Νέα μαρτυρία για τα εγκλήματα του «Αττίλα»: Εκτέλεσαν εν ψυχρώ 40 Ελληνοκύπριους
«Φύγετε» είπαν οι Τούρκοι σε ομάδα περίπου 40 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων στρατιωτών και όταν αυτοί απομακρύνθηκαν μερικές δεκάδες μέτρα, άρχισαν να τους πυροβολούν και δεν επέζησε ούτε ένας.
Η μαρτυρία προέκυψε από Τουρκοκύπριο ο οποίος ήταν παρών και
ο οποίος έμελλε ύστερα από πολλά χρόνια να τραυματιστεί σε ατύχημα και να εισαχθεί σε νοσοκομείο των ελευθέρων περιοχών, όπου
έτυχε περίθαλψης.
Η εικόνα που είχε για τους Ελληνοκύπριους ήταν αρνητική, μέχρι που Ελληνοκύπριοι γιατροί συνέβαλαν στο να κρατηθεί στη ζωή. Κατόπιν τούτου και επειδή έφερε βαρέως το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, αν και ο ίδιος δεν έλαβε μέρος στο συγκεκριμένο περιστατικό, μίλησε για τους σαράντα εκτελεσθέντες.
Οι Ελληνοκύπριοι στρατιώτες είχαν συλληφθεί και προφανώς δεν υπήρχε πρόθεση να εκτελεστούν. Μάλιστα, αν και τους είχαν δεμένα τα χέρια, σε κάποια στιγμή έφεραν μήλα και τους έδωσαν να φάνε.
Ο Τουρκοκύπριος που περιέγραψε τη σκηνή, θυμάται έναν Ελληνοκύπριο κάπως εύσωμο στον οποίο έδωσε και δύο μήλα τα οποία έβαλε στην τσέπη του, για να τα φάει αργότερα.
Σε κάποια στιγμή στη σκηνή έφτασε κάποιος ο οποίος αφού συνομίλησε με τον εκεί αξιωματικό, είπε στους συλληφθέντες να φύγουν. Ο Τουρκοκύπριος ανέφερε ότι αντελήφθη τι επρόκειτο να γίνει διότι, όπως εξήγησε, το να αφήσεις 40 ανθρώπους να πηγαίνουν στο πουθενά, μάλλον σε παγίδα τους στέλνεις.
Όταν απομακρύνθηκαν μερικές δεκάδες μέτρα οι συλληφθέντες, δόθηκε το σύνθημα και άρχισαν να τους πυροβολούν. Αυτούς τους σαράντα Ελληνοκύπριους αναζητούσαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που ασχολούνται με το θέμα των αγνοουμένων, όταν «έπεσαν» στους δεκαέξι Ελληνοκυπρίους αγνοουμένους της περιόδου 1963-1964.
Προφανώς ο πληροφοριοδότης δεν θυμόταν το ακριβές σημείο ταφής των σαράντα, οι οποίοι εξακολουθούν να αναζητούνται. Οι δεκαέξι Ελληνοκύπριοι που απήχθησαν και δολοφονήθηκαν από Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές την περίοδο 1963-1964 δολοφονήθηκαν σε χώρο που εχρησιμοποιείτο ως πεδίο βολής.
Στο μεταξύ, ομάδα πολιτών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον εντοπισμό αγνοουμένων υπέδειξε δύο σημεία στα οποία πιστεύεται ότι βρίσκονται θαμμένοι τρεις αγνοούμενοι της Τουρκικής εισβολής (στη μία περίπτωση) και άλλοι δύο σε άλλη περιοχή.
Στην περίπτωση που αφορά τους τρεις αγνοούμενους υπάρχουν δύο εκδοχές. Σύμφωνα με τη μία εκδοχή, όταν έσπασε η γραμμή της Μιας Μηλιάς και δεκάδες τουρκικά άρματα προέλαυναν προς την Αμμόχωστο, τρεις στρατιώτες επεχείρησαν να διαφύγουν επιβαίνοντας μοτοσυκλέτας.
Οι τρεις, φέρονται να δέχτηκαν πολυβολισμό από τουρκικό άρμα μάχης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν. Σύμφωνα με αξιόπιστη μαρτυρία που υπάρχει, οι τρεις παρέμειναν στο σημείο που δολοφονήθηκαν ίσως και τρεις μήνες μετά τη δολοφονία τους.
Οι τρεις βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από τον κύριο δόμο που οδηγούσε στην Αμμόχωστο, αλλά δεν ήταν πολύ κοντά στον δρόμο και έτσι όποιος διερχόταν από εκεί τους έβλεπε.
Όταν πέρασαν περίπου τρεις μήνες, είχαν εξαφανιστεί και προφανώς κάποιοι τους έθαψαν είτε επιτόπου είτε σε κοντινή απόσταση. Το σημείο της δολοφονίας τους υπεδείχθη και αν δεν ενημερώθηκε η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων θα ενημερωθεί σύντομα και θα ζητηθεί η διενέργεια εκσκαφής.
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, υπήρχαν τέσσερα άτομα στην περιοχή και όταν πολυβολήθηκαν, ο τέταρτος καλύφθηκε και προφανώς οι Τούρκοι θεώρησαν ότι σκοτώθηκαν και οι τέσσερις γι' αυτό και δεν μετέβησαν επιτόπου για να δώσουν τη χαριστική βολή, σε περίπτωση που ζούσε οποιοσδήποτε.
Ο τέταρτος που διεσώθη, φέρεται να έδωσε κατάθεση και να περιέγραψε τα γεγονότα. Εδώ και καιρό έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και διαμένει.
Όπως προκύπτει από ενδείξεις και πληροφορίες που διέρρευσαν κατά καιρούς, όταν έσπασε το μέτωπο της Μιας Μηλιάς, κληρωτοί στρατιώτες αλλά και έφεδροι, συνειδητοποιώντας ότι η μάχη ήταν άνιση, προσπάθησαν να περάσουν στις περιοχές που δεν ελέγχονταν από τους Τούρκους.
Πολλοί οι οποίοι επέλεξαν τον Πενταδάκτυλο για να διαφύγουν είτε μέσω των Βρετανικών Βάσων είτε μέσω άλλων σημείων τα κατάφεραν ενώ άλλοι που δοκίμασαν να περάσουν απευθείας στις ελεύθερες περιοχές δεν φάνηκαν τόσο τυχεροί, αφού, στο μεταξύ, Τούρκοι στρατιώτες που συνόδευαν τα άρματα μάχης, ακροβολίστηκαν και πυροβολούσαν ή συνελάμβαναν όποιον επιχειρούσε να περάσει στις ελεύθερες περιοχές.
άλλη περίπτωση αφορά δύο στρατιώτες που βρίσκονταν σε φορτηγό, το οποίο κτυπήθηκε προφανώς από βόμβα ναπάλμ και έγιναν «κάρβουνο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μάρτυρας που περνούσε από την περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στρατιώτες έμειναν στο σημείο, που σκοτώθηκαν για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα προτού μετακινηθούν για να θαφτούν. Εκτιμάται ότι θάφτηκαν σε λάκκο που βρίσκεται στην περιοχή που σκοτώθηκαν.
πηγη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου