''Υφεση-σοκ στην Ελλάδα το 2020'' λόγω Covid-19 ''βλέπει'' η Morgan Stanley - Αναλυτές: ''Δεν έχουμε δει τα χειρότερα''

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η Morgan Stanley αναφέρει
πως η ύφεση που θα φέρει η πανδημία, τόσο λόγω των έκτακτων οικονομικών μέτρων, όσο και λόγω της αναστολής της λειτουργίας της αγοράς, υπολογίζεται στο 5,3%, ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει να μειώνεται εκ νέου στο 0% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο -1,3%.
Παρ΄όλα αυτά, η ίδια πηγή εκτιμά ότι οι προοπτικές της οικονομίας της χώρας είναι πολύ καλές και ότι το 2021 θα «σβήσει» τις αρνητικές επιδράσεις της «χρονιάς του κορωνοϊού». Η Morgan Stanley τοποθετεί την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 6,3% για το 2021, γεγονός που θα σβήσει τις αρνητικές επιπτώσεις της χρονιάς που διανύουμε. Ταυτόχρονα, προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό 0,3%. Τα δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ θα μειωθεί και πάλι στο 174,3% το 2021. 


Για την Ευρωζώνη, η Morgan Stanley αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος, με αυξημένους κινδύνους όμως για καθοδική αναθεώρηση. Βέβαια, τονίζει ότι η ισχυρή ανταπόκριση από την ΕΚΤ, η οποία πρόσθεσε το ποσό ύψους 750 δισ. ευρώ στην ποσοτική χαλάρωση σε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης, «είναι αρκετή για τώρα». 
Θετικά είναι και τα εθνικά δημοσιονομικά πακέτα, που ανέρχονταν στο 1% του ΑΕΠ, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μιας κοινής δημοσιονομικής δράσης - ίσως συμφωνία σχετικά με την είσοδο στον ESM, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να βοηθήσουν τις οικονομίες τους μέσω της επιδημίας.

Τι αναφέρουν ξένοι αναλυτές:

Οι αγορές δεν έχουν πιάσει πάτο ακόμη, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε ανάταση σύντομα, παρότι χρειάζονται 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση της οικονομίας, υποστηρίζει ο κορυφαίος αναλυτής της Guggenheim Partners, Minerd. 

«Ακόμη οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για να αγοράσει κανείς μετοχές» επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι η αναταραχή που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά αποτελεί έναν συνδυασμό του κορωνοϊού αλλά και του χρέους που έχουν σωρεύσει οι εταιρείες.
«Η αναταραχή της οποίας γινόμαστε μάρτυρες οφείλεται στην απομόχλευση που επιχειρείται σήμερα» υποστήριξε.

Στην έκθεσή του, ο αναλυτής της Guggenheim επανέλαβε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής πρέπει να κάνουν περισσότερα από όσα έχουν ήδη σχεδιαστεί για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να εμποδίσουν την ταχεία εξάπλωση του COVID-19.
«Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed θα πρέπει να φτάσει 4,5 τρισεκατομμύρια»
έγραψε, επισημαίνοντας ότι τα κεφάλαια αυτά θα προστεθούν σε όλα τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η αμερικανική κεντρική τράπεζα.

Η υψηλή συχνότητα μετάδοσης του κορωνοϊού υποδεικνύει πως τη ζωή όπως την ξέραμε πρέπει να την ξεχάσουμε, είπε ο Minerd, συμπληρώνοντας: «Σίγουρα δεν θα έχουμε επανέλθει τις επόμενες 30 ημέρες, από τη στιγμή μάλιστα που η χώρα δεν έχει μπει σε καραντίνα».

«Ακόμα κι αν το Κογκρέσο εγκρίνει το σύνολο της απαραίτητης νομοθεσίας, θα πρέπει να περιμένουμε ότι η αγορά θα είναι ευάλωτη για άλλους έξι μήνες» κατέληξε ο αναλυτής της Guggenheim.
















ΠΗΓΗ 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις