Δείτε πως χρηματοδοτεί ο Κιμ Γιονγκ-ουν το σκοτεινό καθεστώς του
Η Βόρεια Κορέα διαθέτει ένα από τα πιο αυταρχικά και ολοκληρωτικά καθεστώτα του πλανήτη και όσα εκτυλίσσονται πίσω από τις σφαλιστές της πόρτες φυλάσσονται ως επτασφράγιστα μυστικά.
Την ώρα που ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ-ουν απειλεί συχνά την κακή καπιταλιστική Δύση με πυρηνικό όλεθρο, ο πληθυσμός του φαίνεται να μαστίζεται από φτώχεια και ανέχεια, καθώς το βάρος ρίχνεται στο κακοφτιαγμένο διαστημικό πρόγραμμα και τους αμφιβόλου
λειτουργίας πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Παρά τη γενική κακοδαιμονία όμως, το ερμητικό βασίλειο εξάγει μια σειρά από προϊόντα που τα άλλα έθνη εκτιμούν και θέλουν, είτε μιλάμε για νόμιμο εμπόριο είτε για μαύρη αγορά αγαθών που λογίζονται επικίνδυνα και κατακριτέα.
Ξέραμε πως η Βόρεια Κορέα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής άνθρακα της Κίνας. Τον Μάιο του 2015, η Κίνα συρρίκνωσε τις εισαγωγές κάρβουνου από άλλα έθνη και ο βορειοκορεάτης εταίρος της σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση των προμηθευτών της με 1,8 εκατ. τόνους (και αύξηση 25%).
Την ίδια ώρα, από τη δεκαετία του 1990 η Βόρεια Κορέα έχει ανοίξει μια σειρά από 100 εστιατόρια εθνικής κουζίνας στα μήκη και τα πλάτη της Ασίας, με σκοπό τη συγκέντρωση κονδυλίων για το καθεστώς, τη χρηματοδότηση των τοπικών πρεσβειών της χώρας αλλά και ξέπλυμα του μαύρου χρήματος από τις παράνομες δραστηριότητες του Κιμ και των αξιωματούχων του.
Αλλά και στα υφάσματα οι βορειοκορεάτες έχουν σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα, τα οποία εισάγονται στην Κίνα μέσω ενός περίεργου εμπορικού δρόμου και φεύγουν από κει με το ταμπελάκι «Made in China». Ένα καλό ποσοστό των κινεζικών εξαγωγών υφασμάτων και ετοίμων ενδυμάτων φέρουν τη σφραγίδα της Βόρειας Κορέας. Αν και εκεί που τα δίνει όλα το «κόκκινο» έθνος είναι…
Βαλλιστικοί πύραυλοι
Ξέρουμε ότι η Βόρεια Κορέα είναι γνωστή για τις τρομακτικές επιδείξεις και τις λαμπρές ασκήσεις της με τους βαλλιστικούς πυραύλους που παράγει, οι οποίες συνοδεύονται συνήθως από ρητορική μίσους για τις κακές καπιταλιστικές αυτοκρατορίες. Αν και οι εν λόγω πύραυλοι υπηρετούν ταυτοχρόνως και έναν σαφώς πιο επικερδή σκοπό φέρνοντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στη χώρα.
Οι εξαγωγές βαλλιστικών πυραύλων όχι μόνο χρηματοδοτούν ένα καλό μέρος της τοπικής οικονομίας αλλά επιτρέπουν και την παραγωγή ακόμα περισσότερων όπλων για εσωτερική κατανάλωση. Οι εξαγωγές κατευθύνονται στο Ιράν και το Πακιστάν κυρίως, αν και ο Κιμ Γιονγκ-ουν φάνηκε να αυτοπυροβολείται στο πόδι, καθώς πλέον εξάγει τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και τεχνογνωσία για την παρασκευή τους, κάτι που σημαίνει ότι στο μέλλον οι πελάτες του θα μπορούν να τους φτιάχνουν μόνοι τους. Η αγορά των βαλλιστικών πυραύλων έχει πράγματι συρρικνωθεί, καθώς η ειρήνη που επικρατεί στα έθνη-πελάτες του έχει μειώσει την ανάγκη της προμήθειάς τους…
Εργοστάσια όπλων και πυρηνικοί αντιδραστήρες
Για ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα έθνη του πλανήτη που κομπάζει για τον στρατό του που αριθμεί περισσότερους από 1 εκατ. άντρες, τα όπλα είναι μια υπαρκτή ανάγκη. Κι έτσι η Βόρεια Κορέα διαθέτει εκτεταμένη αμυντική βιομηχανία, εξάγοντας τα πάντα, από πυρομαχικά μέχρι εκτοξευτές ρουκετών και βλήματα εδάφους-αέρος. Τα τεράστια έσοδα από την πώληση όπλων χρηματοδοτούν ένα καλό κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού, αν και το πράγμα πηγαίνει πιο βαθιά από αυτό.
Γιατί η Βόρεια Κορέα έχει εξοπλίσει και λειτουργεί εργοστάσια παραγωγής όπλων σε Αιθιοπία, Νιγηρία και Μαδαγασκάρη εδώ και 30 χρόνια, παρέχοντας πρώτες ύλες, τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και τεχνογνωσία για την ομαλή τους λειτουργία, κάνοντας τα αφρικανικά αυτά έθνη να εξαρτώνται ολότελα από αυτή.
Αν και η πιο θρασύτατη εξαγωγική της κίνηση ήταν αναμφίβολα η απόπειρα να φτιάξει έναν πλήρως λειτουργικό πυρηνικό αντιδραστήρα για λογαριασμό της Συρίας, τον οποίο βομβάρδισε το Ισραήλ το 2007. Η πατενταρισμένη βορειοκορεατική πυρηνική τεχνολογία για την κατασκευή του επέτρεψε την ομαλή δημιουργία του, αν και οι φόβοι για τη λειτουργία του και την παραγωγή πυρηνικών κεφαλών θα προσυπέγραφαν το τέλος του. Αν ο αντιδραστήρας λειτουργούσε, τότε θα μπορούσε να παράγει αρκετό πλουτώνιο για ένα με δύο πυρηνικά όπλα τον χρόνο. Τρεις μάλιστα μέρες πριν από τον βομβαρδισμό της εγκατάστασης, ένα βορειοκορεατικό πλοίο πιάστηκε να μεταφέρει ράβδους πυρηνικού καυσίμου για τον αντιδραστήρα.
Παρά την καταστροφή του, το όλο έργο έφερε στα ταμεία του Κιμ περισσότερα από 2 δισ. δολάρια, με τα χρήματα να προέρχονται από Συρία και Ιράν…
Αγάλματα
Η Βόρεια Κορέα είναι γεμάτη από αγάλματα των ηγετών της, καθώς η κρατική μηχανή έξοδα δεν κοιτά όταν πρόκειται για τον προπαγανδισμό των ιδεών της. Κι έτσι το έθνος έγινε τόσο καλό στη δημιουργία ανδριάντων που σύντομα άρχισε να εξάγει την τέχνη του. Η Ζιμπάμπουε, για παράδειγμα, παρήγγειλε πρόσφατα δύο αγάλματα του προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε έναντι 5 εκατ. δολαρίων!
Η βορειοκορεατική γλυπτική μηχανή έχει ολοκληρώσει ήδη αγάλματα για λογαριασμό της Αγκόλας, της Αιγύπτου, της Ισημερινής Γουινέας, της Αιθιοπίας, ακόμα και της Γερμανίας. Τα έργα παράγονται σε ένα τεράστιο ατελιέ, μια φάμπρικα τέχνης δηλαδή που αριθμεί 4.000 εργάτες και 1.000 καλλιτέχνες. Η Ζιμπάμπουε δεν είναι καν ο μεγαλύτερος πελάτης της εξαγώγιμης βορειοκορεατικής τέχνης, καθώς τα σκήπτρα κατέχει εδώ η Ναμίμπια.
Στις αρχές του 2000, η Ναμίμπια ζήτησε από το εν λόγω εργοστάσιο να της φτιάξει ένα κολοσσιαίο πολεμικό μνημείο στην πρωτεύουσά της με προϋπολογισμό στα 60 εκατ. δολάρια! Η Βόρεια Κορέα της έφτιαξε επίσης το νέο της Κοινοβούλιο, το οποίο παραδόθηκε το 2008. Αν και το πιο εντυπωσιακό βορειοκορεατικό έργο στέκεται αγέρωχο στη Σενεγάλη και πρόκειται για το Μνημείο Αφρικανικής Αναγέννησης για τα 50 χρόνια της ανεξαρτησίας της χώρας. Μιλάμε για μια θεόρατη μπρούτζινη σύνθεση 50 μέτρων…
Πλαστά αμερικανικά χαρτονομίσματα
Αν η Βόρεια Κορέα κατέχει μια πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο, πέρα από τον ολοκληρωτισμό και την τρέλα του ηγέτη της, είναι αναμφίβολα στην παρασκευή πλαστών δολαρίων. Οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν δηλώσει επανειλημμένως πως τα πλαστά 100δόλαρα της Βόρειας Κορέας είναι τα πιο καλοφτιαγμένα του κόσμου!
Φαίνεται μάλιστα πως οι Βορειοκορεάτες έχουν μετατρέψει την παραχάραξη σε τέχνη, χρησιμοποιώντας προωθημένο τεχνολογικό εξοπλισμό από την Ιαπωνία, ειδικό χαρτί από το Χονγκ Κονγκ και μελάνι ανώτερης ποιότητας από τη Γαλλία. Τα πλαστά τραπεζογραμμάτια των 100 δολαρίων που βγαίνουν από τα βορειοκορεατικά εργαστήρια είναι μάλιστα τόσο καλά που η αμερικανική κυβέρνηση αναγκάστηκε το 2013 να αλλάξει το χαρτονόμισμα, ενσωματώνοντας πλέον νέες δικλείδες ασφαλείας και σημάνσεις ειδικά σχεδιασμένες για τη βορειοκορεατική παραχάραξη!
Όχι ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, καθώς οι Βορειοκορεάτες ξαναχτύπησαν με ακόμα πιο ραφινάτες διαδικασίες. Τώρα τα πλαστά δολάρια τυπώνονται στο ίδιο χαρτί από βαμβάκι και λινό που χρησιμοποιείται στα αμερικανικά νομισματοκοπεία, παρασκευάζονται στις ίδιες ελβετικές τυπωτικές μηχανές και το μελάνι τους είναι ολόιδιο…
Μεθαμφεταμίνες
Η Βόρεια Κορέα έχει ενεργό ρόλο στο παγκόσμιο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών ήδη από τη δεκαετία του 1970, όταν αθέτησε τις υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους της και παρήγγειλε στις πρεσβείες της να βρουν τρόπους να αυτοχρηματοδοτούνται. Και τι καλύτερος τρόπος για την εισροή κεφαλαίων από τη διακίνηση ναρκωτικών μέσα στους διπλωματικούς σάκους;
Έτσι ξεκίνησε η εμπλοκή της χώρας με τη διακίνηση ναρκωτικών και όταν γλυκάθηκαν οι ηγέτες της, εμφανίστηκαν και οι πρώτες μονάδες παρασκευής ναρκωτικών στη Βόρεια Κορέα, με την τιμητική να την έχει η μεθαμφεταμίνη. Η οποία έγινε το άγιο δισκοπότηρο των χρηστών σε οικουμενικό επίπεδο, καθώς η καθαρότητά της άγγιζε το αστρονομικό 99%. Πράγμα απόλυτα λογικό όταν το ναρκωτικό παρασκευάζεται σε κρατικές φάμπρικες υπό την επίβλεψη επαγγελματιών χημικών.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, η παράνομη δραστηριότητα φαίνεται πάντως να έχει «ιδιωτικοποιηθεί», με τον ρόλο της κρατικής εμπλοκής στην παρασκευή, τη μεταφορά και τη διακίνηση της μεθαμφεταμίνης να έχει συρρικνωθεί. Και η καθαρότητα έχει βέβαια μειωθεί δραστικά, κάτι που κάνει τους ειδικούς να υποθέτουν ότι η σύνθεσή της ενδέχεται να μη γίνεται πια σε κρατικές μονάδες…
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου