Δεν εχουν "μαντηλι να κλαψουν"....Ψαχνουν λεφτα για τις συνταξεις....!!!!!
Από τον «κουμπαρά» του αποθεματικού του κρατικού προϋπολογισμού εξετάζει το υπουργείο Εργασίας να καλύψει το ταμειακό πρόβλημα στις πληρωμές συντάξεων του ΙΚΑ.
Με την διαφορά όμως πως το σχετικό κονδύλι του προϋπολογισμού (1 δισ. ευρώ) έχει ήδη
αρχίσει να αδειάζει και από το υπόλοιπο πρέπει να καλύψει σωρεία άλλων αναγκών και εξαγγελιών της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η προσπάθειά του ΙΚΑ να βρει 200 εκατομμύρια από τον περιβόητο ΑΚΑΓΕ, (δηλαδή τον λογαριασμό Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, όπου συγκεντρώνονται οι Εισφορές Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επί των συντάξεων άνω των 1400 ευρώ), προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει στην ώρα τους (27 Οκτωβρίου) τις συντάξεις, συναντά δυσκολίες.
Κι αυτό γιατί βάσει νόμου από τον συγκεκριμένο λογαριασμό μπορούν τα Ταμεία να αντλήσουν μέχρι 400 εκατ. ευρώ το πολύ κάθε χρόνο για να πληρώνουν συντάξεις. Να σημειωθεί εξάλλου πως ήδη ο ΟΑΕΕ έχει σπεύσει να λάβει τη "μερίδα του λέοντος" από τα ρευστά αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ, ήτοι ένα ποσό της τάξης των 350 εκατ. ευρώ, με στόχο να καλύψει τις συντάξεις του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ άλλα 20 εκατ. ευρώ θα λάβει το ΕΤΑΑ.
Επί του πρακτέου και με βάση τον προϋπολογισμό του 2016 στον ΑΚΑΓΕ διαθέσιμα για την κάλυψη ελλειμμάτων των ταμείων κύριας ασφάλισης, είναι πλέον μόλις 30 εκατ. ευρώ, τα οποία φυσικά δεν φτάνουν για να κλείσουν τα επείγοντα ελλείμματα του ΙΚΑ.
Αλλά και η λύση της προσφυγής στον αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού δεν φαντάζει εύκολη, καθώς έως τις 31 Ιούλιου είχαν δαπανηθεί ήδη τα 440 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. ευρώ και από το υπόλοιπο ποσό που απέμενε, βάσει του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και πολλές άλλες δαπάνες όπως:
- Τα ισοδύναμα για την οικονομική στήριξη των ασθενεστέρων που έχασαν το ΕΚΑΣ (πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, μηνιαίο επίοδμα για τους αναπήρους 80% και άνω, έκτακτο μηνιαίο επίδομα για ζευγάρια που έχασαν το ΕΚΑΣ κλπ).
- τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή επιδότηση σίτισης, επιδότηση ενοικίου, δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ρεύματος κλπ.
- αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών
- κι άλλες έκτακτου χαρακτήρα δαπάνες, όπως πχ σεισμοπαθείς στα Ιωάννινα, πυρόπληκτοι κλπ.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου