Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΗΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ "ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ" ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ....!!!
Οι ενοικιαστές στην Ελλάδα
είναι οι πιο ζορισμένοι της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Eurostat. Κι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμα αναζητά τη φόρμουλα για να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση, στις μέχρι τώρα συζητήσεις δεν έχουν ακουστεί χειροπιαστά μέτρα για τη μείωση των ενοικίων, που ιδίως στην Ελλάδα αυξάνονται δραματικά.Η έκθεση της Eurostat εστιάζει στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη στέγαση και στην ενοικίαση, με βάση τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία για το 2023.
Το 4 ,9% των ατόμων ηλικίας 16 ετών και άνω στην ΕΕ ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν δυσκολίες στέγασης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Για τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, τα ποσοστά όσων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης είναι σχεδόν διπλάσια, στο 8,5%. Αντίστοιχα, δυσκολίες ενοικίασης αντιμετωπίζει το 13% του πληθυσμού άνω των 16 ετών και το 23,3% όσων βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας.
Δυσκολίες στέγασης
Οι δυσκολίες στέγασης είναι μια μορφή
στεγαστικής επισφάλειας, που δεν ταυτίζεται απόλυτα με την αστεγία.
Αναφέρεται σε καταστάσεις στις οποίες ένα άτομο δεν είχε δικό του σπίτι
(είτε ιδιόκτητο είτε ενοικιαζόμενο) και αναγκάστηκε να μείνει με φίλους ή
συγγενείς, να χρησιμοποιήσει καταλύματα έκτακτης ανάγκης ή προσωρινά
καταλύματα, να ζήσει σε χώρο που δεν προοριζόταν για μόνιμη κατοικία ή
να κοιμηθεί σε δημόσιο χώρο. Εξαιρούνται όσοι εγκατέλειψαν προσωρινά το
σπίτι τους λόγω έκτακτων συνθηκών (π.χ. φυσικές καταστροφές), αλλά έχουν
μόνιμη κατοικία να επιστρέψουν.
Όπως διευκρινίζεται, τα στοιχεία της Eurostat αφορούν μόνο όσους ζουν σε ιδιωτικά νοικοκυριά. Αρα εξαιρούνται εκ προοιμίου κατηγορίες πληθυσμού που ζουν σε ιδρύματα, οίκους ευγηρίας, πρόσφυγες σε καμπ φιλοξενίας κ.ά. Επίσης όπως διευκρινίζει και η ΕΛΣΤΑΤ, στις αντίστοιχες στατιστικές υποεκπροσωπούνται πληθυσμιακές ομάδες που κατά τεκμήριο είναι φτωχές.
Αποκούμπι η οικογένεια
Στην κατηγορία «δυσκολίες στέγασης» η
Ελλάδα βρίσκεται αισθητά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με 1,9%
να αναφέρουν ότι βρέθηκαν κάποια περίοδο της ζωής τους χωρίς μόνιμη
στέγη. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 3,3% για τα άτομα που βρίσκονται σε
κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού.
Τα χαμηλά ποσοστά δυσκολίας στέγασης στην Ελλάδα πιθανόν έχουν να κάνουν με τους ισχυρούς ακόμα οικογενειακούς δεσμούς. Οι νέοι που ζουν με τους γονείς τους και μετά τα 30, δεν καταγράφονται στις στατιστικές ως άτομα με δυσκολίες στέγασης. Όμως στην πράξη, η αναγκαστική συγκατοίκηση με τους γονείς οφείλεται ακριβώς στη δυσκολία αυτόνομης διαβίωσης. Τα τσουχτερά ενοίκια, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και το υψηλό κόστος ζωής, καθηλώνουν τους νέους της Ελλάδας στα εφηβικά τους δωμάτια.
Τα υψηλά ποσοστά ατόμων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης δεν συνδέονται απαραίτητα με το βιοτικό επίπεδο κάθε χώρας, αλλά με τη διάρθρωση του κοινωνικού ιστού.
https://sxolianews.blogspot.com/2024/10/blog-post_13.html?m=1
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσχετο με το άρθρο αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους ήρωες μας.
13/10/1904, θάνατος του Παύλου Μελά. 120 χρόνια πριν αλλά τόσο επίκαιρος...
Αριμνηστος