Δεν θα πιστέψετε ποια χώρα «δείχνει» τον δρόμο στην Ελλάδα
«Μην δαιμονοποιείτε τις επιχειρήσεις, αυτές θα λύσουν τα προβλήματα»!Αυτή είναι η φράση που κυκλοφορεί ευρέως τον τελευταίο καιρό στον
λεγόμενο δυτικό κόσμο!
Ποια προβλήματα θα λύσουν άραγε οι επιχειρήσεις; Μα εκείνα της φτώχειας και της ανεργίας.
Επιχειρηματίες δεν είναι μόνο οι μεγάλο-καρχαρίες, αλλά και οι μικροί, μικρομεσαίοι, μεσαίοι και μεγάλοι, οι οποίοι δίνουν θέσεις εργασίας, παράγοντας κέρδος, από το οποίο πληρώνονται φόροι στο όποιο Κράτος, το οποίο στην συνέχεια οφείλει να πληρώνει μισθούς στο Δημόσιο και επιδόματα σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι σε «τεμπέληδες».
Χωρίς όμως να συναδιαμορφωθούν οι συνθήκες, ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της κάθε χώρας, πραγματική ανάπτυξη δεν έρχεται.
Τι έκανε η Ρουμανία, η οποία ανήκε παλαιότερα στο πρώην κομμουνιστικό μπλοκ;
Μετά από χρόνια μεγάλης ανάπτυξης και ανόδου των εισοδημάτων, σύμφωνα με το liberal, η νέα κυβέρνηση της χώρας τολμάει μία κοσμογονία:
«Τερματίζει» προς τα κάτω την μείωση της φορολογίας προς τις επιχειρήσεις, περιμένοντας προσέλκυση νέων επενδυτών αλλά και άνοδο του τζίρου, των εισοδημάτων και των φόρων.
Με τα επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε υποδομές, αυξήσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών κλπ.
Στόχος της είναι εντός 4 ετών το ΑΕΠ της χώρας να αυξηθεί από τα 168 στα 225 δις ευρώ, να ξεκινήσουν έργα πολλών δις με ΣΔΙΤ και 1.000.000 Ρουμάνοι να μπουν στην μεσαία τάξη, η οποία είναι η μόνη τάξη που μπορεί να βάλει οικονομική «πλάτη» απέναντι στον συγκεντρωτισμό του πλούτου σε λίγα χέρια.
Μάλιστα η κυβέρνηση της Ρουμανίας είναι σοσιαλιστική! Βάσει ιδεολογίας θα έπρεπε να ακολουθήσουν το μοντέλο του κρατισμού και της αύξησης φόρων. Οι Ρουμάνοι όμως έπαθαν και έμαθαν από το κομμουνιστικό παρελθόν.
ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ:
- Το 2015 – 2016 ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα αγροτικά εφόδια μειώθηκε από το 24% στο 9%, ενώ ο γενικός ΦΠΑ έπεσε από το 24% στο 20%. Αντί τα έσοδα ΦΠΑ να καταρρεύσουν, αυτά έκλεισαν στο -6%, με συνεχείς τάσεις ανόδου
- Η φορολογία 1 – 3% επί του τζίρου για τις εταιρίες με τζίρο ως 100.000 Ευρώ απέδωσε περισσότερα έσοδα από ότι εισπράχτηκαν όταν αυτές οι εταιρίες πλήρωναν φόρο 16% επί των κερδών
- · Ανάπτυξη με +5% (πρώτη στην Ευρώπη)
- · Χρέος περίπου 38% του ΑΕΠ, διαρκώς μειούμενο ως ποσοστό
- · Διαθέσιμα Κεντρικής Τραπέζης: Περίπου 31 δις Ευρώ (το μισό δημόσιο χρέος)
- · Έλλειμμα 2016 (όχι πρωτογενές, τελικό): 2,6%
- · Περίπου ίδια έσοδα προϋπολογισμού με τα αντίστοιχα Ελληνικά
- · Αύξηση εισοδημάτων το 2016: 14%
- · Εξαγωγές: Περί τα 54 δις Ευρώ (με τις εισαγωγές στα 58 δις Ευρώ)
- · Ανεργία: 6,4% (στις μεγάλες πόλεις 0,2 – 1%)
Κάτω οι φόροι = Ευελιξία στην αγορά εργασίας = Αύξηση προσλήψεων!
Βεβαίως, δεν είναι παράδεισος, αλλά αν ληφθεί υπόψιν ότι η χώρα δεινοπάθησε από το σοβιετικό της παρελθόν και η σύνταξη των 100 ευρώ (1 ευρώ αντιστοιχεί σε 4,50 λέι) έγινε 180 και ο μισθός των 300 ευρώ έφτασε τα 500 ευρώ, τότε, μάλλον η διαφορά είναι εμφανής.
Υπάρχουν, λοιπόν, χώρες που προσπαθούν, δρουν λογικά και αντιστέκονται στην λαίλαπα συγκέντρωσης του πλούτου σε λίγα χέρια και αργότερα σε ένα κέντρο διαχείρισης.
Το θέμα είναι η νοοτροπία του κάθε κράτους να προσανατολίζεται προς την ελεύθερη οικονομία με κανόνες και όρους για τους πραγματικά αδύναμους!
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου