ: Το μικρό νησιωτικό έθνος που σέρνει στο δικαστήριο πυρηνικές δυνάμεις




Ήταν τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η διεθνής γεωπολιτική «σκακιέρα» διαμορφωνόταν εκ νέου, που ΗΠΑ, ΕΣΣΔ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζονταν πυρετωδώς για μια πιθανή αναμέτρηση.Σε μια εποχή που τα πυρηνικά/ ατομικά όπλα ήταν κάτι καινούριο, πολλές από τις συνέπειές τους ήταν άγνωστες- οπότε οι πυρηνικές δοκιμές εκατέρωθεν έδιναν και έπαιρναν, και κάποιες περιοχές του κόσμου δέχτηκαν
το μεγαλύτερο βάρος από αυτό.
Μία εξ αυτών ήταν και τα Νησιά Μάρσαλ, όπου οι ΗΠΑ πυροδότησαν 67 πυρηνικές βόμβες, μεταξύ του 1946 και του 1958, με δυσμενέστατες επιπτώσεις για την περιοχή. Και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Sputnik, φαίνεται να έχει έρθει η ώρα της δικαίωσης στο δικαστήριο:
Το μικρό νησιωτικό έθνος έχει υποβάλει εννιά αγωγές, υποστηρίζοντας ότι οι πυρηνικές δυνάμεις παραβίασαν συνθήκες κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, καθώς δεν απέσυραν τα οπλοστάσιά τους.
«Πολλά νησιά στη χώρα μου εξατμίστηκαν και άλλα θεωρείται πως θα μείνουν ακατοίκητα για χιλιάδες χρόνια» αναφέρει σχετικά ο υπουργός των Νησιών Μάρσαλ, Τόνι ντεΜπρουμ. «Πολλοί πέθαναν, υπέφεραν από εκ γενετής προβλήματα που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν και εμφάνισαν καρκίνο από τη μόλυνση».
Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή στη διαδικασία, ωστόσο τρεις από αυτές τις αγωγές θα προχωρήσουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μέσα στην επόμενη μιάμιση εβδομάδα, δικαστές θα εξετάσουν αγωγές εναντίον της Ινδίας και του Πακιστάν, ενώ σύντομα αναμένεται η έναρξη διαδικασίας εναντίον της Μ. Βρετανίας. Ακόμη και αν θεωρείται βέβαιο πως οι αγωγές δεν θα έχουν αποτέλεσμα τον πυρηνικό αφοπλισμό, πρόκειται σίγουρα για μια αξιοσημείωτη εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι η Ατόλη Μπικίνι, όπου έλαβαν χώρα 23 πυρηνικές δοκιμές, είναι αδύνατον να κατοικηθεί σε μεγάλο βαθμό: Αν και απόγονοι των κατοίκων που είχαν μετακινηθεί πριν τις δοκιμές επιθυμούν να επιστρέψουν σε αυτήν, η ραδιενέργεια τους αναγκάζει να παραμείνουν μακριά, ενώ το 2012 σε αναφορά του ΟΗΕ αναφερόταν πως η ατόλη έχει υποστεί «σχεδόν μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική μόλυνση».
Επίσης, στο νησί του Ρούνιτ, στην κοντινή Ατόλη Ενεουετάκ, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν κατασκευάσει έναν μεγάλο τσιμεντένιο θόλο για αποθήκευση τόνων ραδιενεργών αποβλήτων, ο οποίος ωστόσο δεν είχε σχεδιαστεί για μακρά χρήση και πλέον υπάρχουν διαρροές.






ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις