Απόπειρα πραξικοπήματος «made in USA» στη Βενεζουέλα – Σφοδρές συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς στους δρόμους
Απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα από ομάδα στρατιωτών που πρόσκειται στις ΗΠΑ είχαμε πριν λίγες ώρες. Βίντεο που κυκλοφόρησε το πρωί (τοπική ώρα) της Κυριακής στη
Βενεζουέλα, δείχνει μία ομάδα αντρών με στρατιωτικές στολές να δηλώνουν ότι οργανώνουν εξέγερση στην πόλη Βαλένσια, προκειμένου να αποκαταστήσουν την δημοκρατία στην χώρα.
Παρά την απαγόρευση, οι διαδηλωτές έχουν κατακλύσει κάθε δρόμο, ενώ οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις διεξάγονται χωρίς όρια και κανόνες.
Το βίντεο που τράβηξαν διαδηλωτές με τους ξεγυμνωμένους αστυνομικούς προέρχεται από την πόλη Ελ Καρντινάλιο, στην επαρχία Λάρα. Στην ίδια περιοχή έχουν καταγραφεί αρκετά θύματα, από τα 113 που έχουν καταγραφεί έως σήμερα, γεγονός που αναδεικνύει το μένος των ανθρώπων αυτών εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων της κυβέρνησης.
#SONDAKİKA!#Venezuela'daki ABD destekli darbe girişiminden ilk çatışma görüntüleri gelmeye başladı! pic.twitter.com/6YTsh9OGiR— Kemal SAYIN(السيد ك) (@KemalSYN_44) 6 Αυγούστου 2017
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντιοσντάντο Καμπέλο έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση».
Μία μάρτυρας στην Βαλένσια, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο ωρών από το Καράκας, είπε ότι άκουγε πυροβολισμούς στην διάρκεια της νύχτας.
Αργότερα, ο Καμπέλο ανέφερε ότι η κατάσταση στην Βαλένσια έχει τεθεί υπό έλεγχο και οι στρατιώτες έχουν συλληφθεί ενώ η εθνοφρουρά έχει βγει στους δρόμους.
«Ζητώ από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ξεκαθαρίσει τις προσβλητικές, παρεμβατικές δηλώσεις του διευθυντή της CIA, ο οποίος πιστεύει ότι είναι ο κυβερνήτης του κόσμου», δήλωσε ο Μαδούρο στη διάρκεια στρατιωτικής τελετής.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ζήτησε από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Μεξικού και της Κολομβίας εξηγήσεις σχετικά με τη φερόμενη εμπλοκή τους σε μια συνωμοσία την οποία προετοιμάζει, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, η CIA για να τον ανατρέψει.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον Μάικ Πομπέο, διευθυντή της CIA, ότι γνωστοποίησε πως η Ουάσινγκτον «συνεργάζεται άμεσα με τη μεξικανική και κολομβιανή κυβέρνηση για να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας».
Ο Σάμουελ Μονκάδα, υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter τις δηλώσεις του Πομπέο, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, έγιναν στη διάρκεια μιας συνέντευξης στο πλαίσιο ενός φόρουμ ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στο Άσπεν των ΗΠΑ στις 20 Ιουλίου.
«Ήμουν στην Μπογκοτά και το Μεξικό πριν δύο εβδομάδες και αναφέρθηκα συγκεκριμένα σε αυτό το ζήτημα (μια πολιτική μετάβαση στη Βενεζουέλα) προσπαθώντας να τους βοηθήσω να κατανοήσουν τι θα μπορούσαν να κάνουν για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα σε αυτή τη γωνιά του κόσμου», φέρεται να δήλωσε ο επικεφαλής της CIA, σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο επικαλείται ο Μονκάδα.
«Απαιτώ (…) από τη μεξικανική και την κολομβιανή κυβέρνηση να δώσουν εξηγήσεις για αυτές τις δηλώσεις του διευθυντή της CIA και να επιβάλουν πολιτικές και διπλωματικές κυρώσεις ανάλογες με αυτή την προσβολή», τόνισε ο Μαδούρο.
Με εντολή Μαδούρο οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας συνέλαβαν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, λίγες μόλις ώρες μετά τις εκλογές που βάφτηκαν με αίμα.
Ο Μαδούρο είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση και τελικά μέσα στη νύχτα οι Αρχές συνέλαβαν τους Λεοπόλδο Λόπεζ και Αντόνιο Λεντέσμα,
Και οι δύο συλλήψεις έχουν καταγραφεί σε βίντεο.
Σε μήνυμά της στο Twitter η σύζυγος του Λόπεζ, Λίλιαν Τιντόρι έγραψε:
«Μόλις πήραν τον Λόπεζ από το σπίτι. Ο Μαδούρο θα είναι υπεύθυνος, αν του συμβεί οτιδήποτε».
Μάλιστα ανέβασε και βίντεο με τους αστυνομικούς να παίρνουν μαζί τους τον σύζυγό της.
Το υπουργείο Πληροφοριών της Βενεζουέλας δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο για τις δύο συλλήψεις.
Ο Λεοπόλδο Λόπεζ είχε καταδικαστεί ως επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 43 άνθρωποι το 2014 και είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ προχώρησαν στην λήψη μέτρων προσωπικά κατά του Μαδούρο, «παγώνοντας» τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του, ενώ παράλληλα απαγορεύεται στους Αμερικανούς να έχουν οποιεσδήποτε συναλλαγές μαζί του.
Οι νέες ταραχές ανέβασαν σε περισσότερους από 120 τον αριθμό των νεκρών εδώ και τέσσερις μήνες οπότε και ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις κατά του Μαδούρο.
Στρατιωτικές δυνάμεις επενέβησαν με θωρακισμένα οχήματα και δακρυγόνα στο Καράκας, το Μαρακαΐμπο και το Πουέρτο Ορντάς, καταδιώκοντας τους διαδηλωτές που έκλειναν τους δρόμους με οδοφράγματα.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι προειδοποίησε ότι η Βενεζουέλα έκανε ένα βήμα «προς τη δικτατορία», ενώ η Κολομβία, ο Παναμάς, το Περού, η Αργεντινή και η Κόστα Ρίκα ανακοίνωσαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την Συντακτική Συνέλευση.
Η Βολιβία απάντησε στις χώρες αυτές καταγγέλλοντας ότι «υποτάσσονται στην αμερικανική κυβέρνηση».
Αυτή η Συνέλευση «γεννιέται μέσα από ένα λουτρό αίματος. Γεννιέται παρανόμως διότι είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί ο αριθμός των ψηφισάντων, αλλά τεχνικά μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξαν πολλές ατασθαλίες», δήλωσε ο αναλυτής Νίκμερ Εβανς, σοσιαλιστής και επικριτής του Μαδούρο.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Μπενίγκρο Αλαρκόν, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει υψηλή αποχή, γνωρίζοντας ότι, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν κατά το συμβολικό δημοψήφισμα κατά του σχεδίου σύστασης συντακτικής συνέλευσης εδώ και δύο εβδομάδες.
Ομως, χάρις στο εκλογικό σύστημα, που συνδυάζει ψήφο κατά περιφέρειες, αλλά και κατά επαγγελματικούς τομείς, 62% των 19,8 εκατομμυρίων ψηφοφόρων μπόρεσαν να ψηφίσουν δύο φορές, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την νομιμότητα του αποτελέσματος, σύμφωνα με τον αναλυτή Εουχένιο Μαρτίνες.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου