«Μαϊμού» πυροσβέστης ο άνδρας που «διέσωσε» ένα πτηνό από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική
Σε μια σοβαρή καταγγελία για τον άνδρα, του οποίου η φωτογραφία έγινε viral στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς στην ανατολική Αττική, προέβη ο Κίμων Παντελίδης, Έφορος
Δημοσίων Σχέσεων Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών – Διασωστών και Εθελοντής Πυρονόμος .Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς και σε αυτή φαίνεται ένας άνδρας να σώνει ένα πτηνό από τις φλόγες.
Ωστόσο , ο κ. Παντελίδης, σε κείμενό του , με τίτλο «Ο εικονιζόμενος ήρωας της πυροσβεστικής ποιος είναι;» υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι ο εν λόγω άνδρας «ούτε πυροσβέστης είναι, ούτε πυρονόμος είναι, ούτε διέσωσε το πτηνό τελικά».
Αναλυτικά το κείμενο-καταγγελία του:
Ο εικονιζόμενος ήρωας της πυροσβεστικής ποιος είναι; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Είναι γνωστό ότι τα ΜΜΕ παίζουν μεγάλο ρόλο στην δημιουργία εντυπώσεων και έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν σημαντικά την κοινή γνώμη – ‘μία εικόνα 1000 λέξεις’ που λέμε.
Στην προκειμένη εικόνα βλέπουμε έναν πυροσβέστη, έναν πυρονόμο μάλιστα, που σώζει ένα πτηνό από τις φλόγες. Προβάλλεται η ευαισθησία και η ανθρωπιά του πυροσβέστη, η ανιδιοτέλεια και η κοινωνική προσφορά. Μια προσφορά που δεν ξεχωρίζει ανάμεσα σε φυλές, θρησκείες, εθνικότητες και που βλέπει την ζωή ως ζωή, είτε είναι ανθρώπινη, είτε όχι. Αξιοθαύμαστο πραγματικά. Ποια είναι όμως η αληθινή ιστορία πίσω από αυτή την εικόνα, για να δούμε πόσο μπορεί να ξεγελαστεί κανείς. Ο εικονιζόμενος της φωτογραφίας καταρχάς δεν είναι πυροσβέστης, ας ξεκινήσουμε απ’ αυτό. Τυπικά είναι εθελοντής πυροσβέστης ο οποίος όμως δεν συμμετέχει πουθενά, ούτε σε εθελοντική ομάδα, ούτε σε πυροσβεστικό σταθμό. Βρέθηκε μόνος του στην πυρκαγιά και προφανώς εκείνη την μέρα αποφάσισε να υιοθετήσει τον ρόλο του επαγγελματία πυροσβέστη και πρόβαλλε τον εαυτό του κατ’ αυτό τον τρόπο…..τουλάχιστον σ’ αυτούς που δεν τον γνωρίζανε, είπε να δοκιμάσει την τύχη του.
Φορώντας λοιπόν στολή μόνιμου πυροσβέστη χωρίς τα απαραίτητα διακριτικά σήματα του εθελοντή πυροσβέστη όπως προβλέπεται από τον Ν. 4029/2011, παρουσιάστηκε ως τομεάρχης της πυροσβεστικής ορισμένος από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος. Επειδή φόραγε, επίσης παρανόμως, τα σήματα του πυρονόμου (τελευταίος βαθμός του υπαξιωματικού) οι διάφοροι φορείς, κυρίως εθελοντές και ΟΤΑ εκτελέσουν τις εντολές του.
Καταρχάς, σημειώνεται ότι είναι αδύνατον ο συγκεκριμένος κύριος να έχει προαχθεί στον τιμητικό και άμισθο βαθμό του εθελοντή πυρονόμου όχι μόνο γιατί δεν πληρεί τα προβλεπόμενα χρόνια ως εθελοντής πυροσβέστης τα οποία είναι 16 χρόνια (8 χρόνια στον βαθμό του εθελοντή πυροσβέστη και 8 χρόνια στον βαθμό του εθελοντή Αρχιπυροσβέστη) αλλά γιατί ηλικιακά δεν θα ήταν εφικτό. Εφόσον είναι γεννημένος το 1986 αυτό σημαίνει ότι και 18 χρονών να εντάχθηκε ως εθελοντής στο Π.Σ., το 2004 δηλαδή, προαγωγή στο βαθμό του Πυρονόμου θα έπαιρνε το 2020. Ο συγκεκριμένος εντάχθηκε στο Π.Σ. το 2007 -2008. Άρα στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για μια ενδεχόμενη περίπτωση παραποίηση αρχής και παραποίηση στολής. Η επικινδυνότητα για τις μονάδες που επιχειρούσαν στο περιστατικό στον Κάλαμο ήταν μεγάλη και κατά ομολογία των πληρωμάτων που βρίσκονταν στο σημείο, αυτό που τους υποψίασε ήταν ότι ο συγκεκριμένος ενεργούσε επιπόλαια και άτσαλα με τρόπο που δεν άρμοζε σε καμία περίπτωση σε έναν επαγγελματία πυροσβέστη, ειδικά του συγκεκριμένου βαθμού. Με λίγα λόγια ενεργούσε επικίνδυνα και ερασιτεχνικά.
Όσον αφορά το θέμα με την διάσωση του πτηνού, η πραγματική εξέλιξη των γεγονότων είχε ως εξής: Το πτηνό ουσιαστικά διασώθηκε από εθελοντή του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγ. Στεφάνου. Ο εικονιζόμενος έτρεξε προς το μέρος όταν αντιλήφθηκε τι συμβαίνει και άρπαξε το πτηνό από τα χέρια του εθελοντή του Αγ. Στεφάνου και έτρεξε μετά προς τις κάμερες να απαθανατίσουν την στιγμή του ‘μεγάλου ήρωα’.
Αύτη λοιπόν είναι η πραγματική ιστορία του ήρωα πυροσβέστη που τελικά ούτε πυροσβέστης είναι, ούτε πυρονόμος είναι, ούτε διέσωσε το πτηνό τελικά. Κι έτσι απλά ξεφούσκωσε όλη αυτή η ιστορία κι’ έφερε ξανά στην πραγματικότητα το τι μπορεί να είναι ο άνθρωπος πολλές φορές. Εγωιστής, συμφεροντολόγος και ολίγον τι ανισόρροπος και κομπλεξικός κατά την άποψη του αρθρογράφου. Δείχνει πως μια εικόνα δεν είναι πάντα αυτή που νομίζουμε αλλά ίσως κάτι που θέλουμε ή έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε, ή ίσως πολύ απλά εξυπηρετεί στο να προκαλέσει ένα συναίσθημα για χάρη της θεαματικότητας. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν συνάδει η συμμετοχή του εικονιζόμενου με τον θεσμό του εθελοντισμού, και τυπικά είναι παραβατική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά. Υποχρέωση μας είναι να αναφέρουμε τέτοια γεγονότα διότι υποτιμάνε τόσο το δύσκολο έργο των πυροσβεστών όσο και των εθελοντών. Οι αρχές έχουν ενημερωθεί επισήμως και εγγράφως και μένει να δούμε τι ενέργειες θα πάρουν για την συμμόρφωση του συγκεκριμένου. Επιπλέον, όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται, θα μπορούσε να μάθει για ποιον λόγο απομακρύνθηκε ο εικονιζόμενος από τον πυροσβεστικό σταθμό το 2010. Ο αρθρογράφος πάντως δεν είναι αισιόδοξος για μια αξιοκρατική έκβαση μιας που απ’ ότι φαίνεται, παρ’ ότι ο κύριος είναι άφαντος από την πυροσβεστική υπηρεσία τα τελευταία 7 χρόνια (και για πειθαρχικά παραπτώματα), είναι ακόμα εγγεγραμμένος στα μητρώα των εθελοντών πυροσβεστών ενώ άλλοι που έχουν προσφέρει πραγματικά και ουσιαστικά στο Π.Σ. έχουν διαγραφεί με συνοπτικές διαδικασίες λόγω αντικειμενικών δυσκολιών στην εκτέλεση των κανονικών τους βαρδιών. Μακάρι να βγω ψεύτης!
Του Παντελίδη Κίμωνα MSc,
GIFireE, MIAAI Senior Fire Safety Officer του King’s College London
Έφορος Δημοσίων Σχέσεων Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών – Διασωστών
Εθελοντής Πυρ/μος 9ος Π.Σ. Αθηνών
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου