Πόκερ: Η μπλόφα στην ιστορία του παιχνιδιού που άλλαξε μια για πάντα τα δεδομένα
Το πόκερ είναι ένα παιχνίδι γεμάτο ένταση και αγωνία και στα τουρνουά που γίνονται στον κόσμο πάντα μονοπωλούν το ενδιαφέρον
οι παίκτες!
Ο αντίπαλος σε κοιτάζει επίμονα. Σκανάρει τα πάντα πάνω σου, ξέρει ότι ακόμη και ένα ανεπαίσθητο πετάρισμα των βλεφάρων μπορεί να σε «προδώσει». Προσπαθεί να εκμαιεύσει οποιαδήποτε «πληροφορία» προκύψει από τη γλώσσα σώματός σου. Αν είναι μετρ του είδους δεν είναι καθόλου εύκολο να τον παραπλανήσεις. Πόσο μάλλον αν εσύ είσαι ερασιτέχνης…
Τα συμπτώματα της έκκρισης αδρεναλίνης, όταν ο οργανισμός τελεί υπό κατάσταση στρες, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένα: τεταμένοι μύες, επιτάχυνση της αναπνοής, έντονη εφίδρωση και αύξηση του καρδιακού ρυθμού.
Ο καλός ο τζογαδόρος πρέπει να είναι απόλυτα συμφιλιωμένος με όλα αυτά. Αν ορίζει ο ίδιος την τύχη του, όπως σε μια παρτίδα πόκερ, επιβάλλεται να τα ελέγξει. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αδυσώπητο, σε κατάσταση πνευματικής σύγκρουσης, από ένα «μπρα-ντε-φερ» δύο χαρτοπαικτών στο υψηλότερο επίπεδο.
Εκεί δηλαδή που τα ποσά προκαλούν ίλιγγο σε έναν κοινό «θνητό» και το ματς δεν τελειώνει αν ο ένας από τους δύο δεν μείνει πανί με πανί.
Η κορύφωση αυτής της πνευματικής σύγκρουσης είναι η μπλόφα. Το αλατοπίπερο του πόκερ δηλαδή, ή αλλιώς η επιτομή της έκκρισης αδρεναλίνης. Είναι η στιγμή που πουλάς φύκι για μεταξωτή κορδέλα, που προσπαθείς να επικοινωνήσεις ένα «πειστικό» παραμύθι.
Δεν έχεις φύλο και ξέρεις ότι αν ο αντίπαλος μπει στο «κόλπο» είσαι χαμένος από χέρι. Ρισκάρεις τα πάντα ανεβάζοντας πολύ ψηλά το ποντάρισμα, με μοναδικό στόχο να τρέψεις τον «εχθρό» σε φυγή.
Τι θα ήταν το πόκερ χωρίς μπλόφα; Σαφώς μια πιο ανιαρή ιστορία, με απήχηση περίπου ανάλογη της… μπιρίμπας. Και τι θα ήταν το World Series Of Poker χωρίς την κορυφαία μπλόφα του αιώνα; Ασφαλώς κάτι με πιο ισχνή δημοτικότητα απ’ αυτή που απολαμβάνει σήμερα.
Η κορυφαία στιγμή στην ιστορία του επαγγελματικού πόκερ, αυτή που στο ποδόσφαιρο θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με το σλάλομ του Ντιέγκο το ’86 κόντρα στην Αγγλία και στο μπάσκετ με το buzzer beater του Τζόρνταν στη Γιούτα, συνέβη πριν από 14 χρόνια.
Το όνομα του ανθρώπου που τίναξε την μπάνκα και ενέπνευσε χιλιάδες νέους ερασιτέχνες να ασχοληθούν με το πόκερ είναι το εξής απίθανο: Chris Moneymaker! Το 2003, σε ηλικία 28 ετών, δούλευε ακόμα ως λογιστής και κέρδισε τη συμμετοχή του στο World Series of Poker Main Event (WSOP) μέσα από από ένα διαδικτυακό τουρνουά αξίας μόλις 39$, στo PokerStars που είχε διεξαχθεί 2 χρόνια νωρίτερα.
Και μόνο η συμμετοχή του Μανεϊμέικερ στον τελικό έμοιαζε «θαύμα». Φυσικά ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ ως ο μοναδικός ερασιτέχνης φιναλίστ, ανάμεσα σε κορυφαία ονόματα του παιχνιδιού, όπως ο Νταν Χάρινγκτον, ο Ντέιβιντ Σίνγκερ και ο Σαμ Φάρχα.
Υπήρχε κάποιος όμως που είχε αντίθετη γνώμη. Ο επαγγελματίας bookmaker Λου Ντάιαμοντ είχε διακρίνει από την αρχή του τουρνουά τις σπάνιες ικανότητες του Μανεϊμέικερ, σε σημείο που να ποντάρει πάνω του ως νικητή της διοργάνωσης.
Το πουλέν του δεν τον απογοήτευσε. Παίζοντας εκπληκτικά, ο Μανεϊμέικερ ξεπάστρεψε τον έναν μετά τον άλλο τους διεκδικητές, φτάνοντας στην τελική δυάδα με τον Σαμ Φάρχα. Ο τελικός είχε ξεκάθαρο φαβορί – ένας ερασιτέχνης απέναντι σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες της ιστορίας, που βρισκόταν μάλιστα σε φανταστική κατάσταση. Ο 28χρονος λογιστής όμως είχε γεννηθεί για να γράψει ιστορία.
Σε μία από τις πιο καθοριστικές στιγμές του τελικού, ο Μανεϊμέικερ σήκωσε 7♥ και K♠, ενώ ο Farha 9♥ και Q♠. To Flop βρήκε τον Φάρχα με 82% πιθανότητες νίκης, καθώς στο τραπέζι έπεσαν 9♠, 2♦ και 6♠. Αφού οι παίκτες έκαναν check, στο turn εμφανίστηκε το 8♠.
O Μανεϊμέικερ κυνηγούσε την κέντα ενώ ο Φάρχα είχε ξεκάθαρα το πάνω χέρι, με ζεύγος 9αριων. Οι πιθανότητες ήταν 61% υπέρ του Φάρχα και φρόντισε να το εκμεταλλευτεί με ένα δυνατό ποντάρισμα στα 300.000$. Ο Μανεϊμέικερ δεν το πολυσκέφτηκε, απαντώντας τολμηρά με raise 500.000$. Ο Φάρχα δεν θα μπορούσε σε αυτή τη στιγμή παρά να κάνει call, αναφέροντας μάλιστα διακριτά ότι το παιχνίδι θα τελειώσει σύντομα! Θεωρούσε εαυτόν πολύ ανώτερο παίκτη και πίστεψε ότι τα mind games θα τον οδηγούσαν ακόμα πιο εύκολα στη νίκη.
Τελευταίο έπεσε στο τραπέζι το αδιάφορο 3♥. Ο Μανεϊμέικερ δεν είχε απολύτως τίποτα. Ο Φάρχα, με ένα ζευγάρι 9αρια, αρκέστηκε σε ένα μετριοπαθές check και ο αντίπαλός του μύρισε… αίμα.
Αυτό που ακολούθησε ήταν η μπλόφα του αιώνα, με τον Μανεϊμέικερ να πηγαίνει All In! Ο Φάρχα το σκέφτηκε για περίπου ενάμισι λεπτό. Σε αυτό το διάστημα κατέβαλε κάθε προσπάθεια να ψυχολογήσει τον αντίπαλό του, αλλά ο Μανεϊμέικερ ήταν ψυχρός όσο ένα άγαλμα. Εν τέλει αποφάσισε να πάει πάσο, προσφέροντας απλόχερα στον Μανεϊμέικερ 1.800.000$!
Μετά απ’ αυτή την παρτίδα η πλάστιγγα έγειρε οριστικά προς την πλευρά του. Η ιστορία έγραψε ότι έγινε ο πρώτος παίκτης οποιουδήποτε παιχνιδιού που ως ερασιτέχνης καταφέρνει να κερδίσει σε επίπεδο παγκοσμίου πρωταθλήματος. Σηκώθηκε από το τραπέζι με κέρδος 2,5 εκατ. δολαρίων, έχοντας ξεκινήσει στον online προκριματικό με pot 40 δολαρίων!
Εύλογα αναδείχτηκε στο χειροπιαστό παράδειγμα του «αμερικανικού ονείρου», όπου ο άσημος παίκτης της διπλανής πόρτας, γίνεται παγκόσμιος πρωταθλητής και το ιδανικό μέσο για την εξάπλωση του online πόκερ με ταχύτατους ρυθμούς.
Η μπλόφα αυτή του «μαθητή» απέναντι στο «δάσκαλο», καθώς και η εξαιρετική κάλυψη όλου του event από το ESPN, εκτόξευσε την δημοτικότητα του Πόκερ, με αποτέλεσμα το 2004 οι συμμετέχοντες καθώς και το χρηματικό έπαθλο να τριπλασιαστούν.
Η ιστορία του World Series of Poker είχε αλλάξει οριστικά. Με τη βοήθεια και του Σαμ Φάρχα, ο οποίος αρνήθηκε τη μοιρασιά (ο αγώνας θα τέλειωνε ουσιαστικά με ισοπαλία και μοιρασμένα κέρδη), που του πρόσφερε ο Μανεϊμέικερ, όταν είχε προβάδισμα σε μάρκες 2 προς 1.
«Ήταν σαν να με χαστουκίζει στο πρόσωπο, ήταν σαν να μου λέει ότι είναι καλύτερος παίκτης. Και έτσι με τσάντισε! Αποφάσισα λοιπόν να δώσουμε τη μάχη μας. Από εκείνη τη στιγμή ήμουν έτοιμος να μπω στον πόλεμο, ανεξαρτήτως έκβασής του», είχε δηλώσει προ ετών ο Μανεϊμέικερ στο «Pokercity.gr».
Άξιος της μοίρας του ο Σαμ… Δεν τσαντίζεις ποτέ έναν τύπο που θέλει να σου πάρει όλα τα λεφτά και ονομάζεται Moneymaker…
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου