Τα ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ για το μέλλον της Νέας Τάξης Πραγμάτων
Άνω-κάτω είναι η κατάσταση στον πλανήτη, μετά το γερό μπάσιμο της «μαύρης» Εθνικής Δεξιάς στα διεθνή τεκταινόμενα, μετά και την άνοδο των Δεξιών και στην Αυστρία! Συγκλονισμένοι οι
παγκοσμιοποιητές κάνουν λόγο για τέσσερα πιθανά σενάρια σε σχέση με το μέλλον της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Το μόνο σίγουρο είναι πως τα επόμενα χρόνια ο κόσμος, όπως το ξέρουμε θα αλλάξει.
Οι διεθνιστές ταγοί της εγκαθίδρυσης μιας παγκόσμιας κυβέρνησης έριξαν βάρος στον τρόπο, με τον οποίο η παγκόσμια οικονομία θα αντιδράσει στις αλλαγές που έρχονται
Συγκεκριμένα, το Τμήμα Διαχείρισης Πλούτου της ελβετικής τράπεζας UBS κατάρτισε, με φαντασία όπως αναφέρει, τέσσερα σενάρια για το μέλλον του κόσμου που θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ως απόρροια, μεταξύ άλλων, των δημογραφικών προκλήσεων, της δήθεν υπερθέρμανσης και των οικονομικών κύκλων.
Μιλούν για έναν «θαυμάσιο νέο κόσμο» σε περίπτωση που εφαρμοστεί πλήρως η παγκοσμιοποιήση, η οποία δεν αποσκοπεί στην ελεύθερη οικονομία αλλά στον συγκεντρωτισμό του πλούτου μέσω πολυεθνικών, κόντρα σε όσα θα διαβάσετε παρακάτω.
Γίνεται λόγος για την ραγδαία άνοδο της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ δεν παραλείπεται το γεγονός πως, σε περίπτωση περαιτέρω ανόδους της Εθνικής Δεξιάς, η οποία στηρίζει το κράτος-έθνος κόντρα στην διεθνοποίηση, ο πόλεμος θα δώσει την λύση!
Διαβάζουμε από το ΒΗΜΑ:
- 1ο ΣΕΝAΡΙΟ. Ο θαυμάσιος νέος κόσμος: Η αγορά εργασίας προσαρμόζεται στα ρομπότ. Η παγκοσμιοποίηση επιστρέφει. Η δυναμική του προστατευτισμού υποχωρεί, ενώ η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και η άνοδος του εμπορίου κυριαρχούν. Η αγορά εργασίας προσαρμόζεται στην εμφάνιση της ρομποτικής, με νέες θέσεις και νέες μορφές εργασίας να εξασφαλίζουν υψηλή απασχόληση. Η παραγωγικότητα ανεβαίνει, καθώς το εργατικό δυναμικό μαθαίνει να εκμεταλλεύεται τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής. Οι μισθοί αυξάνονται, καθώς η τεχνολογία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενώ η παγκοσμιοποίηση επιστρέφει. Το περιβάλλον βοηθά τις κυβερνήσεις να διαχειριστούν το χρέος τους, αλλά η κινητικότητα των εξειδικευμένων εργαζομένων και η ταχύτερη κίνηση των κεφαλαίων καθιστούν δυσχερή την αποτελεσματική φορολογία, την ώρα που οι κρατικές δαπάνες παραμένουν υψηλές.
- 2ο σενάριο. Κατασκευάστηκε στην Κίνα (από ένα ρομπότ): Τα περισσότερα κράτη συνεχίζουν να εκλέγουν πολιτικές ηγεσίες που δεν αντιτίθενται στην παγκοσμιοποίηση, με αποτέλεσμα το παγκόσμιο εμπόριο και διασυνοριακές ροές κεφαλαίων να κινούνται ανοδικά. Ωστόσο, η αγορά εργασίας δεν προσαρμόζεται στη διαδικασία της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης και η ανεργία αυξάνεται. Τα ρομπότ διαταράσσουν την αγορά εργασίας, ενώ η ανάπτυξη σταθεροποιείται χαμηλά, με τα επιτόκια να κινούνται στα σημερινά επίπεδα και το δημόσιο χρέος να σημειώνει άνοδο. Οι εξελίξεις στη ρομποτική και στην τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνούν τις προσδοκίες, επηρεάζοντας την αγορά εργασίας, με τη ζήτηση για εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης να αυξάνεται την ώρα που οι μισθοί για τους εργαζομένους με χαμηλή ειδίκευση μειώνονται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σε αυτό το σενάριο είναι οι κρίσεις κρατικού χρέους.
- 3ο σενάριο. Αναπροσαρμογή των τιμών στην αγορά εργασίας: Ο προστατευτισμός γίνεται παγκόσμια τάση και τα παγκοσμιοποιημένα μοντέλα αρχίζουν να ξεφτίζουν. Οι περιορισμοί στη μετανάστευση οδηγούν σε ελλείψεις εργατικού δυναμικού και ο προστατευτισμός πιέζει το παγκόσμιο εμπόριο. Οι εταιρείες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις απώλειες με την καινοτομία στην εγχώρια αγορά. Η αγορά εργασίας προσαρμόζεται και η ανάπτυξη παραμένει μέτρια. Ο προστατευτισμός οδηγεί σε μικρότερη απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου πιέζοντας τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Ωστόσο η καινοτομία στη ρομποτική και η εστίαση στις τοπικές τεχνικές παραγωγής βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα και έχουν θετικό αντίκτυπο. Ο προστατευτισμός αποτελεί πια τον κανόνα, ενώ τα πραγματικά επιτόκια, οι επενδύσεις, αλλά και η εξέλιξη του δημοσίου χρέους ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή. Στο σενάριο αυτό ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να κινδυνεύσει η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών.
- 4ο σενάριο. Οργή ενάντια στις μηχανές: Η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη «κλέβουν» πολλές θέσεις εργασίας. Ο προστατευτισμός και οι εθνικιστικές τάσεις αυξάνονται. Η παγκοσμιοποίηση αντιστρέφεται, την ώρα που το παγκόσμιο εμπόριο και η κινητικότητα ανθρώπων, αγαθών και κεφαλαίων περιορίζονται. Τα ρομπότ κυριαρχούν, ενώ χάνονται πολλές θέσεις εργασίας. Ο προστατευτισμός καθίσταται ο κανόνας. Η ισχνή ανάπτυξη μειώνει τα πραγματικά επιτόκια, ενώ τα κρατικά χρέη αυξάνονται. Οι φόροι αυξάνονται, αλλά δεν επαρκούν, λόγω της αύξησης των δαπανών και της ισχνής ανάπτυξης. Οι περιορισμοί στη μετανάστευση δεν συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της ανεργίας, καθώς η δουλειά των μη εξειδικευμένων εργατών καλύπτεται από τα ρομπότ. Στο σενάριο αυτό τα κρατικά ομόλογα θα ξεπεράσουν τις αποδόσεις των μετοχών, ενώ ως μεγαλύτερος κίνδυνος αναγνωρίζεται το ενδεχόμενο γεωπολιτικών και στρατιωτικών συγκρούσεων.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου