Ένας «κροκόδειλος» στα Μέγαρα... 80 χρόνια πριν!

Κατά πάσα πιθανότητα, ο κροκόδειλος που κολυμπάει στο φράγμα Ποταμών Αμαρίου στο Ρέθυμνο δεν είναι ο πρώτος του είδους του, που πάτησε επί (νέο)Ελληνικού εδάφους.

Είχε προηγηθεί το «παράδοξον τέρας», το οποίο έκανε την εμφάνισή του στους βάλτους των Μεγάρων πριν από 80 χρόνια.
Όπως διαβάζουμε στην «Καθημερινή» της 2ας Οκτωβρίου 1934, το «τέρας», που «εις την μορφήν και το σχήμα ομοιάζει με κροκόδειλον»,  εντοπίστηκε από κυνηγό στη βαλτώδη περιοχή της μονής του Αγ. Ιεροθέου.
Ο κυνηγός το πυροβόλησε «άνευ αποτελέσματος» κι όταν η είδηση έγινε ευρύτερα γνωστή, σημειώθηκε «μεγάλη συρροή περιέργων», οι οποίοι έσπευσαν να δουν ή να φωτογραφήσουν «το τέρας».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ηγούμενος της μονής προσέφερε 5.000 δραχμές (ποσόν το οποίο αντιστοιχούσε σε 4-5 μισθούς της εποχής) σε όποιον κατάφερνε να «φονεύση το τέρας».
Δεδομένου ότι τις επόμενες μέρες δεν δημοσιεύτηκαν άλλες πληροφορίες επί του θέματος, το πιθανότερο είναι ότι «το τέρας» του 1934 τη γλύτωσε από τους ανθρώπους - και όλα τα παρελκόμενα - σε αντίθεση με τον κροκόδειλο του Ρεθύμνου.
Το πλήρες δημοσίευμα από την «Καθημερινή» - 2 Οκτωβρίου 1934
Μεγαρείς βεβαιούν ότι συνήντησαν ένα τέρας παρά την μονήν Αγίου Ιεροθέου
Πώς το περιγράφουν οι ιδόντες
Κατά τηλεφωνήματα εκ Μεγάρων, ο κυνηγός κ. Κυρ. Πάνος επιμένει ότι εις την περιοχήν της μονής του Αγίου Ιεροθέου και παρά τα βαλτώδη μέρη αυτής είδε παράδοξον τέρας.
Ο κ. Πάνος, λέγει, ότι συνήντησε πράγματι μία φοράν, ενώ εκυνηγούσεν εις τους βάλτους, ένα τέρας και το εσκόπευσε άνευ όμως αποτελέσματος. Ο κ. Πάνος το περιγράφει ως εξής:
Είνε ένα τέρας που είς την μορφήν και το σχήμα ομοιάζει με τον κροκόδειλον. Είνε μήκους ενός και ημίσεως, το δε σώμα του καταλήγει εις την ουράν όπως και του κροκοδείλου.
Το δέρμα του αποτελείται από λέπια ωσάν εξ οστράκου, τόσον δε σκληρόν ώστε η σφαίρα του όπλου να μην ημπορή να το διαπεράσει αλλά να αποστρακίζεται. Έχει τέσσαρα κοντά πόδια και ένα τεράστιον κεφάλι.
Βάδιζε πολύ αργά. Αλλ' εκείνον που προκαλεί τον μεγαλύτερον τρόμον εις την θέαν του είναι το βλέμμα του. Έχει ένα περίεργον βλέμμα και περί αυτού ομιλούν όλοι όσοι το είδαν.
Εις την ενδιαφέρουσα πληροφορίαν του κ. Πάνου, κατά τας ιδίας εκ Μεγάρων πληροφορίας, έρχεται συμπληρωματικώς και η πληροφορία του αγροφύλακος κ. Λιώγρη, όστις επανειλημμένως συνήντησε το τέρας, ότι αποκλείεται η εκδοχή ότι πρόκειται περί κροκοδείλου.
Εξ αφορμής της σχετικής πληροφορίας, την οποίαν επιβεβαιούν και πολλοί άλλοι χωρικοί, σημειούται μεγάλη συρροή περιέργων, οι οποίοι σπεύδουν ή να ιδούν ή να φωτογραφήσουν το τέρας.
Υπάρχει η πληροφορία, χωρίς εν τούτοις να επιβεβαιούται, ότι ο ηγούμενος της μονής υπεσχέθη αμοιβήν 5.000 δραχμών εις όποιον φονεύσει το τέρας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις