Οι Τούρκοι απαίτησαν από τον Τσίπρα, όταν πήγαινε Ιράν, να μην προσγειωθεί στη Ρόδο!
Την απίστευτη αξίωση να μην προσγειωθεί για ανεφοδιασμό στη Ρόδο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν προέβαλε η Άγκυρα με το επιχείρημα ότι η Ρόδος είναι... αποστρατιωτικοποιημένη! Πρότειναν μάλιστα το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να ανεφοδιαστεί εναλλακτικά στην(!) Άγκυρα για να δώσουν άδεια υπέρπτησης πάνω από τουρκικό εναέριο χώρο στο Embraer που μετέφερε τον κ.Τσίπρα και τους
υπουργούς που τον συνόδευαν στην Τεχεράνη. Για να λυθεί το πρόβλημα, η ελληνική πλευρά κατέθεσε νέο σχέδιο πτήσης μέσω Αιγύπτου, Κύπρου, Ιορδανίας, Σαουδικής Αραβίας και τελικώς Ιράν...
Επί της ουσίας όμως, οι Τούρκοι πέτυχαν τον σκοπό τους δημιουργώντας ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο. Κατάφεραν να μην καταγραφεί υπέρπτηση του ελληνικού πρωθυπουργικού αεροσκάφους που θα είχε προηγουμένως ανεφοδιαστεί στα Δωδεκάνησα (Ρόδος) πάνω από τουρκικό εναέριο χώρο. Κι αυτό διότι, όπως πληροφορείται το protothema.gr, το αεροσκάφος μεταφοράς υψηλών προσώπων τύπου Embraer που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα και την πολυάριθμη αποστολή που τον συνόδευε στο Ιράν, σταμάτησε για ανεφοδιασμό στην Αίγυπτο!
Στο νέο σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού Embraer για το ταξίδι που έγινε το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου ακολουθήθηκε η διαδρομή από το FIR Αθηνών στο FIR Καϊρου και στη συνέχεια πορεία μέσω του εναέριου χώρου της Κύπρου, της Ιορδανίας, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν μέχρι το Ισφαχάν που προσγειώθηκε το κυβερνητικό αεροσκάφος.
Στο ερώτημα γιατί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος δεν ανεφοδιάστηκε στη Ρόδο, αφού τελικώς το Embraer με τον Αλέξη Τσίπρα δεν πέρασε πάνω από τουρκικό εναέριο χώρο, η απάντηση που πιθανώς θα δοθεί από κυβερνητικές πηγές είναι ότι λόγω της νέας μεγαλύτερης διαδρομής που ακολουθήθηκε κρίθηκε ότι ήταν προτιμότερο να γίνει ανεφοδιασμός στην Αίγυπτο, προκειμένου το VIP αεροσκάφος με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που τον συνόδευαν να έχει περισσότερα καύσιμα...
Το περιστατικό αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή» επισημαίνοντας ότι στο ταξίδι μετάβασης του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε «μίνι ένταση».
Η Αθήνα κατέθεσε σχέδιο πτήσης του πρωθυπουργικού αεροσκάφους, με αναχώρηση το Σάββατο 6 Ιανουαρίου το απόγευμα από την Ελευσίνα, στάθμευση στη Ρόδο για ανεφοδιασμό και στη συνέχεια πτήση, μέσω Τουρκίας, Συρίας, με προορισμό το Ιράν. Αυτή είναι η πιο σύντομη διαδρομή.
Οι Τούρκοι όμως διεμήνυσαν ότι το αεροσκάφος του πρωθυπουργού είναι στρατιωτικό, υπάγεται στο υπ. Εθνικής Αμυνας, έχει στρατιωτικούς πιλότους και πλήρωμα, άρα δεν μπορεί να πάει στη Ρόδο, καθ’ ότι τη θεωρούν αποστρατιωτικοποιημένη. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να απογειωθεί από τη Ρόδο για να συνεχίσει την πτήση μέσω Τουρκίας. Αντιπρότειναν να καταθέσει η Ελλάδα νέο σχέδιο πτήσης και να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος στην Αγκυρα ή την Αλεξανδρούπολη ή αλλού.
Οι Ελληνες διπλωμάτες πρότειναν στον πρωθυπουργό να μην υπάρξει νέο σχέδιο πτήσης που να συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, γιατί αυτό θα σήμαινε υποχώρηση, ότι δηλαδή αναγνωρίζουμε ότι η Ρόδος είναι αποστρατιωτικοποιημένη.
Ετσι άρχισαν οι διαβουλεύσεις και αφού έγιναν οι αναγκαίες συνεννοήσεις, το αεροσκάφος αναχώρησε με νέο σχέδιο πτήσης που δεν συμπεριελάμβανε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Η πτήση πραγματοποιήθηκε, στην συνέχεια πάνω από την Αίγυπτο, στη συνέχεια νότια Κύπρου, πάνω απότην Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία και με τελικό σταθμό το Ισφαχάν του Ιράν όπου και προσγειώθηκε το Embraer. Λόγω των τεταμένων σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ιράν, δόθηκε άδεια υπέρπτησης από τον ίδιο τον Σαουδάραβα βασιλιά.
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου