Τι θα μπορούσε να αγοράσει η Ελλάδα για την άμυνά της αντί να δώσει 2,4 δισ. για «αναπαλαίωση» των F-16
Το πρωτοφανές κόστος του προγράμματος της πρόωρης "γήρανσης" του στόλου των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που θα φτάσει στο ύψος των 2,4 δισ. δολάρια, όπως
ανακοινώθηκε επίσημα χθες από την υπηρεσία αμυντικής συνεργασίας των ΗΠΑ DSCA, αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ν.Τραμπ, έχει κάνει πάταγο στην διεθνή αγορά όπλων, καθώς πρόκειται για το ακριβότερο συμβόλαιο "εκσυγχρονισμού" μαχητικών αεροσκαφών στην ευρωπαϊκή ιστορία και ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στην παγκόσμια ιστορία.
Ας δούμε, βάσει των επίσημων τιμών που έχουν ανακοινωθεί στις αγορές τους, τι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε αν δεν επενδύαμε στο "λίφτινγκ" παλαιών και νέων F-16, τρίτης γενιάς, αλλά προχωρούσαμε στην απόκτηση νεών εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών ή συνδυασμού νέων μαχητικών και α/α συστημάτων, διατηρώντας απλώς σε πτητική κατάσταση τα F-16 που έχουν παρατηθεί στο έλεος του Θεού την εποή των Μνημονίων χωρίς ανταλλακτικά!
Βασικά τα F-16 δεν θέλουν αναπαλαίωση, ούτε λίφτινγκ, έτσι ή αλλιώς όχι και να γίνει δεν μπορουν να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά F-35, θέλουν ανταλλακτικά για να μπορέσουν να πετάξουν.
Με 2,4 δισ. δολ. θα μπορούσαν να αποκτηθούν:
-29 stealth μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35, βάσει της προσφοράς των 83 εκατ. δολ. ανά μλνάδα που έκαναν οι ΗΠΑ στην Δανία.
-45 μαχητικά 4++ γενιάς Su-35 από την Ρωσία, βάσει τις τιμής των 600 εκατ. δολ. που πλήρωσε η Ινδονησία για 11 μαχητικά του τύπου.
-Εναν συνδυασμό 20 μαχητικών F-35 και δύο συστοιχιών S-400.
-Eναν συνδυασμό 30 μαχητικών Su-35 και δύο συστοιχιών S-400.
-Εναν συνδυασμό 20 μαχητικών F-35 και ολικής αναβάθμισης του δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης, το οποίο σήμερα ΔΕΝ βλέπει τα F-35, όπως δεν θα τα βλέπουν και τα αναπαλαιωμένα F-16.
-Τρεις φρεγάτες ελέγχου περιοχής FREMM με πυραύλους cruise SCALP Naval που θα έπλητταν σε βάθος 1000 χλμ. την Τουρκία και θα παρείχαν α/α και αντιπυραυλική άμυνα στον στόλο και στην χώρα αντίνας 150 χλμ.
Και βέβαια σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπονται κάπου 200 εκατ. δολ. για την προμήθεια ανταλλακτικών για τα F-16, τα οποία αυτό που κάνουν τώρα θα συνεχίσουν να το κάνουν και μετά.
Αντ'αυτών των λύσεων δίνεται το εξωφρενικό ποσό των 2,4 δισ. δολ. για να βάλουν AESA τα F-16 και να "βλέπουν" τα τουρκικά μαχητικά από απόσταση 40 χλμ. όταν τα F-35 θα τα έχουν "δει" από τα 250 χλμ. και θα έχουν κάνει βολή κατάρριψης των ελληνικών F-16 από τα 100 χλμ.!
Υπάρχει κάποια ελπίδα;
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου