Η ΚΟΥΡΕΛΟΥ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

http://www.ipaideia.gr/images/custom/sxoleia/00000075.jpg


Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 είναι που μαθητές Γυμνασίων της Αθήνας βγήκαν στους δρόμους. Αψηφώντας τις υποδείξεις των καθηγητών που στήριζαν το σύστημα της Μέσης Παιδείας άρχισαν σιγά-σιγά να μετέχουν στις εκδηλώσεις της ΔΕΣΠΑ, της ιστορικής φοιτητικής οργάνωσης που έδινε παραδείγματα μαχητικών διαδηλώσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας για το Κυπριακό.
Ηταν η ΔΕΣΠΑ που οργάνωσε τότε τη μαχητική
διεκδίκηση του «15% για την Παιδεία». Φοιτητές και μαθητές γύριζαν στους δρόμους της πρωτεύουσας και μάζευαν υπογραφές για το «15% για την Παιδεία» - ήταν το ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού που η φοιτητική και μαθητιώσα νεολαία απαιτούσαν να διατίθεται για την Παιδεία.
Οι πολιτικές εξελίξεις έφεραν στην εξουσία τον Γεώργιο Παπανδρέου και η κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου πραγματοποίησε μια βαθιά τομή στην Παιδεία. Αρχίζοντας από την καθιέρωση της δωρεάν παιδείας και φθάνοντας στην άρση της απαγορεύσεως της δημοτικής γλώσσας ως την τολμηρή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ο αείμνηστος Λουκής Ακρίτας (υφυπουργός Παιδείας με υπουργό τον Γ. Παπανδρέου) χαρακτήρισε επιγραμματικά απόφαση που θα αποτελέσει «τη δόξα του μέλλοντος».
Οι αποστάτες που διεδέχθησαν τον Γεώργιο Παπανδρέου ανέτρεψαν τα σχέδια της κυβερνήσεως του Κέντρου. Αρχισε έτσι μια περίοδος που εν μέρει συνεχίζεται και σήμερα και η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές που έχουν μεταβάλει σε πολύχρωμη κουρελού την Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αλλαγές στην Παιδεία, συχνά ριζικές, γίνονται όχι μόνο όταν αλλάζει η κυβέρνηση, αλλά και μόλις αλλάζει ο υπουργός! Είναι σύνηθες το φαινόμενο, υπουργοί του ιδίου κόμματος, να ανατρέπει ο ένας την προηγηθείσα πολιτική του άλλου.
Επειδή το μέλλον της χώρας σχετίζεται απολύτως με την Παιδεία, είναι πολύ σημαντικότερο να υπάρξει συναίνεση για μια ανασυγκρότηση της Παιδείας.
Οι πάσης φύσεως πρόσφυγες θα ενσωματωθούν στην κοινωνία ή θα φύγουν. Τα παιδιά μας κινδυνεύουν.
Οι μαθητές Γυμνασίου, λ.χ., που ξεναγήθηκαν προχθές στα γραφεία και στις εγκαταστάσεις του «Βήματος» και των «Νέων» ως στατιστικό δείγμα καλούν σε συναγερμό. Σε μια αντιπροσωπευτική τάξη μόνο το 10% των μαθητών διαβάζει καλά ελληνικά.
Απίστευτο και τρομακτικό!




ΠΗΓΗ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις