Μωρά με DNA τριών ανθρώπων; Και όμως… ειπώθηκε το πρώτο επίσημο «ναι»!
Οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της δημιουργίας μωρών με DNA από δύο γυναίκες και έναν άνδρα! Σε μια ελεύθερη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, 382 τάχθηκαν υπέρ και 128 κατά της τεχνικής που αποτρέπει τις θανατηφόρες γενετικές ασθένειες να περάσουν από τη μητέρα στο παιδί.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι υπουργοί είπαν ότι η τεχνική ήταν «φως στην άκρη ενός σκοτεινού τούνελ» για τις οικογένειες. Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να γίνει η πρώτη χώρα που θα θεσπίσει νόμους για να καταστεί δυνατή η δημιουργία
μωρών από τρεις ανθρώπους.
Μια περαιτέρω ψηφοφορία απαιτείται στη Βουλή των Λόρδων. αν όλα προχωρήσουν, θα μπορούσε την ερχόμενη χρονιά να γεννηθεί το πρώτο τέτοιο μωρό! Η τεχνική, που αναπτύχθηκε στο Newcastle, θα βοηθήσει γυναίκες, όπως π.χ. η Sharon Bernardi από το Σάντερλαντ, η οποία έχασε και τα επτά παιδιά της λόγων μιτοχονδριακών παθήσεων.
Τα μιτοχόνδρια είναι τα μικροσκοπικά διαμερίσματα μέσα σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος που μετατρέπουν την τροφή σε αξιοποιήσιμη ενέργεια. Έχουν το δικό τους DNA το οποίο δεν επηρεάζει τα χαρακτηριστικά όπως η εμφάνιση.
Ελαττωματικά μιτοχόνδρια, τα οποία έχουν κληρονομηθεί μόνο από τη μητέρα, οδηγούν σε εγκεφαλική βλάβη, απώλεια μυϊκής μάζας, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση.
Η τεχνική χρησιμοποιεί μια τροποποιημένη εκδοχή της IVF για να συνδυάσει το DNA από τους δύο γονείς με υγιή μιτοχόνδρια μιας γυναίκας δότη. Καταλήγει σε μωρά με 0,1% του DNA τους από τη δεύτερη γυναίκα και είναι μια μόνιμη αλλαγή που περνάει από γενιά σε γενιά.
Ο καθηγητής Doug Turnbull, διευθυντής του κέντρου Wellcome Trust για μιτοχονδριακή έρευνα όπου η τεχνική ανακαλύφθηκε, κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ. Είπε στο BBC: «Αυτή είναι έρευνα που έχει προταθεί από τους ασθενείς, που υποστηρίζεται από τους ασθενείς και για τους ασθενείς, και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα».
Αυτό το μήνυμα υποστηρίζεται από Βρετανούς επιστήμονες βραβευμένους με Νόμπελ και 40 κορυφαίους επιστήμονες από 14 χώρες.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου