Καρκίνος, στειρότητα, ψυχικές διαταραχές: Οι επιπτώσεις των νατοϊκών βομβαρδισμών

Καρκίνος, στειρότητα, ψυχικές διαταραχές: Οι επιπτώσεις των νατοϊκών βομβαρδισμών

Επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις της επιδρομής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, σχεδιάζει η Σερβία, προκειμένου να αποδείξει ότι η επιδείνωση της υγείας των πολιτών σχετίζεται με
τις βόμβες του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με Σέρβους ογκολόγους, αυξητική είναι η τάση της εμφάνισης καρκίνου στη χώρα, ενώ αυξάνονται και τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών. Ανησυχητικά είναι επίσης τα στοιχεία για τη στειρότητα, τα αυτοάνοσα νοσήματα και τις ψυχικές διαταραχές.


«Είκοσι χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, παρατηρούμε μια αύξηση στις ογκολογικές ασθένειες (…) όπως λεμφώματα και λευχαιμία και μετά στους καρκινικούς όγκους. Το πιο τραγικό είναι ότι σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, έχουμε 2,5 φορές περισσότερα παιδιά με καρκίνο».
Αυτό λένε τα ιατρικά δεδομένα της Σερβίας, δυο δεκαετίες μετά την «ανθρωπιστική επιχείρηση» του ΝΑΤΟ εναντίον της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (FRY), σύμφωνα με την καθηγήτρια Ντάνικα Γκρούτζιτσιτς, επικεφαλής του τμήματος Νευροογκολογίας του Ιατρικού Κέντρου Σερβίας. Πάντως, δεν είναι μόνο οι καρκίνοι που έχουν αυξηθεί.
«Το δεύτερο πρόβλημα είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε μια κλίνη ελεύθερη στην Κλινική Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας. Δεν ήταν έτσι παλαιότερα», τόνισε η Γκρούτζιτσιτς μιλώντας στο Sputnik. Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με την καθηγήτρια, μετά τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς έχει αυξηθεί η στειρότητα.
«Έχουμε 100% αύξηση στην ανδρική στειρότητα. Από τα 100 ζευγάρια που λάμβαναν θεραπεία για προβλήματα γονιμότητας στο παρελθόν, στο 40% υπήρχε πρόβλημα στη γυναίκα, στο 20% στον άνδρα ενώ για το 40% δεν ήταν ξεκάθαρο που υπάρχει πρόβλημα. Σήμερα, το 40% των περιπτώσεων αφορούν πρόβλημα στη γυναίκα, 40% στον άνδρα και ένα 20% είναι άγνωστη η αιτία», εξήγησε.
Στη Σερβία, 20,000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο και περισσότεροι από 30.000 νοσούν. Περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο δαπανώνται για φαρμακευτική αγωγή για καρκίνο, ενώ πριν από έξι χρόνια δαπανήθηκαν 9,6 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Σερβική Καρκινολογική Εταιρία με βάση τις πληροφορίες της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Σερβίας «Dr. Milan Jovanovic Batut».
Το ποσοστό θνησιμότητας από καρκίνο στη Σερβία είναι μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη, γεγονός που εν μέρει είναι αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, σύμφωνα με τον ογκολόγο Σλόμπονταν Σίκαριτς από την Καρκινολογική Εταιρία.
Στους συμπαγείς όγκους που αποτελούν το 95% των καρκίνων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του προστάτη, του εγκεφάλου, του εντέρου ή τους γυναικολογικούς όγκους, η λανθάνουσα περίοδος κυμαίνεται από δέκα έως και τριάντα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Οι επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορούν να διαρκέσουν για ακόμη δέκα χρόνια», ανέφερε ο ογκολόγος.
Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, Ζάρκο Τρεμπτζεσανίν που εργάστηκε με παιδιά κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, η ψυχική κατάσταση πολλών Σέρβων άλλαξε μετά την νατοϊκή επίθεση. Περίπου το 8,8% έχουν σύνδρομο μετατραυματικού στρες.
Έρευνα που έγινε σε άμαχο πληθυσμό, διαπίστωσε σημαντική αύξηση του αριθμού των ψυχικών και ψυχολογικών προβλημάτων, ως άμεση συνέπεια των βομβαρδισμών.
«Είναι ενδεικτικό ότι 10 —15 χρόνια μετά, βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση στην χρήση ηρεμιστικών, κάτι που δείχνει καθαρά πόσο βαθιά έχουν τραυματιστεί οι άνθρωποι. Φυσικά, δεν πιστεύω ότι μόνο εδώ υπάρχει αύξηση, αλλά ίσως εδώ αυξάνεται πιο έντονα. Βλέπουμε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που βρίσκονται σε μια συνεχή κατάσταση νευρικού ενθουσιασμού ή σε απόλυτη απάθεια», εξήγησε ο ψυχολόγος.
Η σχέση αιτίου — αιτιατού μεταξύ των βομβαρδισμών και του ρυθμού αύξησης συγκεκριμένων ασθενειών στο σερβικό πληθυσμό, βρίσκεται στο μικροσκόπιο έρευνας συντονιστικού οργάνου του υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος της Σερβίας, το οποίο συστάθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 12 Ιουνίου, 2018.
Η εν λόγω επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν γιατροί, χημικοί αλλά και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, συλλέγει και αναλύει δεδομένα. Οι έρευνες γίνονται με βάση την διεθνή μεθοδολογία, ενώ το κατά πόσο θα αποτελέσουν βάση για νομικές ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ, είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι σερβικές αρχές.
Η νευροχειρουργός Ντάνικα Γκρούτζιτσιτς, είναι βέβαιη ότι είναι χρέος της Σερβίας προς την ανθρωπότητα αλλά και άλλα κράτη που επλήγησαν από τις επιθετικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, να ερευνηθούν οι συνέπειες και ανταποδειχθεί ότι συνδέονται με τους βομβαρδισμούς, κατά τους οποίους έγινε χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου.
«Η Σερβία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Ούτε η φτωχή Λιβύη, ούτε η Συρία, ούτε το Ιράκ, ούτε το Αφγανιστάν. Άρα πρέπει να το κάνουμε για όλο τον κόσμο για να δείξουμε για τι έγκλημα πρόκειται. Άλλωστε, σκόπιμα βομβάρδισαν τους εν λόγω στόχους, που είχαν σημειωμένους στο χάρτη τους ως υψηλούς κινδύνους. Αυτό σημαίνει ότι ξέρεις ότι προκαλείς περιβαλλοντική καταστροφή αλλά παρόλα αυτά βομβαρδίζεις. Μισό λεπτό, πρόκειται για γενοκτονία! Το ΝΑΤΟ είναι μια γενοκτονική οργάνωση».















 ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις