«Εφιάλτης στο δρόμο με τις Λεύκες»: Η αληθινή ιστορία – Ποιος ήταν ο πραγματικός Φρέντυ Κρούγκερ
1984. Η ταινία «A Nightmare on Elm Street» κάνει την εμφάνισή της στις κινηματογραφικές αίθουσες και ο πιο τρομακτικός παιδικός –και όχι μόνο- εφιάλτης συστήνεται
στο κοινό. Το όνομα αυτού, Φρέντυ Κρούγκερ.
Όλοι θυμόμαστε την ιστορία του παραμορφωμένου Φρέντυ με το χαρακτηριστικό καφέ δερμάτινο γάντι με τις μεταλλικές λεπίδες στο δεξί του χέρι, τον οποίο το σενάριο του Γουές Κρέιβεν ήθελε να μπαίνει στα όνειρα των εφήβων που αποτελούσαν στόχο του και που κατέληγαν τελικά νεκροί στο κρεβάτι τους.
Το remake της ταινίας το ’84 που έκανε πρεμιέρα το 2010, τον παρουσιάζει ως παιδεραστή που κακοποιούσε σεξουαλικά τα έφηβα θύματά του μέχρι τη στιγμή που κάποιοι γονείς τον ανακάλυψαν και του έβαλαν φωτιά προκειμένου να τον σκοτώσουν. To αρχικό σενάριο, ήταν σαφώς διαφορετικό.
Τελικά, ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Φρέντυ Κρούγκερ; Υπήρξε πράγματι; Και αν ναι, ποια ήταν η μορφή του;
Όλες αυτά τα ερωτήματα έχουν την απάντησή τους. Μόνο που η απάντηση αυτή είναι διαφορετική αναλόγως από τίνος το στόμα προέρχεται…Η αληθινή ιστορία που ενέπνευσε τον «Εφιάλτη στο δρόμο με τις Λεύκες»
Αν και πρόκειται για μία από τις δημοφιλέστερες σειρές ταινιών τρόμου, ελάχιστοι γνωρίζουν πως η ιστορία του Φρέντυ Κρούγκερ βασίστηκε σε αληθινά γεγονότα.Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Γουές Κρέιβεν έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή του πως ο σατανικός Φρέντυ «γεννήθηκε» στο μυαλό του όταν διάβασε στους «Los Αngeles Times» την ιστορία ενός μικρού μετανάστη από την Καμπότζη ο οποίος έχοντας γλιτώσει μαζί με την οικογένειά του από Πεδία Θανάτου και καταφύγει στις ΗΠΑ, αντιμετώπισε μια σειρά από εφιάλτες που επηρέασαν τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική του υγεία.
«Είχα διαβάσει ένα άρθρο στους LA Times, για μία οικογένεια η οποία είχε αποδράσει από τα Πεδία Θανάτου στην Καμπότζη και είχε καταφέρει να φτάσει στις ΗΠΑ. Τα πράγματα πήγαιναν καλά, όμως ξαφνικά ο νεαρός γιος άρχισε να βλέπει φρικτούς εφιάλτες. Είπε στους γονείς του ότι φοβόταν πως αν κοιμηθεί, το ‘’πράγμα’’ που τον κυνηγούσε θα τον έπιανε, για αυτό προσπαθούσε να μένει ξύπνιος για μέρες.Όταν τελικά αποκοιμήθηκε, οι γονείς του πίστεψαν ότι η κρίση είχε τελειώσει. Τότε, άκουσαν κραυγές μέσα στη νύχτα και έσπευσαν να δουν τι συνέβαινε. Μέχρι να φτάσουν σε εκείνον, ήταν νεκρός. Πέθανε στη μέση ενός εφιάλτη. Επρόκειτο για ένα νεαρό αγόρι το οποίο έβλεπε ένα όραμα τρόμου που όλοι οι μεγαλύτεροι αρνούνταν. Στην ιστορία αυτή στηρίχτηκε ο ‘’Εφιάλτης στο δρόμο με τις Λεύκες’’», δήλωνε ο ίδιος μερικά χρόνια πριν στο «Vulture» με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πρεμιέρα της πρώτης ταινίας με πρωταγωνιστή των Φρέντυ Κρούγκερ.
Η συγκεκριμένη ιστορία μοιάζει να συνδέεται με μία σειρά ανεξήγητων θανάτων προσφύγων της Καμπότζης, οι οποίοι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους προκειμένου να γλιτώσουν τη γενοκτονία που λάμβανε χώρα τη δεκαετία του ‘70.
Από τις αρχές του ’70 μέχρι τα μέσα του ’80 περισσότεροι από 110 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο κατά τη διάρκεια του ύπνου, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν νωρίτερα παραπονεθεί για φοβερούς εφιάλτες που τους ανάγκαζαν να θεωρούν πλέον τον ύπνο το απόλυτο βασανιστήριο. Όλοι βρέθηκαν νεκροί στο κρεβάτι τους. Κοιμήθηκαν και δεν ξύπνησαν ποτέ.Και αυτό δεν ήταν το μόνο κοινό που είχαν μεταξύ τους. Όλοι τους ήταν Ασιάτες νεαρής ηλικίας και απόλυτα υγιείς. Ως αιτία θανάτου δηλώθηκε η καρδιακή προσβολή, την οποία οι ιατροδικαστές απέδωσαν σε έντονο αίσθημα φόβου κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Οι θάνατοι αυτοί έμειναν στα πρακτικά ως «Ασιατικό Σύνδρομο Θανάτου», με τους οικείους και τους συγγενείς των θυμάτων να κάνουν λόγο για έναν «νυχτερινό τρόμο» που επί μέρες βασάνιζε τους νεαρούς πριν τους οδηγήσει στον θάνατο.
Κανείς εξ’ αυτών δεν είχε κάνει –φυσικά- λόγο για έναν άνθρωπο με τα σημάδια της φωτιάς χαραγμένα στο πρόσωπό του, δερμάτινο γάντι με μεταλλικές λεπίδες, καφέ καπέλο και το χαρακτηριστικό κοκκινοπράσινο ριγέ πουλόβερ του Φρέντυ Κρούγκερ.Όλοι, όμως, είχαν αναφερθεί σε μια παράξενη, απροσδιόριστη τρομακτική φιγούρα που τους καταδίωκε στον ύπνο τους για να τους πάρει τη ζωή με βίαιο τρόπο. Παραδέχτηκαν δε, ότι απέφευγαν να κοιμηθούν για να μη βρεθούν να «παλεύουν» ξανά με αυτόν τον «εφιάλτη».
Κάπως έτσι προέκυψε και ο τίτλος της ταινίας του Κρέιβεν που έμελλε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία και να χαρίσει στους λάτρεις του τρόμου επτά ακόμα παραγωγές με πρωταγωνιστή τον Φρέντυ Κρούγκερ. Ο ηθοποιός που τον υποδύθηκε, ο Ρόμπερτ Ίνγκλαντ, είναι από τους ελάχιστους που εμφανίστηκαν τόσες φορές κινηματογραφικά έχοντας τον ίδιο ακριβώς ρόλο.
Γιατί ο Φρέντυ Κρούγκερ είχε τη συγκεκριμένη εμφάνιση;
Η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου για τον πρωταγωνιστή της ταινίας μόνο τυχαία δεν ήταν.Ο ίδιος ο Κρέιβεν έχει παραδεχτεί πως τότε ήταν πολύ στη μόδα οι «κακοί» ήρωες να εμφανίζονται με μάσκα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο Leatherface (Ο Σχιζοφρενής Δολοφόνος με το Πριόνι», ο Μάικλ Μάγιερς (Η Νύχτα με τις Μάσκες) και ο Τζέισον Βόρχες από το «Παρασκευή και 13».
Έτσι, ο Φρέντυ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση.Ο σκηνοθέτης, όμως, αποφάσισε να μην κρύψει τον «τρόμο» πίσω από μία μάσκα, μα αντίθετα να τον «σχεδιάσει» πάνω στο πρόσωπό του. Ο τρόπος είναι γνωστός: Η χαρακτηριστική καμένη όψη του που μπορεί μεν να μοιάζει με μάσκα, επέτρεψε όμως στον Ίνγκλαντ «να μιλά, να χλευάζει και να απειλεί» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κρέιβεν.
«Ο Ρόμπερτ δεν ήταν όσο ψηλός ήλπιζα και η παιδικότητα ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του. Με εξέπληξε, όμως, η προθυμία του να ταξιδέψει στα πιο σκοτεινά μέρη του μυαλού του. Ο Ρόμπερτ καταλάβαινε τον Φρέντυ», σχολίασε ο ίδιος όσον αφορά στην επιλογή του ηθοποιού που είδαμε τελικά στον σκοτεινό αυτό ρόλο του Φρέντυ Κρούγκερ…
Μια επιλογή που τον δικαίωσε και με το παραπάνω.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου