Σοκαριστικό: Αγοράζουν και πουλάνε παιδιά μέσω internet


Με φρίκη ανακάλυψα ότι στις ΗΠΑ, σ αυτή την πολιτισμένη υπεραυτοκρατορία, τα πάντα πωλούνται και τα πάντα αγοράζονται χωρίς καμία εξαίρεση -ούτε για τις ζωές μικρών παιδιών. Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, σε πολλές Πολιτείες, οι αμερικανικές αρχές κλείνουν τα
μάτια σε δεκάδες ιστοσελίδες, που προτείνουν την αγοραπωλησία εκατοντάδων μικρών παιδιών, τα οποία εγκαταλείπουν εκείνοι που τα έχουν υιοθετήσει.
Οι ιστοσελίδες ανήκουν σε μη ελεγχόμενους ιδιωτικούς οργανισμούς, που κάνουν χρυσές δουλειές δημοσιεύοντας αγγελιών με φωτογραφίες των μικρών παιδιών και μια περίληψη της σύντομης ζωής τους.
«Ο Dylan με το παιχνιδιάρικο χαμόγελο είναι 10 ετών, δεν έχει διαγνωσθεί με σύνδρομο υπερκινητικότητας, και δεν παίρνει φάρμακα. Είναι ικανός να συγκεντρωθεί και λατρεύει τα παζλ», αναφέρει μια αγγελία την οποία διάβασα τυχαία. Στην αγγελία δεν παραλείπεται, φυσικά, η τιμή πώλησης του παιδιού που είναι 3.500 δολάρια αφορολόγητα –δηλαδή, 2600 ευρώ για τα έξοδα του ιδιωτικού οργανισμού, 200 δολάρια για τα διαδικαστικά και από 1500-2500 για τους δικηγόρους. Ο Dylan υιοθετήθηκε από τη Ρωσία, όμως οι Αμερικανοί θετοί γονείς του δεν τον θέλουν πια !
Στην αμερικανική αγορά, οι μικροί αυτοί άτυχοι άγγελοι, αποκαλούνται παιδιά από «δεύτερο χέρι». Οι οργανισμοί που τα εμπορεύονται μιλούν για «rehoming» (επαναστέγαση), παρόλο που ο όρος είναι αμφιλεγόμενος. Συνήθως η λέξη χρησιμοποιείται για τα ζώα που αναζητούν μια δεύτερη οικογένεια. Όπως σε μια πραγματική αγορά μεταχειρισμένων ειδών τα παιδάκια «από δεύτερο χέρι» πωλούνται μισοτιμής. Έτσι, στις ΗΠΑ, μια υιοθεσία από το εξωτερικό κοστίζει από 10.000 έως 30.000 δολάρια, όμως η αλλαγή οικογένειας είναι πολύ φθηνότερη και, αρκετές φορές, οι θετοί γονείς που θέλουν στην κυριολεξία να ξεφορτωθούν το μικρό παιδί που υιοθέτησαν, το δίνουν και δωρεάν!
Και πού οφείλεται αυτό;
Αρκετοί από τους θετούς γονείς δεν ήταν έτοιμοι για να έχουν παιδιά, ενώ ορισμένες φορές δεν αναπτύσσονται οι δεσμοί εκείνοι που θα συμβάλλουν να δημιουργηθεί μια πραγματική οικογένεια . Μόνο στην Πολιτεία του Idaho, 15 με 20 παιδιά το μήνα είναι ανεπιθύμητα απο τους θετούς γονείς τους.
«Δεν έχω καταφέρει να δεθώ συναισθηματικά μαζί τους» έγραψε σε ένα φόρουμ συζήτησης μια γυναίκα που δεν επιθυμεί πια τα παιδιά που υιοθέτησε από μωρά και σήμερα είναι ηλικίας 5 και 6 ετών. «Θα ήθελα να τα αγαπήσω, όπως τα βιολογικά παιδιά μου, όμως δεν πιστεύω πώς θα μπορέσω» γράφει.
Σαν τον Dylan, στη σελίδα άλλου ιδιωτικού οργανισμού για παιδιά από «δεύτερο χέρι» στο Facebook χαζεύω τις όμορφες φωτογραφίες του Logan, του Tyler, του Derrick, του Adam, της Annie… Μέσα απο τις λίγες γραμμές που περιγράφουν την ιστορία τους, καταλαβαίνεις το δράμα που θα τα συνοδεύει για πάντα .
Στην Αμερική, μια οικογένεια που δεν τα καταφέρνει με το υιοθετημένο παιδί της -επειδή για παράδειγμα έχει δύσκολο χαρακτήρα- τις περισσότερες φορές αδυνατεί να το βάλει σε ίδρυμα για θεραπεία, γιατί το κόστος είναι απαγορευτικό. Εάν το παιδί υιοθετήθηκε στις ΗΠΑ, ορισμένες Πολιτείες πληρώνουν τα έξοδα, όχι όμως για τα ξένα. Οι θετοί γονείς μπορούν να ζητήσουν από τη Δικαιοσύνη την κρατική προστασία των παιδιών που δεν επιθυμούν άλλο με την προϋπόθεση να έχουν κατηγορηθεί ότι είναι ανίκανοι ή επικίνδυνοι για αυτά. Όπως, όμως, δεν θέλουν να τους προσάψουν το παραμικρό είναι πολύ πιο εύκολο να καταφύγουν στο ιντερνετ και στις σελίδες που ειδικεύονται στην «επαναστέγαση» παιδιών από «δεύτερο χέρι».
Πολλές φορές η «επαναστέγαση» επιτυγχάνεται με ένα απλό πληρεξούσιο στον συμβολαιογράφο, χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Για μια πιο επίσημη αλλαγή υπάρχει και το δικαστήριο που διενεργεί τους ελάχιστους δυνατούς ελέγχους στις οικογένειες που δείχνουν ενδιαφέρον.
Σε ειδικό φόρουμ συζήτησης στο Yahoo προτεινόταν κατά μέσο όρο ένα παιδί από «δεύτερο χέρι» κάθε εβδομάδα τα τελευταία 5 χρόνια, σύμφωνα με το Reuters που πριν από 9 μήνες δημοσίευσε μια συγκλονιστική έρευνα για την παράνομη αγοραπωλησία των υιοθετημένων παιδιών στις ΗΠΑ. Αρκετά παιδιά άλλαξαν, πολλές φορές, θετούς γονείς ενώ ορισμένα κατέληξαν στα χέρια παιδόφιλων και διεστραμμένων ατόμων.
Μετά την έρευνα του Reuters το Yahoo αναγκάστηκε να κλείσει το φόρουμ συζήτησης και 50 Πολιτείες ενίσχυσαν με περισσότερους ελέγχους την νομοθεσία υιοθεσιών. Τον Απρίλιο, η Πολιτεία του Wisconsin απαγόρευσε να μεσολαβούν για υιοθεσίες άτομα ή οργανισμοί που δεν έχουν ειδική κρατική άδεια, παιδιά να διαφημίζονται σαν εμπόρευμα ενώ οι θετοί γονείς που επιθυμούν να μεταβιβάσουν την γονική επιμέλεια σε άλλους θα πρέπει υποχρεωτικά να περνούν από το δικαστήριο. Ωστόσο, αρκετές Πολιτείες εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να κλείνουν τα μάτια στις αγγελίες αγοραπωλησίας παιδιών στο ιντερνετ…


aixmi.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις