«Η ΕΕ απειλούσε την Ουκρανία με πραξικόπημα σε περίπτωση που δεν υπέγραφε τη συμφωνία σύνδεσης»

 

 

 O πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Nikolay Azarov αποκάλυψε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν απειλήσει με πραξικόπημα, σε περίπτωση που το Κίεβο αρνούνταν να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Παράλληλα, τόνισε ότι η Ρωσία ουδέποτε πίεσε την ουκρανική κυβέρνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση.

«Ποτέ δεν άκουσα τον Πούτιν ή τον Μεντβέντεφ να λένε ότι αν υπογράψετε τη συμφωνία με την ΕΕ θα έχετε διαφορετική κυβέρνηση. Αντιθέτως, άκουσα τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε να λέει επανειλημμένα ότι αν δεν υπογράψετε εσείς, θα υπάρξει άλλη κυβέρνηση που θα την υπογράψει», ανέφερε ο Azarov κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η Ουκρανία σε ένα σταυροδρόμι-Σημειώσεις του Πρωθυπουργού».

Η απόφαση του τότε προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να καθυστερήσει την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ οδήγησε στις διαδηλώσεις της πλατείας Μαϊντάν, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή του καθεστώτος, τον Φεβρουάριο του 2014.

Σύμφωνα με τον Azarov, η Ουάσιγκτον ενορχήστρωσε το πραξικόπημα που οδήγησε στην αποπομπή του Γιανουκόβιτς και της κυβέρνησής του.

«Όσον αφορά στις ΗΠΑ, ο στόχος τους ήταν να απαλλαγούν από την κυβέρνηση, γιατί τη θεωρούσαν ως ένα κλειδί για τη σταθερότητα της χώρας», τόνισε.

«Η Ουάσιγκτον ήθελε να διώξει τον Γιανουκόβιτς και το πέτυχε λανσάροντας την ιδέα μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας», πρόσθεσε.

Ο Azarov παραιτήθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου του 2014, εν μέσω των ταραχών της πλατείας Μαϊντάν, ελπίζοντας ότι η παραίτησή του θα δημιουργούσε μια ευκαιρία για συμβιβασμό μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Azarov, κατάφεραν να σύρουν τον Γιανουκόβιτς σε «άχρηστες διαπραγματεύσεις» με τους διαδηλωτές της πλατείας, ενώ την ίδια ώρα ένοπλοι μισθοφόροι από όλη την Ουκρανία κατέφθαναν στο Κίεβο για να καταλάβουν την εξουσία.

Ο Azarov επιμένει ακόμα και σήμερα ότι ο Γιανουκόβιτς μπορούσε να «διατηρήσει την τάξη στη χώρα» και να αποτρέψει το πραξικόπημα, αλλά μετά τις δολοφονίες που οι διέπραξαν οι Νεοναζί στην πλατεία «είχε σχεδόν παραλύσει».

44

Μετά το πραξικόπημα, τόσο ο Γιανουκόβιτς, όσο και ο Azarov αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και να βρουν καταφύγιο στη Ρωσία, φοβούμενοι για τη ζωή τους.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Ιντερπόλ έθεσε και τους δύο στη λίστα των καταζητούμενων μετά από αίτημα της κυβέρνησης του Κιέβου

 

 ΠΗΓΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις