Οι μοναχικότερες οντότητες του κόσμου!
Την ώρα που οι φαροφύλακες παραμένουν ορόσημα μοναχικότητας, οι σύγχρονες δυτικές κοινωνίες κάνουν ό,τι μπορούν για να απομονώσουν κι άλλο τους ανθρώπους, μετατρέποντάς τους στα πιο μοναχικά πλάσματα της Φύσης. Μιλώντας όμως για
πραγματική μοναξιά, ο νους μας πάει σαφώς στο Curiosity που οργώνει μόνο και έρημο τον Κόκκινο Πλανήτη, τραγουδώντας κάθε χρονιά το «Να ζήσεις» στον εαυτό του! Είναι πράγματι το μοναχικότερο ρομποτάκι του Σύμπαντος, βολτάροντας στις ερημιές του ηλιακού μας συστήματος χωρίς καμιά μηχανική παρέα. Αν και το πράγμα αναμένεται να γίνεται χειρότερο και ακόμα πιο δακρύβρεχτο…
Το δέντρο Τενερέ
Ένα μοναχικό δέντρο ήταν άλλοτε το καλύτερο τροχιοδεικτικό της Σαχάρας, καθώς παρέμενε το μόνο είδος βλάστησης σε μια ακτίνα 400 χιλιομέτρων! Εκεί έστεκε αγέρωχα εδώ και 300 χρόνια, καθώς οι ρίζες του είχαν βρει τον δρόμο για μια φυσική πηγή νερού.
Γνωστότατο σε όλη την επικράτεια της Σαχάρας, το Τενερέ συνάντησε βίαιο και αιφνίδιο θάνατο όταν ένας μεθυσμένος οδηγός κατάφερε το ακατόρθωτο: να τρακάρει πάνω στο μοναδικό εμπόδιο σε μια έκταση εκατοντάδων χιλιομέτρων! Ο κορμός του ζει πια στο Εθνικό Μουσείο του Νίγηρα και ένα μεταλλικό άγαλμα έχει πάρει τη θέση του στην έρημο…
Η φάλαινα 52 Μπλε
Η 52 Μπλε είναι η μοναχικότερη φάλαινα του κόσμου, καθώς τη φωνή της δεν την ακούει κανείς. Την ώρα που οι φάλαινες μιλούν (και ακούν τις άλλες) σε συχνότητες 10-39 Hz, η 52 Μπλε εκπέμπει στα 52 Hz, κάτι που σημαίνει ότι καμιά άλλη φάλαινα δεν μπορεί ούτε να την ακούσει ούτε να συνειδητοποιήσει την ύπαρξή της! Ακόμα και εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε δει ποτέ τη μοναχική φάλαινα, έχοντας ακούσει μόνο την απεγνωσμένη λαλιά της σε σόναρ. Οι φωνές της 52 Μπλε δεν συνοδεύονται ποτέ από άλλες φαλαινοφωνές, καθώς είναι καταδικασμένη να περιπλανιέται στους ωκεανούς μόνη και έρημη…
Τάφι ο Βάτραχος
Ο Τάφι είναι ο τελευταίος ενός ολόκληρου είδους βατράχων και όταν φύγει από τη ζωή, το γένος του θα εξαφανιστεί από προσώπου γης. Ο Τάφι δεν ζει πια στα τροπικά δάση του Παναμά πιάνοντας έντομα από το αγαπημένο του φύλλο, καθώς έχει μεταφερθεί στον Βοτανικό Κήπο της Ατλάντα ως ο τελευταίος των τελευταίων. Εκεί ζει πλάι σε άλλα 11 σπανιότατα είδη αμφιβίων, αν και μόνο αυτός είναι το τελευταίο γνωστό δείγμα του είδους του. Οι συγγενείς του πέθαναν από ένα είδος μυκητίασης που μαστίζει τα αμφίβια του πλανήτη, γι’ αυτό και πλέον πολλά σπάνια είδη ζουν σε ζωολογικούς κήπους και εργαστήρια. Το τελευταίο θηλυκό του είδους του πέθανε το 2009, όταν και σταμάτησε οριστικά να καλεί ο Τάφι για ζευγάρωμα. Ο βάτραχος δεν απαντά πια ούτε σε ηχογραφημένες βατραχο-λαλιές, λες και ξέρει ότι είναι εντελώς μόνος στον κόσμο…
Ο Μοναχικός Τζορτζ
Το τελευταίο δείγμα χελώνας νησιωτικού συμπλέγματος του Ειρηνικού πέθανε σε ηλικία 100 ετών, μέσα στις καθημερινές προσπάθειες των ζωολόγων να ζευγαρώσει με θηλυκά συγγενικών υποειδών. Ο Τζορτζ δεν έδειχνε διατεθειμένος να κάνει τη γενετήσια δουλειά του και όταν την έκανε κάποια στιγμή, τα αυγά δεν εκκολάφθηκαν. Όταν έφυγε από τη ζωή ως ο τελευταίος του είδους του, το σώμα του ταριχεύθηκε, καθώς αποτελεί μουσειακή κορωνίδα και πάμπολλα ιδρύματα φυσικής ιστορίας ήθελαν να τον εντάξουν στις συλλογές τους…
Ο Άνθρωπος της Τρύπας
Φανταστείτε ότι χάνετε οικογένεια, φίλους, συγγενείς και όλους λίγο πολύ από τη φυλή που ανήκετε. Τραγικό, σωστά; Αυτό ακριβώς συνέβη στον Άνθρωπο της Τρύπας, για τον οποίο όμως δεν είναι τίποτα άλλο γνωστό. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι συνηθίζει να σκάβει τρύπες 2 μέτρων στα τροπικά δάση του Αμαζονίου όπου ζει ως ο τελευταίος πιθανότατα μιας τοπικής φυλής που δεν υπάρχει πια. Κανείς δεν έχει επικοινωνήσει ποτέ μαζί του και ό,τι τον αφορά είναι εικασίες και υποθέσεις. Το Εθνικό Ίδρυμα Ινδιάνων της Βραζιλίας ερεύνησε το θέμα και έμαθε ότι οι παράνομοι υλοτόμοι ήταν αυτοί που ισοπέδωσαν με τις μπουλντόζες τους το χωριό του, αφήνοντάς τον ενδεχομένως τον τελευταίο της γηγενούς φυλής. Ο ίδιος θεσμός ισχυρίστηκε κατόπιν ότι ο μυστηριώδης άντρας πρέπει να έχει επιβιώσει από δύο διαφορετικές σφαγές.
Σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο, μια περιοχή 80 τετραγωνικών χιλιομέτρων φαίνεται να του ανήκει, καθώς ήταν παραδοσιακά στα χέρια της φυλής του και η καταπάτησή της προστατεύεται από σχετική νομοθεσία. Αν και ο νόμος δεν σταμάτησε φυσικά τους ένοπλους λαθρέμπορους που λυμαίνονται την περιοχή να του επιτεθούν το 2009. Παρά ταύτα, ο Άνθρωπος της Τρύπας επιβίωσε και πάλι. Σύμφωνα με λιγοστές μαρτυρίες, ο μυστηριώδης άντρας συνεχίζει να ζει στο παρθένο δάσος σκάβοντας τρύπες…
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου