Foreign Affairs: Εάν ο Trump εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ θα διαλύσει το ΝΑΤΟ και θα αποσύρει τα πυρηνικά από την Ευρώπη

Foreign Affairs: Εάν ο Trump εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ θα διαλύσει το ΝΑΤΟ και θα αποσύρει τα πυρηνικά από την Ευρώπη 

 Το ΝΑΤΟ γιόρτασε

την 75η επέτειό του τον Απρίλιο 2024, αλλά υπάρχει αυξανόμενη «ανησυχία» ότι ήταν η τελευταία που οι ΗΠΑ διαδραμάτισαν εξέχοντα ρόλο στη συμμαχία, σύμφωνα με το Foreign Affairs.
Και αυτό τη στιγμή που ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία Donald Trump, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden συνεχίζει να θεωρεί το ΝΑΤΟ απομεινάρι του παρελθόντος.
«Οι υποστηρικτές του Trump υποστηρίζουν ότι μπλοφάρει για να πιέσει την Ευρώπη να ξοδέψει περισσότερα για την άμυνα.
Ωστόσο, πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ που συνεργάστηκαν στενά με τον Trump για το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της θητείας του, είναι πεπεισμένοι ότι θα αποχωρήσει από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, εάν επανεκλεγεί.

Θυμωμένος ο Trump


Ο Τrump είναι πολύ θυμωμένος με τους πιο μετριοπαθείς συμβούλους, που κατά κάποιον τρόπο τον συγκράτησαν στην πρώτη του θητεία.
Αν φτάσει στον Λευκό Οίκο το 2025, τα προστατευτικά κιγκλιδώματα θα είναι κατεβασμένα», αναφέρει το Foreign Affairs.
Τον Δεκέμβριο του 2023, το Κογκρέσο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στον Πρόεδρο να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, είτε με ψήφους 2/3 στη Γερουσία είτε βάσει ψηφίσματος και των δύο σωμάτων.
Αλλά ο Trump μπορεί επίσης να το αγνοήσει αυτό, υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος έχει ήδη εκφράσει τις αμφιβολίες του για τη βούληση να συμμορφωθεί με το Άρθρο 5 για τη συλλογική άμυνα.
Το δημοσίευμα εξηγεί ότι ο Trump μπορεί «να αποδυναμώσει δραματικά τη συμμαχία χωρίς να την εγκαταλείψει επισήμως».

Πώς θα διαλύσει το ΝΑΤΟ


Για να το πετύχει αυτό, χρειάζεται μόνο να περικόψει τη χρηματοδότηση, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Ευρώπη και να μπλοκάρει σημαντικές αποφάσεις στο ανώτατο διαβουλευτικό όργανο του ΝΑΤΟ.
Εάν ο Trump επανεκλεγεί και συνεχίσει με τη θέση του κατά του ΝΑΤΟ, «το πρώτο θύμα θα είναι η Ουκρανία», καθώς αντιτίθεται σταθερά στην πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδυναμώσουν ή τερματίσουν την αμυντική τους βοήθεια προς την Ευρώπη υπό τον Trump οι ευρωπαϊκές χώρες θα αισθάνονται πιο ευάλωτες και μπορεί να γίνονται όλο και πιο απρόθυμες να στείλουν στην Ουκρανία τις δικές τους ζωτικής σημασίας στρατιωτικές προμήθειες.
Με τις δραματικές περικοπές της βοήθειας, το Κίεβο θα μπορούσε να αναγκαστεί να διαπραγματευτεί μια δυσμενή συμφωνία με τη Μόσχα που θα άφηνε την Ουκρανία ένα κράτος στρατιωτικά και οικονομικά ευάλωτο στη Ρωσία», προειδοποιεί το δημοσίευμα.
Επιπλέον, οι χώρες του ΝΑΤΟ δαπανούν τώρα συλλογικά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, αλλά ελλείψει αμερικανικής υποστήριξης, οι ευρωπαϊκοί στρατοί θα είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένοι, εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι για να πολεμήσουν έναν μεγάλο αντίπαλο όπως η Ρωσία, σύμφωνα με το Foreign Affairs.
Κατά τη γνώμη των συντακτών του άρθρου, η Ευρώπη παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις ΗΠΑ σε αρκετούς σημαντικούς τομείς.
Σχετικά με τα πυρηνικά όπλα, το περιοδικό λέει ότι εάν η Ουάσιγκτον εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, η διάβρωση της πυρηνικής αποτροπής θα επιδεινώσει σοβαρά το πρόβλημα της συμβατικής άμυνας στην Ευρώπη.
nato_flag_1.JPG
Θα επικρατήσει ανασφάλεια στην Ευρώπη

«Τα πυρηνικά όπλα στηρίζουν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους και οι πυρηνικές τους ικανότητες αποτελούν το θεμέλιο της ικανότητας του ΝΑΤΟ για αποτροπή. Εάν ο Trump κλείσει την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα, η Ευρώπη θα πρέπει να βασιστεί σε λιγότερες από 600 βρετανικές και γαλλικές στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές, ένα κλάσμα της συνολικής δύναμης της Ρωσίας που ξεπερνά τις 5.000 στρατηγικές και τακτικές πυρηνικές κεφαλές», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, οι συντάκτες πιστεύουν ότι χωρίς την αμερικανική ηγεσία, θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η συνοχή μεταξύ των άλλων μελών του ΝΑΤΟ.
Από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, στη διοικητική δομή του Οργανισμού ήταν πάντα επικεφαλής ένας Αμερικανός στρατηγός, ο οποίος επιβλέπει τις στρατιωτικές δραστηριότητες όλων των μελών.
Το περιοδικό προσθέτει ότι είναι απίθανο κάποια άλλη χώρα να μπορέσει να εκπληρώσει αυτή τη λειτουργία στο κατάλληλο επίπεδο.
Το Foreign Affairs προειδοποιεί επίσης ότι εάν ο Trump αποσύρει τις ΗΠΑ από το χάος στην Ουκρανία που δημιούργησε η κυβέρνηση Biden, «η ζημιά δεν θα περιοριστεί στην Ευρώπη» και η αμερικανική παγκόσμια επιρροή στην Ασία και τη Μέση Ανατολή θα μειωθεί δραστικά.
«Προς το παρόν, οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στην Ασία, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ενισχύονται ενόψει των κινεζικών προκλήσεων.
Αλλά η έλλειψη εμπιστοσύνης στις δεσμεύσεις των ΗΠΑ μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει ορισμένες από αυτές τις χώρες να επιδιώξουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων για να αντισταθμίσουν τα πυρηνικά πλεονεκτήματα της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, υπονομεύοντας την εύθραυστη σταθερότητα που επικρατεί στην περιοχή εδώ και δεκαετίες», συνεχίζει το δημοσίευμα
«Η μείωση της επιρροής των ΗΠΑ θα είχε επίσης σημαντικές συνέπειες στη Μέση Ανατολή, όπου χρειάζονται αμερικανικές δυνάμεις και συνασπισμοί για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών», επισημαίνει το Foreign Affairs.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times, Philadelphia Inquirer και Siena College, ο δισεκατομμυριούχος προηγείται του Biden σε κάθε πολιτεία – κλειδί, συμπεριλαμβανομένων της Αριζόνα, της Πενσυλβάνια, της Νεβάδα, της Τζόρτζια και του Μίσιγκαν, εκτός από το Ουισκόνσιν, όπου ο σημερινός πρόεδρος προηγείται οριακά.
Αν και τα αμερικανικά γεράκια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του περιοδικού Foreign Affairs, προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν την παγκόσμια επιρροή εγκαταλείποντας την Ουκρανία, αυτό συμβαίνει μόνο επειδή υποστηρίζουν την ιδέα ότι η παγκόσμια επιρροή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με στρατιωτική δύναμη και όχι με οικονομικά και πολιτιστικά μέσα.
affairs.JPG
















ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις