Γιατί φεύγουν οι επενδυτές; Τι «παίζει» με τις τράπεζες;
Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποιήθηκε πριν ενάμιση μήνα και τις τελευταίες μέρες συνεχόμενα παρατηρείται μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών, με πρωτοφανή ζημιά των κεφαλαίων της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης (άνω του 55%), ενώ το χρηματιστήριο έπεσε κάτω από χαμηλά του 2012.
Συγκεκριμένα, η πτώση των τραπεζικών
μετοχών (συγκριτικά με τιμές αύξησης) είναι: 67% για την Πειραιώς, 61% για την Eurobank, 52% για την Εθνική και 44% για την Alpha.
Τι έχει συμβεί ή πρόκειται να συμβεί και δεν ξέρουμε, και οι επενδυτές αποφάσισαν σε σύντομο διάστημα να αλλάξουν γνώμη για την χώρα μας και τις τράπεζες πουλώντας με μεγάλη ζημιά τις μετοχές τους; Τι μπορεί να σημαίνει αυτή τους η ανησυχία για την οικονομία της χώρας μας αλλά και για τις καταθέσεις των πολιτών;
Όπως παρακολουθούμε το γενικό χρηματιστηριακό κλίμα στο διεθνή χώρο δεν είναι θετικό και ιδιαίτερα οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη έχουν προβλήματα. Στην Ελλάδα όμως αυτό που συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο, καθώς η πτώση σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και μετά από ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζών και τις αρνητικές προσδοκίες για την οικονομία της χώρας.
Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι το πολιτικό και οικονομικό κλίμα είναι ασταθές, με τις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις για τις μεταρρυθμίσεις (π.χ. ασφαλιστικό) που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην χώρα να δημιουργούν μια δυσμενή ατμόσφαιρα, η οποία φυσικά περνά άμεσα και στο εξωτερικό, και την οικονομία σε ύφεση και capital controls, που συνεχίζονται και ήρθαν για να μείνουν. Όσο και αν οι Έλληνες το «ξεχνάμε» η επιστροφή του κινδύνου Grexit, αποτελεί πολύ σοβαρή παράμετρο στη σκέψη αρκετών ξένων επενδυτών, με σημαντικές πιθανότητες.
Για τις τράπεζες υπάρχει ακόμα το τριπλό πρόβλημα (100 δισ. ευρώ το καθένα συμπτωματικά), όπως: α) διαφορά μεταξύ χορηγήσεων και καταθέσεων β) προβληματικά δάνεια, που συνεχίζει και αποτελεί πολύπλοκο θέμα και γ) επενδυτικό κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί κυρίως από ιδιωτικούς πόρους.
Το κύριο ζητούμενο είναι να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, να περάσουν οι βασικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν επιτακτικά οι δανειστές, να καταλαγιάσει η κοινωνική έκρηξη, να προχωρήσει η αξιολόγηση και η αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε η εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των εγχώριων και ξένων επενδυτών να βελτιωθεί.
Δυστυχώς οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής ένωσης δεν δείχνουν σταθερότητα του πολιτικοοικονομικού κλίματος: «Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις» και «οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορούν να διαρκέσουν έως και μήνες εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως».
Όσο το τοπίο φαντάζει θολό, το χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές θα κατρακυλά και δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι.
Μια ακόμη αρνητική παράμετρο αποτελούν φήμες (διαψεύδει η Τράπεζα της Ελλάδος) ότι ενδεχομένως οι ελληνικές τράπεζες θα δοκιμαστούν και από τα φετινά stress test που θα περάσουν οι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, και αναζωπυρώνουν το φόβο για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που δεν θέλουν να ακούν οι επενδυτές. Και ο φόβος έγκειται στο ότι ο νέος κανονισμός προβλέπει πως σε περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης συμμετέχουν και οι καταθέτες, οπότε δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί «κούρεμα» καταθέσεων αν τα stress tests έδειχναν ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης....
ΠΗΓΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου