Τι λένε οι επιστήμονες για το «déjà vu» ;
Ο όρος «déjà vu» είναι γαλλικής προέλευσης κι αναφέρεται σε κάποιο ψυχολογικό φαινόμενο το οποίο μπορεί να συμβεί φευγαλέα, ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε. Οι περισσότεροι από μας έχουμε τουλάχιστον μία τέτοια εμπειρία κατά τη διάρκεια
της ζωής μας. Ξέρετε, εκείνη τη μυστηριώδη αίσθηση όπου ο χρόνος μοιάζει σα να περνά μέσα από αργή κίνηση, και σας κάνει να αντιλαμβάνεστε τις πληροφορίες με έναν τρόπο σα να έχετε ήδη βιώσει κάποτε στο παρελθόν, μια κατάσταση που περνάτε τώρα. Ωστόσο κανείς μας δεν κατάφερε να εξηγήσει τι είναι όλο αυτό. Οι ερευνητές έχουν αναφέρει πολλές αιτίες, που κυμαίνονται από παραφυσικές ή νευρικές διαταραχές μέχρι και τη συνύπαρξη των πολλαπλών συμπάντων.
Σύμφωνα με μια μελέτη από το Τμήμα Νευροεπιστημών και της Πειραματικής Θεραπευτικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας A&M, αυτό το ψυχολογικό φαινόμενο παρουσιάζεται περίπου στο 70% του γενικού πληθυσμού. Ο ερευνητές το περιγράφουν σαν αποτέλεσμα ενός «τεχνικού προβλήματος» στον εγκέφαλο όταν μια συγκεκριμένη ομάδα νευρώνων, που σχετίζονται με την αναγνώριση και την οικειότητα, δημιουργεί σύγχυση ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν. Ποιο συγκεκριμένα αναφέρουν ότι οι αισθητηριακές πληροφορίες ταξιδεύουν μέσω διαφόρων οδών προτού φτάσουν στις υψηλότερες περιοχές του φλοιού του εγκεφάλου. Αυτή, η όλη πληροφόρηση, μέσα από τις διαφορετικές διαδρομές φτάνει στον εγκέφαλο την ίδια στιγμή. Όταν οι πληροφορίες δεν φτάνουν στον εγκέφαλο ταυτόχρονα, τότε προκαλείται το αίσθημα «déjà vu».
Όμως υπάρχει και η άλλη εξήγηση. Σύμφωνα με τον δημοφιλή Αμερικανό θεωρητικό φυσικό κι εκλαϊκευτή της επιστήμης, τον Dr. Michio Kaku, το μυστήριο φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί με την ύπαρξη των παράλληλων συμπάντων. Διότι, όπως δηλώνει, «η Κβαντική Φυσική παρέχει εκείνα τα αναγκαία και λεπτομερή στοιχεία που δείχνουν ότι, το "déjà vu" μπορεί να προκληθεί από την ικανότητα σας να μετατοπίζεστε γρήγορα ανάμεσα σε δύο διαφορετικά σύμπαντα».
Η ιδέα ότι υπάρχουν πολλά σύμπαντα (θεωρία πολυσυμπάντων) έχει υποστηριχθεί από πολλούς επιστήμονες μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής (θεωρητικός φυσικός και νομπελίστας), Steve Weinberg. Όπου, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι πολύ πιθανό μέσα στο ίδιο δωμάτιο να συνυπάρχουν μαζί μας ένας άπειρος αριθμός από παράλληλες πραγματικότητες.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου