Οι αυταπάτες βάζουν «φωτιά» στη βενζίνη
Σβήνουν και ξαναγράφουν το πακέτο της συμφωνίας κυβέρνηση και δανειστές.
Οι έμμεσοι φόροι που θα επιβληθούν από τον Ιούνιο, οι αυτόματες περικοπές για διόρθωση του ελλείμματος που προτείνει η κυβέρνηση, αλλά και η λύση για το χρέος, κρίνονται
σήμερα στο euroworking group που συνεδριάζει σήμερα για να εποπτεύσει πώς ψηφίζονται τα νομοσχέδια και να αρχίσει να ετοιμάσει το πλαίσιο συμφωνίας για το χρέος, που θα έρθει προς έγκριση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Ενδεικτικό της κρισιμότητος των αποφάσεων, είναι πως η συνεδρίαση του «μικρού Eurogroup» θα γίνει δια ζώσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Χουλιαράκης μεταβαίνει ο ίδιος στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί το νέο σύστημα αυτόματων περικοπών. Ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως δεν έχει αφήσει ελπίδες για να γλιτώσουν μισθοί – συντάξεις.
«Ρώσικη ρουλέτα» με τους φόρους
Στο παρασκήνιο, παρά τις δηλώσεις καλών προθέσεων,παραμένει απόσταση για συμφωνία.
Η λίστα των έμμεσων φόρων που θα ψηφιστούν ως τις 24 Μαΐου αλλάζει ξανά, καθώς η κυβέρνηση θέλει τώρα να επιβληθεί περισσότερος φόρος στην αμόλυβδη βενζίνη (ίσως φτάσει στα 10 λεπτά το λίτρο) για να αποφύγει αυξήσεις στο ντίζελ κίνησης και στη συνδρομητική τηλεόραση.
Με βάση τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις:
- Από την 1η Ιουλίου χιλιάδες προϊόντα θα πωλούνται με ΦΠΑ 24% και τα νοικοκυριά να χάσουν περίπου 450 εκατ. ευρώ.
- "Φωτιά" παίρνουν και τα καύσιμα, αν και την τελευταία στιγμή προτιμήθηκε να πέσει το βάρος στη βενζίνη αντί στο πετρέλαιο κίνησης. Έτσι ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί έως 8 ή και 10 λεπτά το λίτρο, για έσοδα 200 εκατ. ευρώ, με τη λιανική τιμή να αγγίζει σχεδόν το 1,50 ευρώ.
Στο πετρέλαιο κίνησης η επιβάρυνση δεν θα ξεπεράσει τα 3 με 4 λεπτά το λίτρο και η μέση λιανική τιμή αναμένεται να συγκρατηθεί στα περίπου 1,05 ευρώ.
- Μειώνεται ή αποφεύγεται ο φόρος 5% στο Ίντερνετ.
- Έρχονται αυξήσεις Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά, μπύρα.
- Αύξηση και των Τελών Ταξινόμησης
- Επιβάλλεται Ειδικός Φόρος στον καφέ, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στη συνδρομητική τηλεόραση.
- Ειδικό Τέλος Διανυκτέρευσης 1 ευρώ/ ανά αστέρι στα ξενοδοχεία και περίπου μισό ευρώ ανά κλειδί στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
"Γρίφος" παραμένει η αύξηση του φόρου στα τυχερά παιχνίδια, ο οποίος συνεχώς αλλάζει, αλλά τελικώς το κράτος δεν εισπράττει τα 200 εκατ. που προβλέπονταν για φέτος.
Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης περικοπές περίπου 350 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Πέρα από το "πάγωμα" των προσλήψεων, θα υπάρξει και “πάγωμα” των μισθολογικών προαγωγών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ.
«Κόφτης» και στις δόσεις
Οι δανειστές από πλευρά τους, σύμφωνα με πληφορορίες, θέλουν να μπει «κόφτης» και στις δόσεις που θα λάβει η χώρα μας: προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν συνεχίσει τη στάση πληρωμών για να κρατάει τα λεφτά το δημόσιο, θέλουν να «σπάσει» η δόση των δανείων σε μικρότερες, που θα έρχονται εφόσον διαπιστώσουν πως πληρώθηκαν ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους σε ιδιώτες με τις προηγούμενες.
Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τα τεχνικά κλιμάκια κυβέρνησης και δανειστών έχουν μπροστά τους πολύ σκληρή δουλειά. Προς το παρόν όμως υπάρχουν πολλές «ασάφειες», που μάλλον την πλευρά των δανειστών ευνοούν, παρά τη χώρα.
Συγκεκριμένα:
1. Για να κλείσει η συμφωνία, εκτός από τα 1,8+1,8 δισ. φορολογικά και συνταξιοδοτικά μέτρα που ψήφισε, η κυβέρνηση φέρνει ακόμα με τις αυξήσεις ΦΠΑ και εμμέσων φόρων, με την απελευθέρωση της πώλησης των στεγαστικών δανείων, πάγωμα μισθών στο δημόσιο κλπ. Ούτε αυτό το πακέτο όμως έχει κλείσει οριστικά, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει ανοικτό να… ξαναλλάξουν και μέτρα που έχουν ψηφιστεί.
2. Για τα επιπρόσθετα μέτρα ως το 2018, η κυβέρνηση "πανηγυρίζει" πως δεν θα ψηφίσει λίστα μέτρων 3,6 δισ. ευρώ από τώρα, αλλά θα στήσει έναν προληπτικό μηχανισμό περικοπών που θα ενεργοποιείται αυτόματα -πιθανώς με ένα Προεδρικό Διάταγμα. Μάλλον όμως ούτε οι ευρωπαίοι κατάλαβαν καλά τι προτείνει η κυβέρνηση αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, στη βιασύνη τους οι ελληνικές αρχές δεν πρόλαβαν καν να μεταφράσουν στα αγγλικά το κείμενο που παρέδωσαν την Δευτέρα στο EWG. Σήμερα θα βάλουν και τις δικές τους πινελιές, στο πώς θα λειτουργεί το σύστημα αυτό.
Η «αοριστία», αντί για συγκεκριμένα μέτρα, αποτελούσε επιδίωξη της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο στα συμπεράσματα του Eurogroup καταγράφτηκε επισήμως πια πως θα κόβονται αυτομάτως «οριζόντια» όσο χρειαστεί οι κρατικές δαπάνες, ακόμα και μισθοί και συντάξεις (αν και ο κύριος Τσακαλώτος λέει πως θα εξαιρούνται μόνον οι δαπάνες για την Άμυνα και την Πρόνοια). Το «όσο χρειαστεί» ίσως σημαίνει λιγότερα μέτρα (από τα 3,6 δισ. που ζητούσε το ΔΝΤ) και δεν θα τα αποκαλύψει όλα τώρα, ίσως όμως και περισσότερα, αν τελικά χρειαστεί.
3. Για το χρέος, όλα είναι «πιθανά»: η συζήτηση για την ελάφρυνση περιλαμβάνει τρία στάδια (ως το 2018, ως το 2022 και μετά το 2022) και μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο από όσο η αξιολόγηση. Άμεσα θα συμφωνηθεί όμως πως αν η κυβέρνηση κάνει τα πάντα ως το 2018, ως επιβράβευση θα είναι όλα έτοιμα για να ενεργοποιηθεί τότε η ελάφρυνση του χρέους, για τα έτη ως το 2022, αλλά και επιπλέον ελάφρυνση για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Στο τραπέζι μπαίνει και η υπόσχεση πως η Αθήνα να μπορέσει να πάρει και από φέτος κάποιο πρώτο «δωράκι» για το χρέος, εφόσον εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου