Η "μυστήρια" αρχαία Ελληνική πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία
Ένα μοναδικό ανθρώπινο δημιούργημα, Η βραχοπολιτεία της Πέτρας, που για αιώνες ήταν κρυμμένη κατω απο τόνους άμμου της ερήμου.
Σύμφωνα με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό του 4ου αιώνα π.Χ. Ιερώνυμο Καρδιανό, το όνομα Πέτρα δόθηκε από Έλληνες εμπόρους που κατοικούσαν στηνπεριοχή και γιόρταζαν την εποχή της άνοιξης προσφέροντας διάφορα αγαθά, ως θυσία, πάνω σε μια μεγάλη πέτρα.
Η μεγάλη αυτή πέτρα βρίσκεται νοτιοδυτικά της αρχαίας πόλης και ονομάζεται Ουμ-αλ-Μπιγιάρα. Η πόλη είχε πάνω από 20.000 κατοίκους, και ήταν πέρασμα καραβανιών που περνούσαν φορτωμένα μπαχαρικά, υφάσματα και αρώματα από τη μακρινή Ασία.Οι δρόμοι των καραβανιών άλλαξαν και οι κάθε λογής επιδρομείς επιτέθηκαν στην Πέτρα στερώντας της ή κρύβοντας τα πλούτη και την καταγωγή της. Σιγά σιγά η πόλη σιώπησε και χάθηκε στη λήθη της ιστορίας.
Ολα αυτά μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Έγινε γνωστή το 1812 απο ένα 25-χρονο Ελβετό τυχοδιώκτη, τον Γιοχαν Λούντβιχ Μπούρκχαρντ,που έφτασε στην περιοχή, περνώντας μέσα από την εγκατελειμμένη πόλη της Πέτρας, και κατέγραψε αρκετά στοιχεία στο ταξιδιωτικό του ημερολόγιο. Το 1985 χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και λίγο αργότερα κατατάχτηκε σε ένα απο τα Νέα Θαύματα του Κόσμου.
Όταν ο ήλιος πέφτει τα χρώματα στους βράχους αλλάζουν μαγικά.Το στενό φαράγγι που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο της Πέτρας λέγεται Σικ και είναι στην πραγματικότητα ένας ενιαίος βράχος που σκίστηκε στα δύο δημιουργώντας εντυπωσιακά σχήματα και χρώματα, και σε κάποια σημεία έχει πλάτος μόλις δύο μέτρα. Προχωρώντας το στενό μονοπάτι ξεπροβάλλουν, οι κίονες και τα αετώματα ενός ναού σκαλισμένοι πάνω στον ροδόχρωμο βράχο, απο μια ξεχασμένη στο χωροχρόνο Ελληνική πολιτεία,λουσμένη στο καυτό φώς του ήλιου. Απο το φαράγγι Σικ ξεκινά ο δρόμος στο εντυπωσιακό Θησαυροφυλάκιο Αλ Χάσνα.Πίσω απο την επιβλητική πρόσοψη δεν υπάρχει παρά μια μικρή, κενή καμαρούλα.
Οι προσόψεις πολλών τάφων ανήκουν σε διαφορετικές εποχές, και οδηγούν στο αρχαίο Ελληνικό θέατρο του 1ου αιώνα μ.Χ . Κοντά στο θέατρο αρχίζει η κεντρική οδός της πόλης, με κιονοστοιχίες, τις τρεις Αγορές,το Νυμφαίο, το βασιλικό ανάκτορο, και το Γυμνάσιο. Το αρχαιοελληνικό θέατρο της πόλης είχε χωρητικότητα 4.000 θεατών, και όλη η πόλη είχε άριστο υδραυλικό σύστημα. Κατά μήκος του φαραγγιού υπάρχουν ίχνη από ένα αρχαίο φράγμα και λαξευτοί τάφοι με περίπλοκα σκαλίσματα όπως (ο τάφος της Υδρίας, των Λεόντων, ο τάφος των Οβελίσκων,κ.ά.).Δίπλα στον «τάφο με την υδρία» βρίσκεται και ο κορινθιακός τάφος.
Το σημερινό "μυστήριο" της βραχοπολιτείας, είναι ένας απο τους αρχαιοελληνικούς παγκόσμιους θησαυρούς, της Ιορδανίας, καθώς αποτελεί μια απο τις εκατοντάδες πόλεις που έχτισε κατα το πέρασμά του η ιδιοφυία του μ. Αλεξάνδρου.
Γιατί ξαφνικά η πόλη Πέτρα χάθηκε από την ιστορία και εξαφανίστηκε ακόμη και από τους χάρτες για αιώνες ολόκληρους; Γιατί η σύγχρονη ιστορία μέχρι σήμερα εξακολουθεί να αποδίδει το κτίσιμο της πόλης στους Ναβαταίους, κάποιο νομαδικό λαό, που ζούσε σε σκηνές, αλλά ήξερε να χτίζει παλάτια και θέατρα τέτοιας αρχιτεκτονικής καλαισθησίας; Τα πήλινα αγγεία τους ήταν άβαφα, και χοντροκομμένα, και φυσικά δεν βρέθηκαν στον πολιτισμό τους, χρυσά κοσμήματα ή χρήματα για να δικαιολογήσουν την ανέγερση ενός ολόκληρου θησαυροφυλάκιου με ανάγλυφο σκάλισμένο αέτωμα,ιδιαίτερης δεξιοτεχνίας πάνω στον βράχο, σε σχήμα "Λ" .
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου