Τους μάζεψαν για…«ιδιαίτερα»; Οι νέες οδηγίες που δόθηκαν στο παγκόσμιο συνέδριο
Το Παγκόσμιο Επιστημονικό Φόρουμ, έφερε για τέσσερις μέρες στη Βουδαπέστη, πάνω από 1000 επιστήμονες από 120 χώρες. Θέμα της ιδιαίτερης αυτής συγκέντρωσης είναι η ηθική και η ευθύνη
της επιστήμης.
Μεγάλο βάρος δόθηκε στο δεύτερο σκέλος, αφού όπως ειπώθηκε λαϊκιστές πολιτικοί και ψευδεπίγραφες ειδήσεις αμφισβητούν σε καθημερινή βάση τα πορίσματα επιστημονικών ερευνών. Ωστόσο ακούστηκε πως μερίδιο ευθύνης σε αυτό φέρει και η επιστήμη.
Συμφωνα με τον πρόεδρο της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών Λάζλο Λόβατς, η επιστήμη δεν επικοινωνεί τα συμπεράσματά της με τον δέοντα τρόπο.
Όπως δήλωσε στο euronews, «αν πω, για παράδειγμα, πως υπάρχει κατά 90% η πιθανότητα να συμβεί μια μεγάλη καταστροφή λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, αυτό δεν θα σημαίνει πως πρόκειται για ένα απολύτως αποδεδειγμένο επιστημονικό πόρισμα.
Ο κόσμος μπορεί να διαφωνήσει, υπάρχει κατά 10% η πιθανότητα αυτό να μη συμβεί. Όμως, αν μου πει κάποιος ότι, αν βγω έξω, υπάρχει 90% πιθανότητα να πεθάνω, τότε προφανώς θα κάτσω σπίτι».
Σύμφωνα με την αρχισυντάκτρια του περιοδικού Nature Μαγκνταλένα Σκίπερ, ακόμη και στο παρόν αρνητικό πολιτικό περιβάλλον, τα γεγονότα θα επικρατήσουν.
«Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνουμε ρεπορτάζ για τις ανακαλύψεις μας με τον πιο διαφανή και προσεκτικό τρόπο, έτσι ώστε εκείνοι που έχουν αμφιβολίες να δουν αμέσως γιατί βγαίνει το εκάστοτε συμπέρασμα», επεσήμανε η Σκίπερ στο euronews.
Αν και δεν έγιναν ακόμη γνωστές περισσότερες δηλώσεις, βλέπουμε πως πράγματι φαίνεται να δόθηκαν κάποιου είδους οδηγίες ως προς τη μέθοδο πειθούς, κυρίως απέναντι στους αντιρρησίες. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, πρέπει να δίνεται βάση στην παράθεση αποδεικτικών στοιχείων μαζί με την ταυτόχρονη χρήση συμπληρωματικών φράσεων όπως «αυτό δεν σημαίνει πως πρόκειται για ένα απολύτως αποδεδειγμένο επιστημονικό πόρισμα».
Όπως επίσης καταλαβαίνουμε, τέτοιου είδους επιχειρήματα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για να πείσουν τους ανθρώπους πως υπάρχει η περιβόητη κλιματική αλλαγή/Κλιματική Κρίση.
Κλείνει μάλιστα και με μια προσδοκία, να επικρατήσουν τα «γεγονότα» έναντι των «ψευδών ειδήσεων».
Ποια είναι όμως τα «γεγονότα» και ποιες οι «ψεύτικες ειδήσεις»;
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου