Επιχείρηση “ρετουσάρισμα” της Αριστεράς

 
Ενδείξεις ότι, μετά τη Χρυσή Αυγή, το συστημικό κατεστημένο σχεδιάζει μια ανάλογη επιχείρηση για την Αριστερά

του system failure

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα σταθερό προβάδισμα για το κυριότερο κόμμα της Αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα της και έτσι αναμένεται ότι, για παν ενδεχόμενο, θα φροντίσει να επιταχύνει τα νέα σκληρά μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ, που έστειλαν το μήνυμα, για άλλη μια φορά, ότι η Ελλάδα έχει να κάνει ακόμα πολλά.

Παράλληλα με την τακτική της "καμένης γης" που θέλει να παραδώσει στην επόμενη κυβέρνηση, το συστημικό κατεστημένο επιχειρεί και μια απόπειρα "ρετουσαρίσματος" της Αριστεράς στην Ελλάδα, με σκοπό την σταδιακή της "εξημέρωση" και "στρογγύλεμα των ακραίων" και εχθρικών προς το σύστημα, θέσεων της και αυτό δείχνει μάλλον ότι, κάποιες κρυφές δημοσκοπήσεις ή εκτιμήσεις, δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με μεγαλύτερη διαφορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και στο εξωτερικό, ορισμένοι αναγνωρίζουν την διαφορετική προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, οι οποίες υιοθετήθηκαν ακόμα και από τους Σοσιαλδημοκράτες ως αναπόφευκτες και αναγκαίες. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η ανάλυση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο, Leo Panitch, μιλώντας στο Αμερικανικό δίκτυο REAL NEWS (http://adiritos.blogspot.gr/2014/01/syriza-succeeds-in-greece-by.html). Ο Panitch υποστηρίζει μάλιστα ότι, ακριβώς λόγω αυτής του της στάσης, ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε προβάδισμα απέναντι στα νεοφιλελεύθερα κόμματα της κυβέρνησης.

Φαίνεται λοιπόν ότι, αυτό που ίσως φοβάται η Ευρωπαϊκή οικονομικοπολιτική ελίτ, ενόψει και των ευρωεκλογών, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για τα άλλα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ντόμινο ανεπιθύμητης και ανεξέλεγκτης ανόδου μιας πλήρους αποστασιοποιημένης από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Έτσι, μετά την κίνηση Γεωργιάδη, που έτεινε "χείρα φιλίας" προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το "καλό της πατρίδος", αφού φρόντισε βέβαια να υποδείξει υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να γίνει μια πιθανή συνεργασία, ήρθε η δημοσκόπηση του "Έθνους της Κυριακής" με βάση την οποία, περίπου έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν υπέρ του συμβιβασμού Δεξιάς και Αριστεράς προκειμένου να συγκυβερνήσουν.

Δεν είναι επίσης τυχαίο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια ελαφρώς ηπιότερη μεταχείριση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από τους συστημικούς "δημοσιογράφους" των μεγάλων ΜΜΕ, οι οποίοι παίζουν το δικό τους κεντρικό ρόλο σ'αυτή την προσπάθεια "εξημέρωσης" της Αριστεράς.
 
 failedevolution

Ο Τσίπρας από τη μεριά του, φαίνεται ότι σ'αυτή τη φάση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, ώστε να πείσει ότι είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί με πιο φιλοσυστημικές πολιτικές, καθησυχάζοντας και το Βερολίνο, προκειμένου να αντέξει τον πόλεμο που θα δεχθεί σε περίπτωση που ηγηθεί μιας αντιμνημονιακής κυβέρνησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις