20.000 τετραγωνικά μέτρα μυστικών, στα έγκατα της Γης!
Πριν από δέκα χρόνια στην Μπαλακλάβα, πόλη κοντά στη Σεβαστούπολη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό ένα άκρως απόρρητο στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης εργοστάσιο επισκευών υποβρυχίων.
Η απόφαση για την κατασκευή του εργοστασίου πάρθηκε από τη σοβιετική κυβέρνηση, μετά το βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945 από τις ΗΠΑ. Το σχέδιο κατασκευής οχυρωμένου υπόγειου συγκροτήματος είχε εγκριθεί προσωπικά από τον Στάλιν.
Το 2003 το εργοστάσιο έγινε μουσειακό συγκρότημα. Για το συγκρότημα αυτό διηγήθηκε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο διευθυντής του Σεργκέι Κρουγκλόφ.
- Είναι το μοναδικό στο είδους του υπόγειο οχυρωμένο έργο υποδομής. Στη Μπαλακλάβα είχε κατασκευαστεί συγκρότημα από μερικές εγκαταστάσεις και έργα υποδομής. Υπάρχει εδώ υποθαλάσσιο κανάλι, στο οποίο μπορούσαν να σταθμεύουν ταυτόχρονα 6-7 υποβρύχια του σχεδίου 613, σπάνια βάση επισκευής τεχνικού εξοπλισμού, η οποία εξασφάλιζε την επισκεύη όλου του υποβρυχίου και πολλά άλλα.
Στο συγκρότημα περιλαμβανόταν επίσης μια τεράστια δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων και χώροι καθημερινής χρήσης. Όλα αυτά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επίσης και ως υπόγειο καταφύγιο σε περίπτωση ατομικής επίθεσης. Εδώ βρισκόταν επίσης και ειδικό πυρηνικό στρατιωτικό οπλοστάσιο κεφαλών για τορπίλες.
Ήταν μυστική εγκατάσταση μέσα στο μυστικό συγκρότημα: η Σεβαστούπολη ήταν κλειστή πόλη. Μέσα της βρισκόταν και μια άλλη κλειστή πόλη - η Μπαλακλάβα. Μέσα στη Μπαλακλάβα βρισκόταν η μυστική εγκατάσταση 825. Μέσα στην εγκατάσταση 825 βρισκόταν ειδικό έργο υποδομής για την ύπαρξη του οποίου δεν γνώριζαν ούτε και οι εργαζόμενοι αυτού του συγκροτήματος - το οπλοστάσιο μαχητικών πυραύλων.
Η έκταση του συγκροτήματος ανέρχεται σε 19.500 τετραγωνικά μέτρα. Σήμερα παρουσιάζουμε περίπου 40% αυτού του έργου υποδομής. Τώρα διευρύνουμε τους εκθεσιακούς χώρους, ανοίγοντας τα συνεργεία ναρκών και τορπίλων όπου προηγουμένως προετοιμάζονταν οι τορπίλες. Στα συνεργεία αυτά υπάρχει μικρή πισίνα όπου κατεβάζονταν οι τορπίλες και από τις φυσαλίδες καθοριζόνταν η στεγανότητά τους. Αποκαθιστούμε τώρα όλα αυτά.
Τι διηγείται το συγκρότημα, που μετατράπηκε σε μουσείο, στους επισκέπτες του;
- Το αποκαλέσαμε «Μουσείο του Ψυχρού Πολέμου». Γίνεται λόγος για την περίοδο που αρχίζει με τον λόγο του Τσώρτσιλ στο Φούλτον, που έδωσε το σήμα εκκίνησης της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων και τελειώνοντας με την διάσπαση της ΕΣΣΔ. Ξέρετε, η αντίδραση σχεδόν όλων των επισκεπτών είναι περίπου η ίδια - μόνο η Σοβιετική Ένωση μπορούσε να δημιουργήσει τέτοιο συγκρότημα.
Προς την ικανοποίησή μας, το συγκρότημα αυτό δεν ήταν συνδεδεμένο ούτε με τις πολεμικές επιχειρήσεις, ούτε και με την εξόντωση ανθρώπων. Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να το χρησιμοποιούμε ως πολιτιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο.
Στο μέλλον, σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε τρεις διαδρομές για τους επισκέπτες μας. Μια – ενημερωτική, διαρκείας μιας ώρας. Η δεύτερη θα περάσει μέσα από το κανάλι στο εσωτερικό χώρο, όπου οι επισκέπτες θα γνωριστούν με τα εκθέματά μας. Η τρίτη διαδρομή θα περάσει μέσα από το μουσείο της ιστορίας της υδραϊκής ναυτιλίας, μέσα από τα συνεργεία ναρκών και τορπίλων, τον κινηματογράφο, τις εκθέσεις «Καταδρομικές δυνάμεις» και «Ιστορία του Στόλου υποβρυχίων». Προετοιμάζουμε επίσης με τη συμμετοχή των συναδέλφων μας από άλλες ρωσικές περιοχές μια νέα έκθεση με την επωνυμία «Πυρηνική ασπίδα της ΕΣΣΔ», όπου θα παρουσιάσουμε τα εκμαγεία διαφόρων πυρηνικών όπλων, πολυάριθμες συσκευές ελέγχου και πολλά άλλα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου