Τι κρύβει η εσπευσμένη πρόταση Τσίπρα για «εθνικό διάλογο»

Τι κρύβει η εσπευσμένη πρόταση Τσίπρα για «εθνικό διάλογο»


Τις διεργασίες και τις εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσει το αιφνίδιο άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα για «εθνικό διάλογο στα μεγάλα εθνικά θέματα» προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν άπαντες στο πολιτικό σκηνικό, καθώς γίνεται όλο και πιο φανερό ότι ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός δύσκολα θα αντέξει τους κραδασμούς από τα επικείμενα μέτρα στο ασφαλιστικό και το αγροτικό, που είναι αναγκασμένος να νομοθετήσει τον Δεκέμβριο.
Ο πρωθυπουργός διατύπωσε την πρότασή του με δύο συνεντεύξεις (σε Αυγή και Έθνος) και η πρώτη ερμηνεία που φαίνεται ως ισχυρή είναι ότι πρόκειται για μία προσπάθεια να διευρύνει την κυβερνητική πλειοψηφία με τις
δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, ο στόχος του κ. Τσίπρα δεν είναι μία συνεργασία με τη ΝΔ, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου αποκλείει κατηγορηματικά την προοπτική οικουμενικής κυβέρνησης ή μεγάλου συνασπισμού. Φαίνεται όμως ότι και μία «ευκαιριακή» συμπόρευση με την Ένωση Κεντρώων -ακόμη κι αν είναι πιο εφικτή από άλλες λύσεις - δεν θεωρείται αρκετή για να σταθεροποιήσει το πολιτικό σκηνικό.

Τα σενάρια περί ΠΑΣΟΚ καλλιεργούνται εμμέσως και από τη στάση της ίδιας της ηγεσίας του Κινήματος, που δεν απορρίπτει a priori τη συνεννόηση, αλλά θέτει όρους και προϋποθέσεις. Η Φώφη Γεννηματά μίλησε μόλις το Σάββατο και αφού είχε προηγηθεί ένα σχετικό, πρώτο άνοιγμα από τον κ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την προγραμματικής συμφωνίας με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Όμως ο τελευταίος αυτός όρος, - η συμμετοχή και άλλων δυνάμεων δηλαδή – μπορεί να ξεπεραστεί στην πράξη εάν κανείς από τους δύο μεγάλους «παίκτες», ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, δεν επιθυμούν να συνεργαστούν.

Όπως και να έχει η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα ανοίξει μία βεντάλια εξελίξεων, με σκοπό να ελέγξει ο ίδιος την πορεία των πολιτικών πραγμάτων. Ο ισχυρός κλυδωνισμός που επέφερε στην κυβέρνηση η ψήφιση του δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων την περασμένη Πέμπτη, γεννά τεράστια ερωτηματικά για την βιωσιμότητα του σημερινού κυβερνητικού σχήματος, το οποίο περιορίζεται πλέον στην εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών, με τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το αγροτικό να «απειλούν» για περαιτέρω συρρίκνωση την κοινοβουλευτική του δύναμη. Η διεύρυνση ή η αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος μοιάζει αναπόδραστη και επιβεβλημένη, είτε μέχρι τον Δεκέμβριο, που θα ψηφιστεί το νέο πακέτο, είτε αμέσως μετά και ενόψει της ανάγκης για νέα δημοσιονομικά μέτρα τον Μάρτιο.

Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας

Στις συνεντεύξεις του την Κυριακή ο κ. Τσίπρας πρότεινε εθνικό διάλογο στα μεγάλα ανοιχτά εθνικά θέματα και ουσιαστικά εξαγγέλλει ότι θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες την ερχόμενη εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι προτίθεται να καλέσει σε εθνικό διάλογο όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς του τόπου σε εθνικό διάλογο και προσθέτει ότι «οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι ώριμες για μια τέτοια συζήτηση».
Φυσικά σημείωσε , ο Αλ. Τσίπρας «ο δρόμος της καταγγελίας και της αδιέξοδης πολιτικής δημαγωγίας παραμένει πάντα εύκολος, αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι ώριμες και αναγκαίες , η κοινωνία το καταλαβαίνει και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει».
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην παιδεία λέγοντας ότι «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια δημοκρατική ριζοσπαστική μεταρρύθμιση σε όλες τις βαθμίδες».

Επίσης, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης σημειώνοντας ότι «είναι επιτέλους η ώρα να πάμε σε μια ευρεία και συνολική μεταρρύθμιση που θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα στοχεύει στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων , αλλά στην ενίσχυση και διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε παράλληλα ότι «το παιχνίδι θα το γυρίσουμε και η οικονομία επιτέλους θα ανακάμψει ώστε να απελευθερωθούμε από την τρόικα και να ξανακερδίσουμε τη χαμένη οικονομική κυριαρχία μας».
Προκειμένου να μην εμφανιστεί ότι κάνει κινήσει απελπισίας και εκλιπαρεί για συναίνεση ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι πολιτικά σταθερή, γιατί έχει ξεκάθαρο «οδικό χάρτη». Ξέρει πολύ καλά πού θέλει να πάει και ξέρει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει».

Το «σήμα» της Φώφης

Από το ΠΑΣΟΚ απέφυγαν, τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι, να σχολιάσουν ευθέως την πρόταση του πρωθυπουργού. Παρέπεμπαν ωστόσο στη δήλωση που έκανε η Φώφη Γεννηματά το απόγευμα του Σαββάτου, σχετικά με τα όσα είχε πει ο κ. Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο την Παρασκευή.

«Αν ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κυβερνήσει μια είναι η λύση. Η πρόταση που η Δημοκρατική Συμπαράταξη πριν ακόμη από τις εκλογές έχει καταθέσει. Εθνικό σχέδιο, προοδευτική προγραμματική συμφωνία, αλλαγή του εκλογικού συστήματος και κυβέρνηση με συμμετοχή όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» είχε σημειώσει με νόημα η κυρία Γεννηματά και τόνιζε ότι «όσοι ονειρεύονται διχαστικά για τους Έλληνες μέτωπα, είτε δήθεν «προοδευτικά», είτε δήθεν «ευρωπαϊκά», να μην υπολογίζουν σε εμάς» ξεκαθαρίζοντας ότι «τα αδιέξοδα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν θα γίνουν αδιέξοδα της χώρας. Την εθνική συνεννόηση αυτοί την υπονόμευσαν».

Νωρίτερα μιλώντας στην συνεδρίαση του ενιαίου πολιτικού κέντρου του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας του Κινήματος Στέφανος Ξεκαλάκης άνοιγε παράθυρο σε μία προοπτική συνεργασίας, λέγοντας ότι «στόχος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πρέπει να είναι η διαμόρφωση των ικανών και αναγκαίων συνθηκών για να γεφυρωθεί ο κοινωνικός διχασμός και να αποτραπεί η υποβόσκουσα κοινωνική έκρηξη, που αν δεν εκτονωθεί, η κατάσταση στο κοινωνικό πεδίο θα λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Πρόσθετε δε με νόημα, αναδεικνύοντας τον ρόλο της κεντροαριστεράς ότι «οι πολίτες πρέπει πάντα να έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής στην ψήφο, αν δε θέλουμε να συνεχιστεί η αύξηση των ποσοστών ακραίων κομματικών σχηματισμών και της αποχής» και έριχνε ευθέως την ιδέα της συνεργασίας, αλλά με τον όρο της προγραμματικής σύγκλισης συγγενών δυνάμεων: «Η εκ των συνθηκών, απολύτως αναγκαία εθνική συνεννόηση, δε σημαίνει και κυβερνητική συνύπαρξη ετερόκλητων ιδεολογικά και αξιακά πολιτικών δυνάμεων» σημείωνε. Ο κ. Ξεκαλάκης πρόσθεσε μάλιστα ότι η όποια απόφαση για κυβερνητική συνεργασία θα ληφθεί με εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Τα όσα είπε ο κ. Ξεκαλάκης ερμηνεύτηκαν από ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ ως προετοιμασία μίας συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις. Ο βουλευτής του Κινήματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Διάβασα την εισήγηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου. Προτείνει εσωκομματικό δημοψήφισμα για την συμμετοχή της παράταξης μας σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Απλά να θυμίσω ότι όταν τέθηκε το θέμα σε ψηφοφορία στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κάποιοι κρυβόντουσαν και διαπραγματεύονταν τους ρόλους τους! Η παράταξη δεν έχει ανάγκη από νέους Σπίρτζηδες, κρυφούς και φανερούς. Όσοι έχουν στο μυαλό τους να μας απορροφήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να το ξεχάσουν».

Θεοδωράκης: Το Ποτάμι δεν θα πέσει στην παγίδα

Δριμεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με ανάρτησή του στο Facebook με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γιατί ένας δημαγωγός ανακαλύπτει τη συνεννόηση;» εξαπολύει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Με αφορμή τη συνέντευξη του πρωθυπουργού σε κυριακάτικη εφημερίδα ο κ. Θεοδωράκης επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα για το κάλεσμα του σε συνεννόηση για το ασφαλιστικό, την παιδεία και τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Τι λέει στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας; Ψηφίστε το Ασφαλιστικό που είναι το δυσκολότερο όλων, γράψτε κάποια έκθεση ιδεών για την Παιδεία, συζητήστε για το Σύνταγμα που αφορά την επόμενη τετραετία και αφήστε με να κυβερνήσω. Δώστε μου χρόνο να εδραιώσω το καθεστώς μου. Ταΐστε με ψίχουλα την στέρνα με τα ψάρια όσο εγώ και η παρέα μου θα πετάω δυναμίτες στους κόλπους της κοινωνίας» γράφει ο επικεφαλής του Ποταμιού.

«Ποιο θύμα θα πέσει στην παγίδα; Το Ποτάμι πάντως όχι» καταλήγει στη δήλωσή του ο Σταύρος Θεοδωράκης αποκλείοντας εμμέσως το ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις