Πόσο επηρεάζει το φεγγάρι την ψυχοκινητική δραστηριότητα
Το φεγγάρι πάντα περιβάλλεται από μια αύρα μυστηρίου, και η επιρροή του πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά υπήρξε αντικείμενο γοητείας και εικασιών για αιώνες. Σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί ανησυχία,και ψυχοσωματικές αλλαγές. Για να διαπιστωθεί
αν οι σεληνιακές φάσεις επηρεάζουν ή όχι, τον άνθρωπο, μια διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε παιδιά για να διαπιστώσει αλλαγές στις συνήθειες ύπνου, ή διαφορές στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Pediatrics.
«Θεωρήσαμε ότι η έρευνα στα παιδιά θα είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω του ότι είναι πιο δεκτικά σε αλλαγές συμπεριφοράς από ότι οι ενήλικες, και οι ανάγκες του ύπνου τους είναι μεγαλύτερες," δήλωσε ο Δρ Jean-Philippe Chaput,του Research Institute, στο Οντάριο.
Η μελέτη ολοκληρώθηκε σε συνολικά 5812 παιδιά από πέντε ηπείρους. Τα παιδιά προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα οικονομικού κοινωνικού και πολιτισμικού επιπέδου, και μεταβλητές ηλικίες, φύλο, μορφωτικό επίπεδο γονέων.Επίσης, μετρήθηκε ο δείκτης μάζας σώματος, η νυχτερινή διάρκεια ύπνου, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, και ο χρόνος χαλάρωσης και καθιστικής ζωής που διέθεταν .
Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε πάνω από 28 μήνες, που ισοδυναμεί με τον αριθμό σεληνιακών κύκλων. Στη συνέχεια υποδιαιρέθηκε στις τρεις φάσεις της σελήνης: πανσέληνο, μισοφέγγαρο και νέα σελήνη. Τα ευρήματα που προέκυψαν από τη μελέτη αποκάλυψαν σε γενικές γραμμές, ότι τα παιδιά κατα τη διάρκεια της πανσέληνου σε σύγκριση με το νέο φεγγάρι είχαν μια μέση μείωση ύπνου 5 λεπτών (ή μια παραλλαγή 1%). Καμία άλλη συμπεριφορά δεν τροποποιήθηκε ουσιαστικά.
"Η μελέτη μας παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι το φεγγάρι δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Το μόνο σημαντικό εύρημα ήταν το 1% μεταβολή του ύπνου στην πανσέληνο, και αυτό εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από το μεγάλο μέγεθος του δείγματος μας, που μεγιστοποιεί την στατιστική δύναμη", δήλωσε ο Chaput. "Η 5-λεπτη μείωση του ύπνου στα παιδιά, κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, δεν είναι σημαντική απειλή για την υγεία.Οι συμπεριφορές μας επηρεάζονται σε μεγαλύτερο βαθμό από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως τα γονίδια, την εκπαίδευση, το εισόδημα και ψυχοκοινωνικές πτυχές και όχι με βαρυτικές δυνάμεις".
Ενώ τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ήταν άκρως πειστικά, οι αντίθετες απόψεις πάνω στο θέμα, σίγουρα οδηγούν σε περαιτέρω έρευνες καθορισμού βιολογίας του σώματος, καθώς συγχρονίζεται με τον σεληνιακό κύκλο,σε άτομα που πάσχουν απο ψυχικές διαταραχές και σωματικές παθήσεις. Οι ερευνητές παρατήρησαν τα πρότυπα του εγκεφάλου ενήλικων εξεταζομένων μαζί, με κινήσεις ματιών και εκκρίσεις ορμονών, κατα τη διάρκεια του ύπνου. Τα στοιχεία έδειξαν ότι υπήρχε μείωση ύπνου κατά 30%. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, αισθάνθηκαν ότι είχαν έλλειψη ύπνου, στην πανσέληνο. Επίσης παρατηρήθηκαν μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, μιας ορμόνης που είναι γνωστή για τη ρύθμιση των κύκλων ύπνου και εγρήγορσης.
"Πολλοί ενήλικες , παρά τις ανέσεις του πολιτισμένου κόσμου μας, εξακολουθούν να επηρεάζονται απο τους γεωφυσικούς ρυθμούς της σελήνης, σαν να οδηγούνται από ένα σεληνιακό ρολόι.Ο σεληνιακός κύκλος φαίνεται να επηρεάζει τον ανθρώπινο ύπνο, ακόμα και όταν κάποιος δεν βλέπει το φεγγάρι και δεν γνωρίζει την πραγματική φάση της σελήνης," εξηγεί ο Christian Cajochen του Ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου UK. Ο Cajochen προσθέτει ότι αυτός ο ρυθμός, ίσως είναι ένα παρελθοντικό κατάλοιπο,στο οποίο η σελήνη συγχρονίζει και επηρεάζει την αναπαραγωγή. Σήμερα, η αρνητική επίδραση του ηλεκτρισμού, όπως και άλλες πτυχές της σύγχρονης ζωής, έχουν πάρει τη θέση του Σεληνιακού φωτός. Ωστόσο θα είχε ενδιαφέρον να δούμε την ανατομική θέση των μοριακών και νευρωνικών ερεισμάτων, κάτω απο το πρίσμα ενός σεληνιακού κύκλου. Πόση ισχύ μπορεί να έχει το φεγγάρι σε σχέση με άλλες πτυχές διάθεσης συμπεριφοράς,καθώς και γνωστικών επιδόσεων.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου