Η ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ
«Ιδού η αρχαία ιστορία αυτού του λαού(εννοεί τους Αρμένιους).
Ο Ιάσων κατά τη Αργοναυτική εκστρατεία ξεκινώντας από τις Παγασές (σημερινός Βόλος), διέσχισε το Αιγαίο Πέλαγος, πέρασε τον Ελλήσποντο, διέσχισε τον Εύξεινο Πόντο και έφτασε στην Κολχίδα.
Από εκεί έχοντας μαζί του τον Θεσσαλό ήρωα Άρμενο, προχώρησε για την Κασπία θάλασσα. Γύρισε όλη την Ιβηρία, καθώς και μεγάλο μέρος της Αρμενίας και της Μηδίας.
Ο Άρμενος καταγόταν από την πόλη Αρμένιο, στη λίμνη Βοιβηίδα (Κάρλα), ανάμεσα στις Φερές (Βελεστίνο) και τη Λάρισα.
Αυτός άφησε το όνομα στην Αρμενία.
Ακόμη και το Αρμένικο ρούχο το θεωρούν Θεσσαλικό.
Πρόκειται για ποδήρεις χιτώνες (μακριούς χιτώνες που έφταναν ως τα πόδια), που τους λένε Θεσσαλικούς και έχουν ζώνη ψηλά στο στήθος. ‘Έπρεπε να είχαν ένα παράξενο στόλισμα επάνω τους. Οι Θεσσαλοί φορούσαν μακριά ρούχα, ευλόγως, επειδή κατοικούν, αυτοί τους πλέον βόρειους και ψυχρούς τόπους.
Θεωρούν επίσης ότι ονόμασαν έτσι τον Αράξη (ποταμός που διασχίζει την Αρμενία), οι σύντροφοι του Αρμένου από την ομοιότητα που παρουσιάζει με τον Πηνειό, και του έδωσαν, μάλιστα, το ίδιο όνομα, αφού κι ο Πηνειός λεγόταν Αράξης «σχίστης» δηλαδή, επειδή διαχώρισε την Όσσα (Κίσσαβο) από τον Όλυμπο, και το ρήγμα το είπαν Τέμπη.
Το ίδιο και ο αρμένικος Αράξης κατεβαίνει από τα βουνά, και παλιά γινόταν πολύ φαρδύς και γέμιζε τις πεδιάδες παρακάτω, χωρίς να έχει πουθενά διέξοδο.
Ο Ιάσων τότε μιμήθηκε εκείνο που έγινε στα Τέμπη και δημιούργησε το άνοιγμα από όπου πέφτει σήμερα το νερό στην Κασπία θάλασσα. Έτσι φανερώθηκε η Αραξηνή πεδιάδα, από όπου περνάει το ποτάμι, όπως και η Θεσσαλική πεδιάδα».
Αναφέρει λοιπόν ο Στράβων (πηγή: Γεωγραφικά ΙΑ, Εκδόσεις Κάκτος «ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ):
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου